Ez a mérgezőnek tartott növény az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő

Rengeteg olyan szömörce van, ami mérgező, de egyes szömörcefélék rendkívül egészségesek, és kivételes gyulladáscsökkentő hatásuk van.

A szömörcefélék családjába mintegy 600 faj tartozik. Legismertebb közülük a mérges szömörce, ami félreértésekre adhat okot: sokan egy csoportba teszik a szömörcéket, pedig egyes változataik nemhogy nem mérgezőek, hanem egyenesen gyógyítóak. 

Az Észak-Amerikában őshonos mérges szömörce ismertetőjegye, hogy bogyói fehér vagy világoszöld színűek, míg az ártalmatlan szömörcefajok termése általában vörösbarna vagy sötétvörös.

A mérges szömörce egy urushiol nevű olajat tartalmaz, amire érzékeny az ember: a növény megérintése többnyire erős viszketéssel, kiütéssel, hólyagokkal, bőrpírrel és duzzanattal jár.

Melyik szömörce gyógyító hatású?

A sumac (ejtsd: szumák) nevű szömörceféle nagyon kedvelt a közel-keleti gasztronómiában.

Ízvilágát tekintve a sumac citrusos, kissé fanyar és savanykás, ezért kitűnően kiemeli az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját. Ez az egyik legfontosabb összetevője a za'atar nevű fűszerkeveréknek, ami az egyiptomi időktől kezdve fontos része az arab konyhának.

A sumac az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, mivel tele van antioxidánsokkal, amelyek a szervezetben lévő szabad gyököket semlegesítve megelőzhetik a rákot, és lassítják az öregedés hatásait. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy tartós fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Sárga cserszömörce
Ez a mérgezőnek tartott növény az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő

Hazánkban a sárga cserszömörce (Cotinus coggygria) és az ecetfa (Rhus typhina L.) a két legelterjedtebb szömörcefaj, amelyek nem mérgezőek.

A sárga cserszömörce, amely elsősorban a Déli-Vértesben, a Bükk-vidéken, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken fellelhető ugyancsak hasonló gyógyhatásokkal rendelkezik, mint a sumac.

Forrásunk volt.


Cikkek a tudatos táplálkozásról:

Legújabb receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.