Meglepő eszközzel lesz maceramentes a kivi hámozása

Napi Tippünk a kivi szeletelést járja körbe alaposan. Mert nem is olyan könnyű feladat, mint gondolnád...

Napi Tippünk főszereplője a kivi: eláruljuk, hogyan és milyen eszközökkel, illetve milyen formákban vágd fel, ha salátában, koktélban vagy bármilyen más ételben szeretnéd felhasználni.

Legyél te is fruit ninja, szeletelj kivit, mint egy profi!

Mi az a kivi?

A kivit a trópusi gyümölcsök között tartjuk számon, és általában olyan gyümölcsök társaságában lelhetjük fel a boltokban, mint az ananász, a mangó és a sárkánygyümölcs. A kivit azonban eredetileg Kína középső és keleti részén termesztették, és kínai egresnek is nevezik. Ezek az ízletes, élénkzöld gyümölcsök indákon nőnek, hogy onnan aztán a tányérunkra kerüljenek.

Milyen eszközökre lesz szükséged?

Vágódeszka: Rögzíts egy kis vágódeszkát csúszásmentes alátéttel vagy néhány réteg nedves papírtörlővel, hogy ne mozogjon vagy csúszkáljon munka közben. A mozdíthatatlan vágódeszka az első, leglényegesebb része az alapanyagok felaprításának – így tudsz majd biztonságosan és gyorsan dolgozni.

Kis hámozókés: Míg a nagy húsok vagy nagyobb gyümölcsök és zöldségek feldarabolásához jó egy nagyobb kés is, mivel a kivi apró gyümölcs, ezért csak egy éles hámozókésre lesz szükséged.

Kanál: Amint azt alább részletezzük, egy kanál segítségével is le tudod szedni a kivi húsát a héjáról. Igyekezz olyan kanalat választani, amely nem túl nagy és nem is túl kicsi, vagyis pontosan passzol az egyes gyümölcsök méretéhez.

Hogyan hámozd meg a kivit

A kivi hámozása meglehetősen egyszerű, de miután eltávolítottad a héját, egy extra kihívást tartogat ez a gyümölcs: a húsa kimondottan csúszós, így nehéz tartani munka közben. De nem kell aggódni, olvass tovább, hogy megtudd, hogyan lesz a kivi előkészítése gyerekjáték.

Fektesd a kivit a vágódeszkára, és a hámozókéssel vágj le körülbelül fél centit a gyümölcs mindkét végéből. A cél az, hogy mindkét oldalon sík felületet kapj, hogy a gyümölcs egyenesen állhasson.

Állítsd fel a kivit függőlegesen. Finoman csúsztasd végig a kés pengéjét a kivi külső oldalán. A kést a gyümölcs húsa és a héj találkozásánál próbáld meg vezetni. Olyan lassan és óvatosan dolgozz, amennyire csak szükséges – csupán a héjat távolítsd el, és igyekezz a húsából a lehető legtöbbet meghagyni. (Ne feledd, a gyakorlat teszi a mestert.)

A kanalas módszer

Egy alternatív módszer a kivi meghámozására a kanál használata. Vágd le a végeit a fentiek szerint, majd fogd meg a kivit a nem domináns kezedben. A kanalat a domináns kézben tartva futtasd végig a kanalat a gyümölcs szélénél a héj és a hús között. Ennek eléggé meg kell lazítania a kivit ahhoz, hogy a kanalat elforgatva ki tudd pattintani a gyümölcsöt a héjából.

A kivi felvágásának 4 módja

Kör: Itt nincs más dolgod, mint a kivit az oldalára fektetve felszeletelni a gyümölcsöt. Ha csak nassolnál, ez az egyik legkényelmesebb és leggyorsabban abszolválható forma, de ha egy koktéllal teli poharat díszítenél kivivel, akkor is ilyen alakra vágd!

Félholdak: A félhold alakú kiviszeletek látványukkal feldobhatják a gyümölcssalátákat, plusz könnyebb is őket harapni, mint a nagyobb köröket. Vágd hosszában ketté a kivit, majd keresztben szeleteld fel, hogy megkapd a félhold alakot.

Kanállal is dolgozhatsz

Apróra vagy kockára vágva: A kivit ugyanúgy feldarabolhatod fél–2 cm-es gyümölcskockákra, mint bármely más gyümölcsöt vagy zöldséget. Ezek mehetnek turmixba italokhoz, vagy felhasználhatod sós salsákhoz.

Kivivirág: Biztosan te is láttál már aprólékosan kidolgozott díszeket, amiket gyümölcsből vágtak ki. Persze vannak ezek között nehezebben elkészíthetőek is, de a kivivirág nem tartozik ezek közé. A kivit függőlegesen tartva a felénél a kés pengéjével kezd el kivágni a cikkcakkos mintázatot. A lényeg, hogy a kést körülbelül félig nyomd be a gyümölcsbe, a közepéig. Figyelj, hogy ne vágj át a túlsó oldalára. Miután körbeértél, húzd szét a kivi két felét, és máris két gyönyörű virágot kapsz.

Tipp: Feldobnád a gyümölcssalátát, esetleg a gyerkőcnek készítesz nassolnivalót? Egy sütikinyomóval a kiviszeletekből bármilyen formájú szeleteket készíthetsz.

Fel lehet előre vágni a kivit?

Röviden a válasz: igen. Nem mindegy azonban, hogyan. A kivit két-három nappal előre meghámozhatod, de ebben az esetben a gyümölcsöt szorosan fóliába kell csomagolnod és a hűtőszekrényben kell tárolnod. A legjobb azonban, ha frissen, fogyasztás előtt vágod fel, hiszen mint például az alma, oxigénnel érintkezve a kivi barnulni kezd a széleinél. Ha lefedve tárolod, az egy kicsit meghosszabbítja az élettartamát, de a frissebb mindig jobb.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...