Ez a mérgezőnek tartott növény az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő

Rengeteg olyan szömörce van, ami mérgező, de egyes szömörcefélék rendkívül egészségesek, és kivételes gyulladáscsökkentő hatásuk van.

A szömörcefélék családjába mintegy 600 faj tartozik. Legismertebb közülük a mérges szömörce, ami félreértésekre adhat okot: sokan egy csoportba teszik a szömörcéket, pedig egyes változataik nemhogy nem mérgezőek, hanem egyenesen gyógyítóak. 

Az Észak-Amerikában őshonos mérges szömörce ismertetőjegye, hogy bogyói fehér vagy világoszöld színűek, míg az ártalmatlan szömörcefajok termése általában vörösbarna vagy sötétvörös.

A mérges szömörce egy urushiol nevű olajat tartalmaz, amire érzékeny az ember: a növény megérintése többnyire erős viszketéssel, kiütéssel, hólyagokkal, bőrpírrel és duzzanattal jár.

Melyik szömörce gyógyító hatású?

A sumac (ejtsd: szumák) nevű szömörceféle nagyon kedvelt a közel-keleti gasztronómiában.

Ízvilágát tekintve a sumac citrusos, kissé fanyar és savanykás, ezért kitűnően kiemeli az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját. Ez az egyik legfontosabb összetevője a za'atar nevű fűszerkeveréknek, ami az egyiptomi időktől kezdve fontos része az arab konyhának.

A sumac az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, mivel tele van antioxidánsokkal, amelyek a szervezetben lévő szabad gyököket semlegesítve megelőzhetik a rákot, és lassítják az öregedés hatásait. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy tartós fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Sárga cserszömörce
Ez a mérgezőnek tartott növény az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő

Hazánkban a sárga cserszömörce (Cotinus coggygria) és az ecetfa (Rhus typhina L.) a két legelterjedtebb szömörcefaj, amelyek nem mérgezőek.

A sárga cserszömörce, amely elsősorban a Déli-Vértesben, a Bükk-vidéken, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken fellelhető ugyancsak hasonló gyógyhatásokkal rendelkezik, mint a sumac.

Forrásunk volt.


Cikkek a tudatos táplálkozásról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...