Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ime a szuperhármas, aminek betartásával a testsúlycsökkentés gyerekjáték lesz

Kipróbáltál már 36-féle diétát és még mindig nincs tartós eredmény? Íme néhány alapszabály, ami nélkül biztosan nem fog menni. Segítünk!

Ha már sok „fogyókúrán” vagy túl, és szeretnél egyszer és mindenkorra megszabadulni a súlyfeleslegedtől, akkor nem árt tudnod, hogy a sikeres életmódváltás 3 alappilléren nyugszik. Ez a 3 pillér pedig nem más, mint a táplálkozás, a testmozgás, a tudatosság.A súlyfelesleg kialakulásának oka minden esetben az anyagcsere (sejtszintű) lelassulása, azaz a „túlélő” mechanizmus beindulása. Ilyenkor a szervezet többlet zsírraktározásba kezd, és a meglévő zsírraktárakat, mint a túlélés egyetlen zálogát nem engedi el (mivel 1 kg zsírban dupla annyi energia raktározódik, mint 1 kg fehérjében – 1 kg zsírból dupla annyi ideig élünk túl). Ezt úgy képzeld el, mintha a zsírraktáraid kijáratára lakat kerülne, a bejárat viszont szabadon maradna.

A túlélő mechanizmusnak az oka nagyrészt néhány étrendi hiba, amely hosszabb, rövidebb ideje fennáll a táplálkozásunkban, és amelynek következtében a szervezetünk nem kapja meg a mindennapi működéséhez szükséges üzemanyagot. Ha sikerül ezeket a táplálkozási hibákat kijavítani, akkor felgyorsulhat az anyagcsere, és a szervezet elengedi a zsírraktárakat.

Ezért a táplálkozási hibáink kijavítása, és a személyre szabott étrend a Testsúlycsökkentő Szuperhármas első pillére. Erre épül a testmozgás, mivel ha már felgyorsult az anyagcserénk, és elengedte a zsírraktárakat a szervezet, akkor a megfelelő zsírégető testmozgás segítségével nagy mennyiségű zsírtól tudnunk szabadulni.

Ezt olvastad már?

Tuti FOGYÓKÚRÁS csodaszerek – 13+1 tanács a dietetikustól, ami nélkül nem fogsz lefogyni

A megfelelő zsírégető testmozgás legalább 40 percen keresztül tart, és az edzettségi, egészségi állapotunkhoz igazodik. Mivel a zsírégetés biokémiai égési folyamat, fontos, hogy az edzés ne legyen megerőltető. Jegyezd meg, hogy alacsony intenzitású edzésen égeted a legtöbb zsírt!

A harmadik összetevő a Tudatosság. A fogyókúra központban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fogynivágyók alapszintű ismereteket szerezzenek a testükről. Kutatásaink igazolják, hogy aki megérti a teste működését, és megérti, mitől alakulnak ki a zsírraktárak, az sokkal nagyobb arányban képes megtartani az elért eredményt.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: unsplash.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Héder Éva
Héder Éva Thu, 2014-07-03 09:46

Kedves Bibb!

Köszönöm szépen a válaszod, és ne haragudj, hogy csak ilyen megkésve írok. A fokozatosság elvének betartása szerintem is nagyon fontos. Nagyon örülök, hogy találtál egy olyan edzésformát, amellyel eredményeket érsz el. Sokszor nem is az a lényeg, hogy ki milyen módszerrel, milyen intenzitáson edz rendszeresen, hanem az, hogy mindenki megtalálja a számára legjobban testhezálló edzésfajtát, amit örömmel, és elhivatottan tud űzni. Ha már nem azért edzzünk sokszor "fogcsikorgatva", hogy fogyjunk, vagy karcsúsodjunk, hanem azért, mert imádjuk azt a fajta edzést, és hiányzik, ha kimarad, szerintem az az igazi eredmény, mert így biztos, hogy nem hagyjuk majd abba. Nagyon sok kellemes edzéssel töltött pillanatot kívánok Neked, és javasolni fogom a téma bővítését az oldal szerkesztőinek!

Héder Éva
Héder Éva Fri, 2014-06-20 13:18

Kedves Bibb!
Az intervall edzések akkor alkalmazhatók, ha az intenzív szakaszban sem tartózkodik a kliens 2 percnél tovább a zsírégető zónája felett. Márpedig nagy túlsúllyal rendelkező, edzetlen klienseknek a megnyugvási pulzusa nem jó, és ezért sokszor mire visszamegy a pulzusuk, addigra kezdődik a következő intenzív szakasz, így összességében többet lesznek zóna fölött, mint zóna alatt. Ha pedig 10 percnél tovább vannak zóna fölött, akkor a zsírbontó enzimek működése leállhat, ez kiderül Ueli Switzer svájci laktát kutató cikkéből, a címe: A tejsav káros hatásai, biztosan megtalálod a neten. Magas intenzitáson (persze kinek mi a magas), anaerob tartományban a szervezet nem éget zsírt, ugyanis ez biokémialiag lehetetlen, a zsír csak aerob körülmények között használódik fel energiaként, azaz oxigén jelenlétében. Ráadásul nem csak az intervall edzések után égeti a zsírt a szervezet még órákon át, hanem bármely testmozgás után, ha az anyagcsere nincs lelassulva - de ez pedig alapvetően táplálkozási kérdés.
Szerintem egyébként a zsírégető edzések nem unalmasak, ha a program jól van összeállítva. Személyi edzőként (és dietetikusként) 10. éve fogyasztom a fogyókúra központban ezzel a módszerrel a vendégeket, akik nagyon élvezik ezeket az edzéseket. Azt hiszem több, mint ezer ember fordult meg már nálunk, és fogyott le ezzel a módszerrel. És még egy dolog eszembe jutott, írtad, hogy a 40 perchez sok embernek nincs elég ideje. A baj csak az, hogy a 20 perces edzések alatt, pláne edzettlen túlsúlyos embereknél még hozzá sem fog a szervezet a zsírégetéshez, és ez sajnos az edzésmódszertől független. Az energianyerő folyamatok időben egymás után lépnek be: először az ATP-kreatinfoszfát rendszer, majd az anaerob glükózbontás, utána az aerob glükózbontás következik, és csak ezután indul be a zsírégetés.

Bibb
Bibb Fri, 2014-06-20 21:20

Kedves Éva!

Bevallom én ennyire képzett nem vagyok a témában, csak egy egyszerű ember aki sok mindent próbált már és általában kevesebb sikerrel. Sok cikket is olvastam, meg elemeztem magamat meg minden kutyafüle :) Aztán most rátaláltam erre a formára és hihetetlen mennyire bevált számomra. Van egy edző, dvd-kel, kis videokkal havi edzéstervvel, ezt követem a null állóképességemmel pár hete és többet változtam vele mint az eddig kipróbáltakkal hónapok alatt.
Mikor írtam az intervall edzéseket őszintén szólva nem a kritikusan túlsúlyosokra gondoltam.

Amit én követek ott külön részre vannak bontva kezdőknek és haladóknak. A kezdőknek kisebb intenzitással kell végezni, csak annyi a lényege, hogy napról-napra hajlandó legyen magasabbra emelni a lécet. Amikor a fekvőtámaszokat "gyakoroltam" megmondták ha ma csak 2-őt tudok megcsinálni akkor annyi, de holnap már próbáljam meg a hármat....a fokozatosságra vezettek rá. Vannak kezdőkre, nagy súlyfelesleggel, állóképességgel nem rendelkezőeknek kifejlesztett kardio intervallok is.

Lényegében azt szeretném kihozni, hogy én nem ellened meg a módszereid ellen akartam felszólalni, csak megmutatni egy másik lehetőséget is. Te jóval tapasztaltabb vagy meg ezt tanultad, ez a munkád sikereket érsz el vele. Csak nekem mint olvasónak hirtelen olyan beskatulyázottnak tűnt a min 40 perc és közepes intenzitás. De így elmagyarázva sokkal tisztább a dolog.

És köszönöm, hogy ilyen hosszan válaszoltál, mert nekem ez érdekes olvasmány volt. Ha jövőben is írsz ide cikket javasolnám a téma bővítést. Te mint edző jobban rálátsz az edzésformákra, így írhatnál mondjuk az intervallról is bővebben, hogy kinek lehet jó kinek nem, miért jó, miért tud rossz lenni stb. :)

Bibb
Bibb Fri, 2014-06-20 12:32

Én eredményesebbnek tartom az intervallum edzéseket, mint a 40 perces közepes intenzitású és unalomba átcsapó tornákat. Az intervall felpörget és az edzés után órákkal és égeti a zsírt. Magas intenzitással eredményesebbek lehetünk.

És nem mellesleg sokan úgy vannak vele, hogy a 40 perc sok, nincs rá idejük se kedvük. Egy 20 perces edzéshez könnyebben hozzá fog mindenki.
A fogyni vágyóknak én ajánlanám, hogy nézzenek ennek utána.