Mutatós, kis színes, édes – macaron

Mojito macaron

Annak ellenére, hogy napjainkban leginkább francia édességként ismerjük a macaront, eredetét kétségek övezik. Francia források, mint például a Larousse Gastronomique enciklopédia, egy közép-franciaországi – cormery-i – kolostorhoz kötik az édesség születését, mások, olasz eredetet tulajdonítanak neki és állítják, hogy Franciaországba Medici Katalin hozta házi szakácsával, mikor a 16. században a majdani II. Henrik francia királlyal összeházasodott.

A neve inkább igazolja az olasz származást, hiszen az ammaccare olasz igéből eredeztetik (ammaccare – maccarone – maccherone) ami zúzást, lapítást jelent, jelen esetben a sütemény meghatározó hozzávalójára, a mandulára utalva, amit por állagúvá, lisztté zúznak. Bármilyen eredetre is tekint vissza, napjainkban népszerű lett már hazánkban is, igaz, csak a legnevesebb cukrászdák kínálatában találkozhatunk vele.

Kókuszkrémmel töltött macaron

Jelenleg ismert és népszerű – szendvics vagy töltött keksz – formáját a 19. század közepén kapta Pierre Desfontaines-től, aki két fél macaron közé különböző ízesítésű vajkrémet vagy lekvárt kevert, így hozva létre a francia Ladurée cukrászda különlegességét, melyből Párizsban, napjainkban is 15 ezer darabot adnak el naponta.

A sütemény elkészítését a kevés hozzávaló ellenére csak a nagyon gyakorlott vagy igen türelmes szakácsoknak ajánlják. Mandulalisztből vagy őrölt mandulából, tojásfehérjéből, porcukorból és a vidám, rikító színek érdekében ételszínezékből készülő sütemény tésztája rettentő érzékeny a páratartalomra, illetve hosszú, több napos pihentetést igényel a tojásfehérje optimális állaga miatt.

Itthon csak kevés cukrászda készíti, de oldalunkon több recept is található, ami arról tanúskodik, hogy az elrettentés ellenére nem csak profi cukrászok tehetik a népszerű édességet asztalukra.

Országoktól és régióktól függően nem csak színük és ízesítésük változik a macaronoknak. Több francia város őriz különleges macaronrecepteket és szentel az édességnek turisztikai érdekességnek számító múzeumot. Az amiens-i macaron ropogósabb és kevésbé édes, mint az általunk ismert, egyébként párizsi jelzőt kapott macaronok. Ebben a már ismertetett összetevőket gyümölcsök és méz egészíti ki. Nancyben két apáca, Marguerite és Marie-Elisabeth nővér fejlesztettek ki macaronreceptet, és azt örökül hagyták később városukra. De japán újítások sem ismeretlenek macaronízesítésben. Náluk a mandulaliszt helyett mogyorót használnak és wagashi – a tradicionális japán édesség – stílusban szervírozzák.

okarvay

Ha akarod a macaron-t, akkor itt tudsz játszani egy macaron készítő tanfolyamért!

Címlapról ajánljuk

További cikkek