Mutatós, kis színes, édes – macaron

Mojito macaron

Annak ellenére, hogy napjainkban leginkább francia édességként ismerjük a macaront, eredetét kétségek övezik. Francia források, mint például a Larousse Gastronomique enciklopédia, egy közép-franciaországi – cormery-i – kolostorhoz kötik az édesség születését, mások, olasz eredetet tulajdonítanak neki és állítják, hogy Franciaországba Medici Katalin hozta házi szakácsával, mikor a 16. században a majdani II. Henrik francia királlyal összeházasodott.

A neve inkább igazolja az olasz származást, hiszen az ammaccare olasz igéből eredeztetik (ammaccare – maccarone – maccherone) ami zúzást, lapítást jelent, jelen esetben a sütemény meghatározó hozzávalójára, a mandulára utalva, amit por állagúvá, lisztté zúznak. Bármilyen eredetre is tekint vissza, napjainkban népszerű lett már hazánkban is, igaz, csak a legnevesebb cukrászdák kínálatában találkozhatunk vele.

Kókuszkrémmel töltött macaron

Jelenleg ismert és népszerű – szendvics vagy töltött keksz – formáját a 19. század közepén kapta Pierre Desfontaines-től, aki két fél macaron közé különböző ízesítésű vajkrémet vagy lekvárt kevert, így hozva létre a francia Ladurée cukrászda különlegességét, melyből Párizsban, napjainkban is 15 ezer darabot adnak el naponta.

A sütemény elkészítését a kevés hozzávaló ellenére csak a nagyon gyakorlott vagy igen türelmes szakácsoknak ajánlják. Mandulalisztből vagy őrölt mandulából, tojásfehérjéből, porcukorból és a vidám, rikító színek érdekében ételszínezékből készülő sütemény tésztája rettentő érzékeny a páratartalomra, illetve hosszú, több napos pihentetést igényel a tojásfehérje optimális állaga miatt.

Itthon csak kevés cukrászda készíti, de oldalunkon több recept is található, ami arról tanúskodik, hogy az elrettentés ellenére nem csak profi cukrászok tehetik a népszerű édességet asztalukra.

Országoktól és régióktól függően nem csak színük és ízesítésük változik a macaronoknak. Több francia város őriz különleges macaronrecepteket és szentel az édességnek turisztikai érdekességnek számító múzeumot. Az amiens-i macaron ropogósabb és kevésbé édes, mint az általunk ismert, egyébként párizsi jelzőt kapott macaronok. Ebben a már ismertetett összetevőket gyümölcsök és méz egészíti ki. Nancyben két apáca, Marguerite és Marie-Elisabeth nővér fejlesztettek ki macaronreceptet, és azt örökül hagyták később városukra. De japán újítások sem ismeretlenek macaronízesítésben. Náluk a mandulaliszt helyett mogyorót használnak és wagashi – a tradicionális japán édesség – stílusban szervírozzák.

okarvay

Ha akarod a macaron-t, akkor itt tudsz játszani egy macaron készítő tanfolyamért!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.