Ha migréned van, ezeket az ételeket kerüld el

Ki gondolná, hogy egyes élelmiszerek erősítenék a migrénes fájdalmakat? Sajnos rengeteg finomság van, amely még elviselhetetlenebbé tudja tenni a fejfájást, jöjjenek hát a tiltólistás harapnivalók és italok!

A migrén rengeteg embert, a teljes lakosság mintegy 8-12 százalékát érinti. Az elviselhetetlen, hányingerrel és rosszulléttel járó, szűnni nem akaró fejfájás sokszor cselekvőképtelenné tudja tenni az embert. Bár ma már létezik néhány praktikus megoldás a fájdalom csökkentésére és visszaszorítására, a szakértők szerint van néhány olyan élelmiszer, amely képes lehet erősebbé tenni a migrénes görcsöket. Hogy melyek ezek az ételek és italok?

Ezek az ételek fokozhatják a migrénes fejfájást

A kávé

A legjobb napindító kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben azonban kifejezetten káros lehet a migrénre. Szakértők szerint napi két csészénél nem szabad többet innia a migrénnel szenvedőknek, a fekete ugyanis erősebbé teheti a görcsöket.

Az élesztő

Az élesztőt tartalmazó élelmiszerek – a péksütemények, kenyerek – a bennük található tiramin miatt képesek fokozni a migrént.

Ez az összetevő egyaránt megtalálható a sajtban és az alkoholban is.

Sajt és alkohol

Ha már itt tartunk: az alkoholban két anyag, a tiramin mellett a hisztamin is képes erősíteni a migrént. Az olyan sajtok, mint a brie, a cheddar, a feta, a mozzarella, a svájci sajt és a kék sajtok szintén a tiramin miatt kerülendőek.

A csokoládé

A csoki sem ajánlott, a Marie Claire cikke azt írja, hogy egy tanulmány szerint a placebóval összehasonlítva a csokoládé a résztvevők 42 százalékánál váltott ki rohamot.

Édesítőszerek és adalékanyagok

Az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, vagy az ízfokozóként ismert MSG (mononátrium-glutamát) egyaránt fájdalmasabbá tehetik a migrént. Utóbbival kapcsolatban egy 2016-os tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az MSG nem okoz nagyobb valószínűséggel fejfájást vagy migrént, mint a placebo, ennek ellenére sok migrénben szenvedő állítja, hogy az MSG triggerelni tudja a tüneteiket.

Sajnos kedvenc felvágottaink és kolbászaink is tiltólistásak

Felvágottak, feldolgozott és pácolt húsok

A nitriteket és nitrátokat tartalmazó feldolgozott húsok szintén a migrén erősebb tüneteihez járulnak hozzá. Egy korábbi tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik nitriteket fogyasztottak, 5 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki aznap vagy másnap migrénes fejfájás.

Olajos magvak

A mandula, a földimogyoró és sok más dióféle, illetve mag is tartalmaz tiramint – a migrént erősítő egyik fő összetevőt.

Forrásunk volt.


Az egészség a legfontosabb, olvasd el ezeket is:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...