Mutatós, kis színes, édes – macaron

Mojito macaron

Annak ellenére, hogy napjainkban leginkább francia édességként ismerjük a macaront, eredetét kétségek övezik. Francia források, mint például a Larousse Gastronomique enciklopédia, egy közép-franciaországi – cormery-i – kolostorhoz kötik az édesség születését, mások, olasz eredetet tulajdonítanak neki és állítják, hogy Franciaországba Medici Katalin hozta házi szakácsával, mikor a 16. században a majdani II. Henrik francia királlyal összeházasodott.

A neve inkább igazolja az olasz származást, hiszen az ammaccare olasz igéből eredeztetik (ammaccare – maccarone – maccherone) ami zúzást, lapítást jelent, jelen esetben a sütemény meghatározó hozzávalójára, a mandulára utalva, amit por állagúvá, lisztté zúznak. Bármilyen eredetre is tekint vissza, napjainkban népszerű lett már hazánkban is, igaz, csak a legnevesebb cukrászdák kínálatában találkozhatunk vele.

Kókuszkrémmel töltött macaron

Jelenleg ismert és népszerű – szendvics vagy töltött keksz – formáját a 19. század közepén kapta Pierre Desfontaines-től, aki két fél macaron közé különböző ízesítésű vajkrémet vagy lekvárt kevert, így hozva létre a francia Ladurée cukrászda különlegességét, melyből Párizsban, napjainkban is 15 ezer darabot adnak el naponta.

A sütemény elkészítését a kevés hozzávaló ellenére csak a nagyon gyakorlott vagy igen türelmes szakácsoknak ajánlják. Mandulalisztből vagy őrölt mandulából, tojásfehérjéből, porcukorból és a vidám, rikító színek érdekében ételszínezékből készülő sütemény tésztája rettentő érzékeny a páratartalomra, illetve hosszú, több napos pihentetést igényel a tojásfehérje optimális állaga miatt.

Itthon csak kevés cukrászda készíti, de oldalunkon több recept is található, ami arról tanúskodik, hogy az elrettentés ellenére nem csak profi cukrászok tehetik a népszerű édességet asztalukra.

Országoktól és régióktól függően nem csak színük és ízesítésük változik a macaronoknak. Több francia város őriz különleges macaronrecepteket és szentel az édességnek turisztikai érdekességnek számító múzeumot. Az amiens-i macaron ropogósabb és kevésbé édes, mint az általunk ismert, egyébként párizsi jelzőt kapott macaronok. Ebben a már ismertetett összetevőket gyümölcsök és méz egészíti ki. Nancyben két apáca, Marguerite és Marie-Elisabeth nővér fejlesztettek ki macaronreceptet, és azt örökül hagyták később városukra. De japán újítások sem ismeretlenek macaronízesítésben. Náluk a mandulaliszt helyett mogyorót használnak és wagashi – a tradicionális japán édesség – stílusban szervírozzák.

okarvay

Ha akarod a macaron-t, akkor itt tudsz játszani egy macaron készítő tanfolyamért!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!