Tartsd frissen!

Álmom egy világ, ahol nem kell a maradékok és megkezdett, de félúton megunt gyümölcsök/zöldségek tárolásával bajlódni, de kell. Ezeket a praktikákat viszont muszáj kipróbálni.

Nagyobb volt a szemed, mint a szád, és véletlen négy kiló gombát vettél? Megkívántad a fejes salátát, de egyedül élsz, és nem tudod, hová tedd a maradékot? Rajtad maradt a nagybátyád kerti almája? Segítünk, hogyan tárold és tartsd frissen őket!

1. Alma+gyömbér: amennyiben olyan mázlisták vagyunk, hogy valaki felszeleteli nekünk az almát, és megkapjuk uzsira, vagy gyermekünknek kedveskednénk így, de eltántorít minket, hogy az alma bizony hamar megbarnul, ne aggódjunk! Áztassuk a szeleteket kis gyömbéres vagy citromos-lime-os szénsavas üdítőbe 10 percre, mert ez majd megóvja az oxidációtól.

2. Bogyós gyümölcsök+ecetes víz: ritkán fordul elő, de hátha túl sokat vettünk málnából, ribizliből, szederből vagy mondjuk eperből – készítsünk nekik ecetes vizes fürdőt! 3 bögre vízhez öntsünk egy bögre ecetet, 5 percre áztassuk be a gyümölcsöket, majd szárítsuk meg őket papírtörlőn, és rakjuk olyan tárolódobozba, melynek aljára is kerül egy papírtörlő. Tetejét pedig hagyjuk félig szabadon, hogy a nedvesség elillanhasson. Így akár egy hétig is frissek maradnak a bogyók!

3. Gomba+papírzacskó: gombánkat ne tároljuk a logikusnak tűnő helyeken, így a hűtő zöldségtároló dobozában vagy abban a műanyag dobozban sem, amelyben általában megvásároljuk, mert ezekben koncentrálódik a nedvesség, ettől pedig jóval gyorsabban megromlik. A megoldás: tegyük a gombát papírzacskóba, mert szárazon és frissen tartja azt!

Plusz tipp: a hagymaféléket is tároljuk papírzacskóban, méghozzá is lukakkal ellátottakban, mert frissen, szárazon tartja őket!

4. Friss fűszernövények+jégkockatartó: a zöldségek-gyümölcsök mélyhűtőben való tárolása már-már közhelyes, de tudtad, hogy friss zöldfűszereidet is lefagyaszthatod? Tegyél egy kevés vajat vagy olívaolajat a jégkockatartód rekeszeibe, és bele a növényt, így később már porcióznod sem kell, és valóban megmarad a friss aroma.

5. Csokis keksz+kenyér: amennyiben bolti csokis kekszet (cookie-t) veszel, de valamilyen isteni csoda folytán nem eszed meg egyszerre mindet, egy szelet kenyérrel eltárolva hosszabban frissek, roppanósak maradnak!

6. Salátalevél+papírtörlő: az egyedülállók egyik rémálma a saláta-/rucolavásárálás, mert egy doboz túl sok, egy adagos kiszerelés meg nem létezik (ha tévednék, jelezzétek.) Ilyenkor jöhet jól ez a trükk: tároláskor a levelek közé rétegesen helyezzünk papírtörlőt, mely magába szívja a nedvességet, így elkerülhető a 2 nap alatt megbarnuló, összetöppedő-nedvesedő zöld levélkupac.

7. Halványító zeller+alufólia: ő is hajlamos a megbarnulásra és az idő előtti megromlásra, ezért még mosatlan állapotában csomagoljuk alaposan alufóliába! Friss, ropogós levelek és zellerszárak várnak majd ránk, akár hetekig tartóan!

8. Saláta rétegezve+befőttes üveg: ez elég szokatlan módszer, de jónak tűnik – vegyünk egy közepes befőttes üveget, az aljára kerüljön mindig a dresszing (ne tejes, majonézes stb. alapú legyen, mert az romlik.) Sima olívaolaj fűszerekkel, dijoni mustáros-olívás öntet vagy valamilyen vinaigrette. Ezután rétegezzük a nehezebb, keményebb zöldségféléket, amelyek nem áznak szét a dresszingtől, például kígyóuborkát, babféléket, cukorborsót héjastul. Erre jöhet a többi: paradicsom, paprika, zellerszár, alma, répa, bármi. Mindig a zöld levelekkel, azaz a fejes salátával, rucolával, madársalátával zárjunk, és erre kerüljön a dunsztosüveg teteje. A rétegeket szorosan pakoljuk, hogy ne nagyon kerüljön bele levegő. Kész is a salátaadagunk, akár a hét minden napjára!

9. Gyömbér szeletelve+mélyhűtő: a gyömbérgumót hámozzuk meg és szeleteljük fel, majd rakjuk a mélyhűtőbe. Innen mindig elővehetjük, amikor gyömbéres limonádéra vágyunk, főznénk vele vagy teába tennénk – utóbbi kiváló megfázásra.

10. Krumpli+alma: „Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – úgy fest, a burgonyának is jót tesz, mert ha krumplijaink közé rejtünk egy almát, hosszabb ideig maradnak frissek.

11. Tojás+pohár víz: aggódsz, hogy nem frissek a tojásaid? Könnyen tesztelheted: ejtsd - finoman – egy pohár vízbe, és ha lemerül, akkor nehéz, azaz semmi más nincs benne, mint tojás (meglepő módon), tehát nyugodtan megeheted. Ha lebeg a felszínen, levegővel telített, ergo régi, nem friss, így inkább hanyagold.

12. Citrom+jégkockatartó: megőrzi citromod frissességét, ha szeletelve vízbe dobod, be a muffinformába és úgy be a fagyasztóba, vagy egyből a jégkockatartóba! Bármikor kivehetsz egyet, ha koktéloznál, teáznál vagy limonádéra vágysz.

(via HuffingtonPost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?