Három módszer, amivel újra egyenes lesz a görbe vágódeszkád

Valószínűleg a legtöbb konyhában akad egy szegény, görbe vágódeszka, ami megnehezíti az aprítást. Amennyiben már nagyon bosszant minket, hogy ide-oda billeg, nézzük, hogy lehet megjavítani.

Nehezen boldogulnánk e nélkül az eszköz nélkül, de néha még nehezebb úgy dolgozni, hogy görbe a vágódeszka. Előbb-utóbb minden fa erre a sorsa jut, azonban ez ne tereljen minket a műanyag deszkák felé. Nagyobb feladat ugyan, de megéri törődni a görbe vágódeszkával, magunknak teszünk szívességet, ha újra egyenes felületen vághatunk majd.

Három módszer, amivel újra egyenes lesz a görbe vágódeszkád

Mitől görbül el a fa?

Amikor megvesszük a deszkánkat, tulajdonképpen egy masszív tömb szárazfát tartunk a kezünkben. Az anyag pedig szeretne minél hamarabb megszabadulni ettől a vízmentes állapottól.

Mint egy szivacs, a felületén lévő kis pórusokon keresztül bármilyen nedvességet felszív. Ettől megváltozik a fa szerkezete, és a deszka elgörbül.

Meg tudjuk ezt előzni?

Szerencsére nem kell rögtön elfogadni a kudarcot: ha rendszeresen kezeljük olajjal a deszka felületét, egy vízhatlan réteget hozunk létre, ami egy darabig képes megóvni az anyagot.

Ezt bizonyos időközönként meg kell ismételnünk, különben szembe kell néznünk a görbület problémájával. Amennyiben megtörtént a menthetetlen, a következő lépések segíthetnek.

A görbe deszka megmentése

Attól függően, hogy mennyire komoly a deszkában a görbület, három különböző módszert alkalmazhatunk a kiegyenesítésre.

1. Forgassuk rendszeresen

Lehetséges, hogy többet használtuk a deszka egyik oldalát, mint a másikat. Ettől alakult ki az enyhe púp a jobban használt félen. Ezt nagyon könnyen orvosolhatjuk.

Egy ideig csak az elhanyagolt oldalon vágjunk, amíg észre nem vesszük, hogy a deszka újra egyenes.

Ettől kezdve rendszeresen forgatva használjuk a vágódeszkát, így remélhetőleg megakadályozhatjuk a további deformálódást.

2. Áztassuk be

Amikor már nem menthetjük meg egy egyszerű forgatással, komolyabb eszközökhöz kell folyamodnunk. Teljesen el kell áztatnunk a deszkát, hogy ellazuljanak benne a rostok, és egy nehezék segítségével vissza tudjuk állítani régi állapotát.

Ápoljuk rendszeresen a vágódeszkánkat

Keressünk egy akkora edényt, amibe biztosan belefér a teljes deszka. Nagyméretű fáknál egyszerűbb, ha az egészet betesszük a mosogatóba. Hagyjuk a vízben ázni legalább három órát, de akár egy egész éjszakára is ott maradhat.

Miután kivettük, töröljük szárazra, majd fektessük egyenes felületre (pl. konyhapult). Keressünk nehéz súlyokat: ez lehet befőtt, konzerv, enciklopédia vagy mozsár is. Figyeljünk arra, hogy a deszka teljes felülete le legyen súlyozva.

Addig kell ilyen helyzetben hagynunk, amíg teljesen ki nem szárad. Ez akár több napig is tarthat.

3. Gőzöljük

A három közül a legextrémebb, ezt a módszert csak akkor alkalmazzuk, ha mindenáron ki akarjuk egyenesíteni a nagyon görbe deszkánkat. Fennáll ugyanis a veszély, hogy az intenzív hő hatására megreped a fa.

Egy nagy, magas falú lábosban forraljunk vizet, a tetejére helyezzünk párolóbetétet vagy szűrőt, hogy ne legyen túl közvetlen a gőz. Tegyük a tetejére a deszkát, hogy a homorú oldala nézzen lefelé, és hagyjuk egy-két óráig, hadd lazuljon a fa.

Ez alatt az idő alatt mozgassuk rendszeresen, hogy egyenletesen érje a felületét a gőz. Figyeljünk a vízre is, nehogy teljesen elpárologjon.

Amikor letelt az idő, és a deszka kellően megszívta magát nedvességgel, alkalmazzuk az előző pontban ismertetett súlyozást. Pakoljuk tele nehezékkel, és hagyjuk, hogy kiszáradjon.

Figyeljünk a deszkánkra, tartsuk megfelelő állapotban, mert nélküle nem konyha a konyha.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezekkel a trükkökkel te leszel a saját konyhád főnöke:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek