Az örök életű ecet: eddig áll el, és így tárold

Napi Tippünkben utánajárunk, meddig áll el az ecet, illetve hogy hogyan kell helyesen tárolni.

A régészek találtak i. e. 3000-ből származó ecetet Egyiptomban, így úgy tűnhet, hogy elpusztíthatatlan folyadékról beszélünk. Ez azonban nem jelenti, hogy ha maradt egy üveg vörösboreceted a szekrény mélyén, ami már hosszú évek óta gubbaszt, akkor az ugyanolyan lesz, mint frissen.  

Az örök életű ecet: eddig áll el, és így tárold

Az ecet, mint sav, az egyik leginkább alulhasznált összetevő a konyhában, pedig sokoldalúságban és ízben egyaránt túlszárnyalja a citromlevet. Ha valamilyen ételnek úgy érzed, hogy jól állna még egy kis íz – hacsak nem sóra van még szükség -, akkor biztosra mehetsz, ha egy pici ecetet adsz hozzá. Ezen felül az ecet szolgálhat ízfokozóként és tartósítási módszerként, öntetként, amely kontrasztot ad az egyébként keserű zöldeknek, illetve pácként, amely mélyen behatol a húsokba, fellazítva a feszes fehérjéket a finomabb falatokért. Tehát, mi arra buzdítunk, hogy a sima bolti ételeceten túl kísérletezz bátran a különböző ecetfajtákkal. (Ráadásul szinte bármiből készíthetsz te magad is ecetet, házilag).

Az ecet ugyan sokkal lassabban veszíti el szavatosságát, mint a legtöbb élelmiszer, hiszen ahogy más alapanyagok tartósítására is ecetet használunk, úgy lényegében saját magát is tartósítja.

Ez a savas környezetnek köszönhető (2-3 körül mozog, a semleges 7-es pH a legideálisabb a baciknak), amiben a baktériumok nem tudnak olyan könnyen szaporodni, ezért az ecet élettartama hosszabb.

Strapabírása miatt azonban nem is figyelünk rá annyira. Pedig ez nem jelenti azt, hogy örök életű lenne, az idő múlása az eceten is érezteti hatását: idővel elveszti élénkségét, ahogy illékony vegyületei oxidálódnak. A tapasztalatok szerint ráadásul a kevésbé koncentrált ecetek (amilyen a rizs-, a bor-, a sör- és az almaecet) a leginkább érzékenyek az idő múlására.

Ecetek

Meddig tartható el az ecet, és hol érdemes tárolni?

Az szakértők azt ajánlják, hogy az ecetes üvegeket olyan helyen tároljuk, ahol nem ingadozik a hőmérséklet, és sötét van - mondjuk egy szekrényben, távol a sütőtől, a hő ugyanis jellemzően fokozza a kémiai reakciókat. A pasztörizálatlan és szűretlen ecetek (melyekben még ott úszkál az ecetanya) alacsonyabb hőmérsékleten tartása lelassítja a további erjedést, így ezeket javasolt hidegebb helyen tárolni, vagy akár betenni a hűtőbe. A hideg azonban tompíthatja az ízüket, amit azzal tudsz ellensúlyozni, hogy használat előtt hagyod, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.

Még a legrövidebb életű ecetek is hosszú ideig eltarthatók: a kézműves ecetek három évig nyugodtan fogyaszthatóak, különösen a gyümölcsecetek esetében érdemes ezt az időkorlátot betartani.

Valójában azonban akár tíz évig is elállhatnak az ecetek, de ebben az esetben persze azért érdemes próbát tenni velük.

Az ipari körülmények között előállított ecetek azonban ennél sokkal, de sokkal tovább eltarthatóak, mint a nyers/pasztörizálatlan ecet, mert kevesebb a bioanyag, ami tovább erjedhet, és potenciálisan megromolhat. Tehát a boltban vásárolt zöld palackos ecet lényegében az idők végezetéig eláll. Azt azonban fontos tudnod, hogy az ízüket tekintve ég és föld a különbség a bolti és a kézműves ecetek között.

Miért jobbak a kisebb palackok?

Minél több levegőnek van kitéve az ecet az idő múlásával, annál inkább csökkenhet az általános savtartalma. Így nem igazán teszel magadnak szívességet azzal, hogy a legnagyobb kiszerelést vásárolod meg, mert minden egyes alkalommal, amikor kinyitod, hogy egy kicsit löttyintsél belőle a salátádra, oxigént engedsz bele.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A konyhai varázslatok mind itt kezdődnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek