Újra itt a Meyercitrom-szezon

Addig örüljünk, amíg a kereskedők nem tudják, milyen kincs is van a birtokukban, mert ez a citrom tényleg világbajnok lehetne!

Nem a születésnapok számában vagy az ősz hajszálak előfordulásának arányában mérem én az idő múlását – egyfajta gasztronómiai időhatározó lépett be az életembe. Az én időmérőm a zöldségek és gyümölcsök szezonjának váltakozása, vagy éppen újraeljövetele. Erre legutóbb akkor eszméltem rá, amikor a közértben a zöldségespultnál állva felfigyeltem a Meyer-citromokra, és realizáltam, hogy basszus, megint eltelt egy év.

Mert bizony, ilyenkor nagyjából egy, jó esetben másfél hónapunk van, hogy kiélvezzük ennek a különleges citrusfélének az adottságait, aztán várhatunk újra jövő januárig. Persze aztán jön más, amiért legalább ugyanennyire lelkesedhetünk, meg elég nagy a valószínűsége, hogy ez a népszerűségének is jót tesz – nem lenne ekkora kuriózum, ha nem váratna magára mindig tizenkét hónapot.

Föntről lefelé: citrom, Meyer citrom, narancs

Tavaly egy gyümölcskenyeret és lemon curd-öt csináltam belőle, és elég részletesen leírtam, hogy mit érdemes erről a citromról tudni, és miért is érdemes megvenni. Ellenben az ismétlés a tudás anyja alapon akkor még egyszer:

  • Narancsosabb a színe, mint a hagyományos citromnak,
  • Formáját tekintve gömbölyűbb, felülete pedig simább.
  • Az illata igen fűszeres, markánsan citrusos.
  • Ami pedig a legfontosabb, hogy lédús, nem annyira savanykás, inkább édeskés ízű.

Ami tavaly elmaradt, az a szemléltető ábra, hogy még könnyebb legyen felismerni, mert bizony bárhol felbukkan, így gyakran összekeveredik egy gyümölcsöskosárban a hagyományos citrommal. Most is így volt, ki kellett válogatnom a többi közül, a fotó miatt pedig egy darabot vettem a hagyományosból is. A pénztárnál a hölgy meg is kérdezte, hogy ez mind citrom-e, mert neki is feltűnt, hogy itt valami nem stimmel, mert látványosan különböznek.

Citromos soufflé recept

Mondjuk addig jó, amíg nem jönnek rá a kereskedők, hogy ez mennyivel finomabb és mennyivel jobban használható bármilyen ételhez, mert eddig ahol tudták, hogy mivel van dolguk, és kifejezetten Meyer-citromot árultak, na ott drágább is volt, mint a hagyományos citrom.

Idén Martha Stewart citromos soufflé-ját csináltam meg az első szállítmány Meyer-citromból. Nagyságrendileg egy éve készültem erre az akcióra, és nem a citromra vártam, hanem bátorságot gyűjtöttem. Nem akartam elhinni, hogy citromban ilyen gyönyörűen lehet soufflé-t sütni. Azt gondoltam, hogy tuti nem jön fel szépen, és nem értettem, hogy lehet, hogy nem ég meg a citrom maga... Martha-ban eddig még nem csalódtam, minden működött, amit tőle próbáltam, nem volt ez másképp most sem. Sütőből kivéve még szebbek voltak a kis citromos kapszlik, de nem egy jól fotózható desszert ez, mert mire beállítottam a tökéletes képet, addigra elkezdtek összeesni. A tanulás tehát, hogy ne fotózgassuk, együk!

Citromos-ricottás ravioli recept

A másik recept pedig egy citromos-ricottás ravioli, aminek szintén kétkedve álltam neki, mert erről meg azt hittem, hogy nem lehet kézzel elég vékonyra nyújtani a tésztát, csakis géppel. Nem igaz. Simán el lehet érni nyújtófával is a tökéletes vastagságot, de persze jóval melósabb feladat. Ennek ellenére én azt mondom, hogy álljunk neki, mert a friss tésztánál kevés jobb dolog van a világon.

Hozzászólások (4)

Gonoszka1

Én is szeretem a Meyer citromot, csak a piacon elég ritkán kapok, pedig mindig figyelem, hogy van-e. Idén még nem sikerült sajnos vennem. Pedig az íze tényleg sokkal-sokkal finomabb, édesebb, és egyben lágyabb mint a hagyományos citromnak.

Törölt felhasználó

Hetek óta a Sparban lehet kapni, ráadásul jóval olcsóbb, mint a hagyományos citrom.

Dávid

Így van, ezt meger?síthetem, mivel én is ott találtam rá!

Gonoszka1

Köszönöm!

Gonoszka1

Köszönöm, majd elmegyek akkor, csak én nem a Sparba járok, így ezért nem találkoztam vele. Pedig a piacon is szoktam kapni, de eddig most még nem volt ott.

cumpus

A Meyer citrom héja kezeletlen? Ha igen, miért van a többi citrom között? Ha meg nem, hogy lehet felhasználni?

Dávid

Gyanítom, hogy nem kezeletlen, bár nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal hamarabb megromlik, mint a hagyományos, úgyhogy bármi elképzelhet?. Viszont biztos, ami biztos én úgy szoktam megtisztítani ?ket, hogy egy új, tiszta mosogatószivaccsal folyó víz alatt - ami olyan meleg, hogy a kezem még pont elviseli - végigdörzsölöm a héját. Nem állítom, hogy 100%-os módszer, de a nagyja biztosan lejön róla! ízHUSZÁR

cumpus

Nem jön le sajnos, még a kicsije sem. http://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html Nekem egyébként saját termés? citromjaim vannak, illetve ha a bio boltban meg tudják mutatni az igazolást, ott szoktam venni. Ha a tapintásra érzem, hogy olyan a héja a citrusféléknek, mint a sajátom.

Dávid

Természetesen a dörzsöléses módszer a viaszréteg (és az ehhez adott vegyszerek) eltávolítására alkalmas. Ami a gyümölcs héjába bekerül, azzal már nem nagyon lehet mit kezdeni.

cumpus

És azok a veszélyesebbek...

Bonbonbogi

Már kb egy hónapja csak Meyer citromot veszek a Batthyány téri Spärban, de fogalmuk nincs a különbségr?l. Van, hogy felváltva egyszer ezt, egyszer sima citromot árulnak azonos áron, van hogy vegyítik. Olyan is el?fordult, hogy hálósan csomagolva 50%-os áron adták a hibátlan Meyer citromot, és amikor megkérdeztem miért azt mondták puha, selejtezés el?tt áll... Persze mindet elhoztam (100Ft/4db ár döbbenet)

pornoine

Auchanban is kapható.

Címlapról ajánljuk