Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe: kampány indul az élelmiszerbiztonság érdekében

Valószínűleg volt már olyan, hogy elgondolkodtunk a boltban, vajon biztonságos-e az étel, amit veszünk, miből van a csomagolása, honnan származik, vagy hogy mit jelentenek az E-számok a címkéjén. A bizonytalanságnak vége, van ugyanis egy honlap, ahol mindenre választ találunk.

Az élelmiszerbiztonság jegyében indít kampányt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amelynek keretében fel akarják hívni a figyelmet a tudatos vásárlásra, és nem mellesleg arra is, hogy milyen komoly feladat a boltban kapható termékek ellenőrzése. Ahhoz, hogy a mi asztalunkra is egészséges, friss, tápláló és ellenőrzött forrásból származó alapanyagok kerüljenek, több száz szakember tudása és fáradhatatlan munkája kell. Rengeteg hasznos információt olvashatunk az élelmiszerbiztonságról a külön erre a célra létrehozott honlapon.

Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe

Ismerjük meg, mi kerül a kosárba

A megfelelő élelmiszerek beszerzése és az ételkészítés felelősségteljes feladat, akár magunknak főzünk, akár a családnak vagy a barátoknak. Nem elég, ha az étel ízletes, az is fontos, hogy mindig friss legyen, ne tartalmazzon nem kívánatos allergéneket és mind a tárolás, mind a főzés során tartsuk be az élelmiszerbiztonsági szabályokat.

Az EU szakemberei azon fáradoznak, hogy a polcokon elérhető élelmiszerek biztonságosak legyenek. Az ő tudományos munkájukra hívja fel a figyelmet az EFSA új #EUChooseSafeFood kampánya, melyet a Nébih is aktívan támogat, s amelynek kiemelt célja, hogy segítse a vásárlókat a megalapozott döntéshozatalban.

Fő a tudatosság

A július 30-án induló, az egész unióra kiterjedő EFSA kampány megérteti velünk, hogy mennyire fontos az élelmiszerbiztonságban a tudomány, a tudományos szakemberek munkája és hogy ez a munka hogyan segít nekünk, hogy magabiztosan vásároljunk.

Mindemellett a kampány számos gyakorlati tanácsot is ad a fogyasztók számára.

Megtudhatjuk, hogy miért nem szabad a nyers burgonyát a hűtőben tárolni, milyen információkat találunk az élelmiszerek címkéjén, mik azok az adalékanyagok.

A weboldal minden olyan információt tartalmaz, ami könnyebbé és biztonságosabbá teszi a vásárlást, ezáltal pedig a főztünk és az étrendünk is kiegyensúlyozottabb, színesebb lesz. Mindezt érdekes cikkek, látványos videók és más tartalmak formájában érhetjük el.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?