Tényleg használható alumíniumfólia airfryerben?

Ha van airfryerünk, jól tudjuk, hogy ez a mini forrólevegős sütő csodákra képes. De vajon az alumíniumfóliát is biztonságosan használhatjuk benne, úgy, mint a sütőben?

Amilyen praktikus és kényelmes egy airfryer, legalább annyira bonyolult a tisztítása – különösen akkor, ha erős igénybevételnek tesszük ki. Az a kevés olaj is, amit használunk benne, kicsöpöghet, a levek kifolyhatnak, míg egyes ételek morzsákat hagyhatnak benne. Éppen ezért felmerülhet bennünk is az ötlet, hogy alufóliát helyezzünk bele, ami képes felfogni a szennyeződések egy részét.

Tényleg használható alumíniumfólia airfryerben?

Biztonságos alufóliát tenni egy forrólevegős sütőbe?

A rövid válasz az, hogy igen. Ugyanakkor vannak olyan aspektusok, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha erre készülünk.

Általánosságban elmondható, hogy a sütőkosarat csak ott kell bélelni, ahol az étel van, azaz ne tegyünk fóliát a légsütő aljára. Továbbá bekapcsolás előtt győződjünk meg arról, hogy a fóliát az élelmiszer lenyomja.

Mindemellett pedig mindig nézzük meg az adott airfryer gyártói utasításait, hiszen lehet különbség az egyes típusok között, és előfordulhat, hogy valamelyik gyártó egyáltalán nem ajánlja a fólia használatát a saját gépeihez.

Tippek, hogy biztonságosan használjuk a módszert

Az egyik tanács, amit mindenképpen követnünk kell, az az, hogy csak ott helyezzünk el benne alufóliát, ahová élelmiszert is teszünk. Mindig csak kis mennyiségű fóliát alkalmazzunk, és ügyeljünk arra, hogy ne takarja le az étel felszínét!

Már kitértünk arra, hogy nem jó ötlet a kosár aljára fóliát helyezni. Ennek az oka, hogy az anyag megszakíthatja a levegő áramlását, megakadályozva az étel megfelelő elkészülését. Szintén említettük, hogy az étel lesz a „nehezék”, amelynek le kell súlyoznia a fóliát. Ez azért fontos, mert ellenkező esetben a levegő feljuttathatja a fűtőelemhez a fóliát, ami tűzveszélyes!

Az is lényeges, hogy ne töltsük meg túlzottan a gépet, hiszen ez korlátozhatja a légáramlást, ami pedig könnyen egyenetlen sütést eredményezhet.

De nem tudjuk eléggé hangsúlyozni azt sem, hogy még a tanácsok betartása ellenére is kulcsfontosságú figyelembe venni a gyártó ajánlásait. Egyes márkák a használati útmutatójukban részletesen ismertetik, hogy az alumíniumfólia ajánlott-e vagy sem.

Milyen előnyökkel jár ez?

Ha alufóliát használunk a légsütőben, akkor sokkal könnyebb lesz azt kitisztítani, hiszen felfogja a cseppeket és morzsákat, amelyek egyébként a kosárhoz tapadnának. Ezen felül a fólia megakadályozza a letapadást is, így a kényes vagy ragacsos ételeket különösen ajánlott ilyen módon készíteni. Az alumíniumfólia továbbá segíthet a hőelvezetésben, ami egyenletesebb főzést eredményez, különösen vastagabb húsdarabok esetén.

Forrásunk volt.


Még több konyhai praktika, ami érdekelhet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek