A mágikus trükk, amivel percek alatt kiszedheted az olajfoltot a ruhádból

Olajfolt a ruhán – a legádázabb és legmakacsabb folt, amivel mindenkinek meggyűlt már a baja, aki szeret a konyhában sürögni. Martha Stewartnak azonban erre is van megoldása!

Még az Instagram-korszak előtt a tökéletes háziasszony, Martha Stewart mutatta be a The Martha Show-ban, hogy mit kell tennie az embernek, ha olyan nehézsúlyú kihívóval találkozik szembe a ruháján, mint egy olajfolt.

Az egész a kukoricakeményítővel kezdődik. Legyen szó len, farmer vagy frottír anyagról, először egy jó nagy adag kukoricakeményítőt kell rászórni a foltra, és rajtahagyni 15-20 percig (ez segít, hogy a keményítő magába szívja a zsiradékot, ahelyett, hogy beinná magát az anyagba). Ezután egy puha sörtés kefével, például egy fogkefével próbálj meg minél többet lesöpörni a keményítőből.

A műsorban szerepelt Jonathan Scheer folteltávolítási szakértő – bizony, ilyen is van - , aki kihangsúlyozta, hogy ha folteltávolításra kerül a sor, akkor a legkevésbé agresszív eljárással kell kezdeni, és onnan haladni az egyre agresszívabb metódusok felé. Épp ezért a következő lépésben egy kis mosószert keverj össze vízzel, hogy a maradék foltot is eltávolítsd. Ez a megoldás azonban csak olyan anyagokon működik, amelyek bírják a vizet, illetve ha még friss az olajfolt.

Először fordítsd meg a koszos ruhát, és tegyél alá egy fehér anyagot, majd a keveréket az anyag hátuljára vidd fel. Miután felvitted, egy kemény tárggyal, például spatulával, ütögesd az anyagot, és addig folytasd a keverék felvitelét és az ütögetést, amíg a fehér anyagon látod, hogy jön ki az olaj a ruhából. Ezután a mosdókagyló fölött csöpögtess rá egy kis vizet, és gézzel vagy valamilyen jó nedvszívó anyaggal itasd fel azt. Ismételd meg ezt a procedúrát többször is, amíg úgy látod, hogy az anyag teljesen olajmentes, majd mosd ki hideg vízben – sosem melegben!

Figyelni kell arra is, hogy milyen anyagról van szó. Nem ajánlott a fenti eljárás alkalmazása olyan anyagoknál, mint a selyem, a gyapjú vagy azoknál, amelyek vízben oldódó festéket tartalmaznak.


Tisztaságra fel! További praktikák:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek