Ha migréned van, ezeket az ételeket kerüld el

Ki gondolná, hogy egyes élelmiszerek erősítenék a migrénes fájdalmakat? Sajnos rengeteg finomság van, amely még elviselhetetlenebbé tudja tenni a fejfájást, jöjjenek hát a tiltólistás harapnivalók és italok!

A migrén rengeteg embert, a teljes lakosság mintegy 8-12 százalékát érinti. Az elviselhetetlen, hányingerrel és rosszulléttel járó, szűnni nem akaró fejfájás sokszor cselekvőképtelenné tudja tenni az embert. Bár ma már létezik néhány praktikus megoldás a fájdalom csökkentésére és visszaszorítására, a szakértők szerint van néhány olyan élelmiszer, amely képes lehet erősebbé tenni a migrénes görcsöket. Hogy melyek ezek az ételek és italok?

Ezek az ételek fokozhatják a migrénes fejfájást

A kávé

A legjobb napindító kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben azonban kifejezetten káros lehet a migrénre. Szakértők szerint napi két csészénél nem szabad többet innia a migrénnel szenvedőknek, a fekete ugyanis erősebbé teheti a görcsöket.

Az élesztő

Az élesztőt tartalmazó élelmiszerek – a péksütemények, kenyerek – a bennük található tiramin miatt képesek fokozni a migrént.

Ez az összetevő egyaránt megtalálható a sajtban és az alkoholban is.

Sajt és alkohol

Ha már itt tartunk: az alkoholban két anyag, a tiramin mellett a hisztamin is képes erősíteni a migrént. Az olyan sajtok, mint a brie, a cheddar, a feta, a mozzarella, a svájci sajt és a kék sajtok szintén a tiramin miatt kerülendőek.

A csokoládé

A csoki sem ajánlott, a Marie Claire cikke azt írja, hogy egy tanulmány szerint a placebóval összehasonlítva a csokoládé a résztvevők 42 százalékánál váltott ki rohamot.

Édesítőszerek és adalékanyagok

Az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, vagy az ízfokozóként ismert MSG (mononátrium-glutamát) egyaránt fájdalmasabbá tehetik a migrént. Utóbbival kapcsolatban egy 2016-os tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az MSG nem okoz nagyobb valószínűséggel fejfájást vagy migrént, mint a placebo, ennek ellenére sok migrénben szenvedő állítja, hogy az MSG triggerelni tudja a tüneteiket.

Sajnos kedvenc felvágottaink és kolbászaink is tiltólistásak

Felvágottak, feldolgozott és pácolt húsok

A nitriteket és nitrátokat tartalmazó feldolgozott húsok szintén a migrén erősebb tüneteihez járulnak hozzá. Egy korábbi tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik nitriteket fogyasztottak, 5 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki aznap vagy másnap migrénes fejfájás.

Olajos magvak

A mandula, a földimogyoró és sok más dióféle, illetve mag is tartalmaz tiramint – a migrént erősítő egyik fő összetevőt.

Forrásunk volt.


Az egészség a legfontosabb, olvasd el ezeket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek