Pomelo

A pomelo leginkább a grépfrúthoz hasonlítható, de méretét tekintve sokkal nagyobb gyümölcs, húsa szárazabb, viszont az íze sokkal édesebb. Terebélyes, maximum 15 méteres fán terem, neve a maláj “pupulmas” szóból ered, leginkább Vietnámban, Thaiföldön és Tajvanon termesztik. Felhasználás előtt mindig mossuk meg alaposan! 

Leírás

Pomelo – receptek, leírás, tippek

A citrusokra jellemzően a pomelo is magas C-vitamin-tartalmú, de nem elhanyagolható a kalcium- és a káliumtartalma sem, erősíti az immunrendszerünket, jó hatással van a vérnyomásunkra, emésztésünkre, spermidintartalma lassítja az öregedési folyamatokat, ráadásul kalóriaszegény, így ideális választás lehet diétázók számára is. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Pomelo

Mi az a pomelo?

A pomelo, latin nevén Citrus grandis vagy Citrus maximum, a citrusfélék családjába tartozó egzotikus gyümölcs, évszázadok óta termesztik, őshazája Délkelet-Ázsia. A grapefruit elődje, külsőleg hasonlít is rá, de sokkal nagyobb, édesebb, kevésbé kesernyés és vastagabb héjú. A legnagyobb méretű citrusfélék közé tartozik, átmérője akár 30 centiméter, súlya 2-3 kilogramm is lehet. Héjas gyümölcs, külseje zöldes vagy sárgás, húsa rózsaszínes vagy sárgás, édes, lédús. Termesztése meleg, csapadékos éghajlaton a legideálisabb, az ültetvények leginkább hegyvidéken, völgyekben vagy domboldalakon találhatóak. 

Hogyan kell megpucolni a pomelot?

A pomelo megpucolásával könnyen meggyűlhet a bajunk, mivel nagyon vastag és szivacsos héja van. Ehhez a művelethez szükségünk van egy éles késre: vágjuk le a gyümölcs tetejét, hosszanti irányban vagdossuk be pár helyen az óriásgyümölcsöt, majd hámozzuk le a héját. Ha ezzel megvagyunk, akkor a gyümölcs húsát körülvevő fehér, hártyás részt vagdossuk le a késsel, mert ez a része sem fogyasztható. Fontos, hogy a gerezdek közé is vágjunk be két oldalról, mivel az a rész is kesernyés. Ezután már gerezdekre szedhetjük a pomelót, majd utolsó lépésként távolítsuk el róla a belső hártyát. 

Hogyan vásároljuk?

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a gyümölcs héja legyen sima, ép és rugalmas, ne legyen túl kemény vagy túl puha, színe legyen zöldes vagy sárgás, és érdemes nehezebb darabot választani. 

Mi készülhet pomeloból?

Fogyaszthatjuk magában, akár cukorral vagy mézzel meglocsolva, párosíthatjuk sajtokkal, például kecskesajttal, fetával, mozzarellával vagy camembert-rel, tehetjük salátákba, rakhatjuk húsok mellé, a csirkének kifejezetten jól álll. Leve dzsúzként fogyasztható, de akár koktélok alapja is lehet, héjából pedig készíthetünk lekvárt. 

Pomelos receptekért görgess lejjebb!

38
Kalória
0.8g
Fehérje
9.6g
Szénhidrát
0g
Zsír
89.1g
Víz
-
Koleszterin
1000mg
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Pomelo

fehérjetartalom

0.76 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

9.62 g

víztartalom

89.1 g

gramm pomelo?

Top ásványi anyagok

Foszfor

17 mg

Magnézium

6 mg

Kalcium

4 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

C vitamin

61 mg

B6 vitamin

0.036 g

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.034 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.76 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

4 mg

Vas

0.11 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

17 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.08 mg

Réz

0.048 mg

Mangán

0.017 mg

szénhidrát

rost

1 g

víz

89.1 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.034 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Béta-kriptoxantin

10 µg

C vitamin

61 mg

B6 vitamin

0.036 g

6 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek