Akár ennyit is fizethetünk egy kiló akácmézért idén

A tavalyi év is rendkívül kedvezőtlen volt a méhészek számára, így igencsak megemelkedett a méz ára.

Kevés a méz a piacon a tavalyi gyenge termés miatt, ráadásul nemcsak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel – írja a szerdai Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

Szinte már luxusnak számít a méz

A 2021-es ismét nagyon rossz év volt a méhészek számára a nem megfelelő időjárás miatt, az akácméz egyedül a Tiszántúlon hozott jó termést.

Boross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint a belföldön eladott akácméz 90 százalékát a méhészek értékesítik közvetlenül, és csak 10 százaléknyi megy a boltokba.

Ennek az az oka, hogy a méz felvásárlási ára magasra emelkedett, és ha erre a mézkiszerelő és a kiskereskedő is ráteszi a saját hasznát, az így kialakult árat már nem fizetik meg a vásárlók. A piacokon a termelők kilónként 3 és 4,5 ezer forint között árulták az üveges akácmézet.

Nemcsak itthon emelkedett a természetes méz ára, de a nemzetközi piacon is, ezért is mentek történelmi csúcsra a felvásárlási árak. Fel kell készülni, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is hiány lesz a virágmézből, mert a termés már elment exportra.

Ezek alapján nem csoda, hogy az elmúlt időszakban a polcokon feltűntek az importmézek. A kínai méztől ugyan még ódzkodnak a beszállítók, de az ukrán méz már megjelent a hazai mézkiszerelőknél is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.