Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megsütöttük kedvenc retró péksütinket, a pacsnit – gyermekkorunk íze újra itt!

Most kettőt-hármat is simán meg tudok enni belőle, régen egynek is úgy örültem, mintha ajándékba kaptam volna. Régi-új kedvenc: a pacsni rövid sztorija.

Anno suliba menet, a házunkkal szembeni kicsi kioszkban, dobozos tej kíséretében, az Édesanyámnak megígért kifli helyett vásároltam ezt az egyszerű, de annál finomabb péksütit. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer magam is elkészítem. Azt sem hittem, hogy idővel kikopik, eltűnik a pékségek, közértek polcairól, pedig ez történt. Nincs miértje. Csak jövője lehet, ha visszahozzuk a köztudatba! Ha tudsz szerezni lisztet, élesztőt, és kipróbálod ezt a pacsnireceptet, biztosan egyetértesz majd velem, és a régi receptúra megismertetésének lelkes pionírja leszel.

Mit érdemes tudni róla?

Ez egy lapos, vajas, hajtogatott, kelt tésztájú, kívül roppanós, belül pihe-puha péksütemény. Tejben és vajban fürösztik, kézzel formázzák, hosszúkásra, papucs alakúra nyújtják – nekem inkább a babapiskótára hasonlít, csak nem annyira lekerekítettek a végei. Van egy olyan elméletem, hogy eredetileg a pékségekben a hajtogatott tészta széleit egyenesítették ki, és a levágott végeket, a leeső részt darabolták, húzkodták meg, és sütötték ki külön, hogy ne vesszen kárba, de ezt még senki sem igazolta.

Tudtad?

A pacsni korábbi névváltozatai a 'lapos vajas' vagy az olasz 'pasztrána' voltak. Végül mégis a német 'patschen' – papucs, „csattogó” és 'patsch', vagyis csattanás, „placcs” hangutánzó szavakból kialakult pacsni maradt fenn.


Mi a pacsni?

Régen a papucsot, a meleg, textilből készült házi cipőt nevezték pacsninak, de például a csontról lefejtettet húst is így hívták. Utóbbit már nem lehetett ugye a vendégek elé tenni, ezért összedarálták, és pástétomot készítettek belőle.

Rövid története

A pacsni a '60-as, '70-es évek egyik legkedveltebb pékáruja, a tejivók sztárterméke volt. A nagyüzemi gyártását először Budapesten, a Százados úti kenyérgyárban kezdték el. Mivel ez egy kézműves termék, így nehezen tudták a gyártósorra beilleszteni a legyártását, és nem is bizonyult kifizetődő vállalkozásnak, így a kisebb pékségek sajátja maradt. A hagyományos receptúra alapján vajat használtak hozzá, majd 1966 közepétől ezt felváltotta a margarin. Ha most valahol, mondjuk egy kézműves pékség kínálatában találunk pacsnit, azt szerencsére újból vajjal sütik.

Nosalty-tipp:

Mivel eredendően a pacsnit gőzzel telített sütőben sütik, és nincs mindannyiunknak gőzfunkciós sütője, spricceljük be vízzel a tészta tetejét, úgy toljuk a sütőbe. Ettől lesz kívül roppanós, belül puha!


Vajas vagy nem vajas tészta?

Mivel a pékszövetség előírása alapján csak 16%-ban tartalmaz vajat, ezért a pacsni egy átmenetet képezne az egyszerű vajastészták és a félvajas leveles tészták között. De mivel nem is a tésztájába, hanem a rétegek elválasztásaként reszelnek hozzá vajat, így mégis a nehéz vajas tészták sorába került.

Hogyan fogyasszuk?

Bárhogy, de egy-két kötelező kört azért megemlítek. Először is azonnal sütés után, de óvatosan, mert a közepe még forró lehet, feltétlenül meg kell kóstolni. Aztán jó reggelire, uzsonnára és vacsorára egyaránt. Ha szórtunk a tetejére nagy szemű sót sütés előtt, ha nem, akkor is jó édesen és sósan is, tehát lekvárral vagy sajttal, sonkával. Simán tejjel, kakaóval, vagy kávé mellé a legmenőbb a pacsni.

Ezek is érdekelhetnek még!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!