Az örök életű ecet: eddig áll el, és így tárold

Napi Tippünkben utánajárunk, meddig áll el az ecet, illetve hogy hogyan kell helyesen tárolni.

A régészek találtak i. e. 3000-ből származó ecetet Egyiptomban, így úgy tűnhet, hogy elpusztíthatatlan folyadékról beszélünk. Ez azonban nem jelenti, hogy ha maradt egy üveg vörösboreceted a szekrény mélyén, ami már hosszú évek óta gubbaszt, akkor az ugyanolyan lesz, mint frissen.  

Az örök életű ecet: eddig áll el, és így tárold

Az ecet, mint sav, az egyik leginkább alulhasznált összetevő a konyhában, pedig sokoldalúságban és ízben egyaránt túlszárnyalja a citromlevet. Ha valamilyen ételnek úgy érzed, hogy jól állna még egy kis íz – hacsak nem sóra van még szükség -, akkor biztosra mehetsz, ha egy pici ecetet adsz hozzá. Ezen felül az ecet szolgálhat ízfokozóként és tartósítási módszerként, öntetként, amely kontrasztot ad az egyébként keserű zöldeknek, illetve pácként, amely mélyen behatol a húsokba, fellazítva a feszes fehérjéket a finomabb falatokért. Tehát, mi arra buzdítunk, hogy a sima bolti ételeceten túl kísérletezz bátran a különböző ecetfajtákkal. (Ráadásul szinte bármiből készíthetsz te magad is ecetet, házilag).

Az ecet ugyan sokkal lassabban veszíti el szavatosságát, mint a legtöbb élelmiszer, hiszen ahogy más alapanyagok tartósítására is ecetet használunk, úgy lényegében saját magát is tartósítja.

Ez a savas környezetnek köszönhető (2-3 körül mozog, a semleges 7-es pH a legideálisabb a baciknak), amiben a baktériumok nem tudnak olyan könnyen szaporodni, ezért az ecet élettartama hosszabb.

Strapabírása miatt azonban nem is figyelünk rá annyira. Pedig ez nem jelenti azt, hogy örök életű lenne, az idő múlása az eceten is érezteti hatását: idővel elveszti élénkségét, ahogy illékony vegyületei oxidálódnak. A tapasztalatok szerint ráadásul a kevésbé koncentrált ecetek (amilyen a rizs-, a bor-, a sör- és az almaecet) a leginkább érzékenyek az idő múlására.

Ecetek

Meddig tartható el az ecet, és hol érdemes tárolni?

Az szakértők azt ajánlják, hogy az ecetes üvegeket olyan helyen tároljuk, ahol nem ingadozik a hőmérséklet, és sötét van - mondjuk egy szekrényben, távol a sütőtől, a hő ugyanis jellemzően fokozza a kémiai reakciókat. A pasztörizálatlan és szűretlen ecetek (melyekben még ott úszkál az ecetanya) alacsonyabb hőmérsékleten tartása lelassítja a további erjedést, így ezeket javasolt hidegebb helyen tárolni, vagy akár betenni a hűtőbe. A hideg azonban tompíthatja az ízüket, amit azzal tudsz ellensúlyozni, hogy használat előtt hagyod, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.

Még a legrövidebb életű ecetek is hosszú ideig eltarthatók: a kézműves ecetek három évig nyugodtan fogyaszthatóak, különösen a gyümölcsecetek esetében érdemes ezt az időkorlátot betartani.

Valójában azonban akár tíz évig is elállhatnak az ecetek, de ebben az esetben persze azért érdemes próbát tenni velük.

Az ipari körülmények között előállított ecetek azonban ennél sokkal, de sokkal tovább eltarthatóak, mint a nyers/pasztörizálatlan ecet, mert kevesebb a bioanyag, ami tovább erjedhet, és potenciálisan megromolhat. Tehát a boltban vásárolt zöld palackos ecet lényegében az idők végezetéig eláll. Azt azonban fontos tudnod, hogy az ízüket tekintve ég és föld a különbség a bolti és a kézműves ecetek között.

Miért jobbak a kisebb palackok?

Minél több levegőnek van kitéve az ecet az idő múlásával, annál inkább csökkenhet az általános savtartalma. Így nem igazán teszel magadnak szívességet azzal, hogy a legnagyobb kiszerelést vásárolod meg, mert minden egyes alkalommal, amikor kinyitod, hogy egy kicsit löttyintsél belőle a salátádra, oxigént engedsz bele.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A konyhai varázslatok mind itt kezdődnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...