Pomelo

Pomelo

Leírás

Leginkább a grépfrúthoz hasonlítható ez a Távol-Keleten őshonos citrusféle, de méretét tekintve nagyobb annál (egyes példányok átmérője a 30 centimétert is elérheti, és nem ritka a 6-8 kg-ot nyomó pomelo sem). Zöldessárgás színű héja vastag és szivacsos, gyümölcshúsa sárgás, rózsaszínes és vöröses lehet, ízét tekintve pedig lágyabb, enyhébb, kevésbé savas, mint a grépfrút. A vastag héjból lekvárt is fõznek és a kínai konyhában felhasználják fűszerként vagy kandírozott formában is. A pomelo héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el. Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami előfordulhat, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral vagy csurgassuk meg mézzel. Sok káliumot és kalciumot tartalmaz, és mint minden citrusféle, a pomelo is kiváló C-vitamin forrás. Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó, illetve immunrendszer erősítő. (forrás: Gourmandnet, Wikipédia)

Mikor vegyem

Amikor kapható éppen. ;

hogyan tároljam

A grépfrúthoz hasonlóan, hűvösebb helyen tartva néhány, akár 3-9;hétig is eláll.

6 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.