Ezért hanyagold a méregtelenítő teákat

A méregtelenítő kúrák nem feltétlen hozzák a várt hatást, károkat viszont annál inkább okozhatnak.

Sokan még a strandszezon előtt belevágnak egy-egy diétába vagy valamilyen méregtelenítő kúrába. Bár a különféle sztárétrendek igen népszerűek, sajnos ez még nem jelenti azt, hogy túlzottan egészségesek is. Nézzük, mit mondanak a szakértők a különböző méregtelenítő kúrákról.

Ezért hanyagold a méregtelenítő teákat

A méregtelenítő teák és étrend-kiegészítők nagy része hatástalan, viszont veszélyes – hívta fel a figyelmet friss Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

A poszt a német ÖkoTest cikkére hivatkozva kiemelte, hogy egyfelől nem rendelkezik tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a készítmények tényleg hatásosak, másfelől a méregtelenítést a szervezet egyébként is elvégzi.

Már Zacher Gábor toxikológus is elmondta, hogy nincs szüksége az emberi testnek méregtelenítő kúrára ahhoz, hogy megszabaduljon a különböző káros anyagoktól. Sokszor azonban ezek a drasztikus kúrák rengeteg kárt, egyebek mellett kiszáradást és tápanyaghiányt is okozhatnak.

A Rizikometer posztja szerint a „méregtelenítő” termékek többsége valamilyen vízhajtó hatású összetevőt – például csalánt vagy zsurlót – is tartalmaz. A vízhajtó hatóanyaggal alapvetően nincsen probléma, de hosszú távon rengeteg, egyébként nagyon is szükséges ásványi anyagot veszíthetünk, ez pedig elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet, valamint gyengítheti a gyógyszerek hatását.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek