Ő a legfinomabb citrom – Itt a fűszeres ízű Meyer-citrom szezonja

A szemfülesebb vásárlóknak citromvadászat közben feltűnhetett már, hogy ősz végétől sok helyen egy az átlagosnál sötétebb, narancsosabb színű, puhább érintésű, vékonyabb héjú, fűszeresebb illatú citromfajta uralja a gyümölcsösrekeszeket. Ez a Meyer-citrom, és tényleg érdemes lecsapni rá, amíg tart a szezon!

Vannak, akiknek nem újdonság, sőt, olyat is ismerünk, akinek a most 87 éves nagymamája már évtizedekkel ezelőtt képben volt a Meyer-citrommal, sokan viszont a mai napig nem tudják, hogy létezik: bemutatjuk a fűszeres illatú és ízű, narancsos színű Meyer-citromot, mely télen zsebelhető be szezonálisan, és már Magyarországon is termesztik!

Jól látható a simább felület és a sötétebb szín

De mi is az a Meyer-citrom?

A gyümölcs vélhetően a citrom és a narancs hibridje, nevét pedig Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg.

Ősz végétől körülbelül februárig találkozhatunk vele a piacokon, a sokszor gyanútlan zöldségeseknél, sőt, a nagyobb áruházakban is, miközben a nemzetközi gasztrovilág évek óta sztárként ünnepli, hiszen a Meyer-citrom tényleg szintet lép a citromuniverzumban.

Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja

– írja róla egyik hatalmas rajongója, Mautner Zsófi.

És valóban, teljesen jól megkülönböztethető a sima citromtól, mert:

  • gömbölydedebb a formája
  • narancsos színű a héja
  • simább a felülete
  • vékonyabb a héja
  • határozottan lédús
  • sok benne a mag (sajnos)
  • fűszeres az illata, ez felvágás előtt is érződik
A fűszeres Meyer-citrom illata szinte kakukkfűre emlékeztet!

Hogy miben használhatjuk?

Természetesen bármiben, amibe illik a citrom, de készüljünk egy jóval izgalmasabb, fűszeresebb ízvilágra. Salátaöntetekben, szószokban a legerőteljesebb az aromája, de süteményekben, pohárkrémekben, dzsemekben is isteni, de lemon curdot is készítsünk belőle!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes alapanyag és recept:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...