Mediterrán karácsony

Virtuális gasztrotúránk következő állomása a napfényes Itália. Az olasz konyha töretlen sikerének a kulcsa abban rejlik, hogy egy hétköznapi étkezés is valódi ünnep.

Bruschetta 4. - palermói

A kulturálisan nagyon is sokszínű csizma régióinak hagyományokban és ünnepi fogásokban is megvannak a maguk tradíciói – és ehhez tartják is magukat. Az ünnep december 24-én éjfélkor kezdődik és csupán 24 óráig tart. Karácsony előestéjén – a mi szentesténken – szigorú, húsmentes böjtöt tartanak.Az északi tartományokban ilyenkor főleg angolnát készítenek, a déliekben pedig tengeri herkentyűs tésztákés egytálételek kerülnek az asztalra. Különösen fontos szerepet kapnak ilyenkor az előételek, az úgynevezett antipastik. Ezekből a kis falatkákból akár hét-nyolcféle is az asztalra kerülhet, lehet köztük grillezett zöldség,rákfalatés természetesen bruscetta.Az igazi lakoma 25-én ebédre van – a család ilyenkor összegyűlik az ország különböző pontjairól. A menü általában levesből, előételből, tésztából, salátából, főfogásból és desszertből áll. Hogy mi, az természetesen függ attól, hogy melyik tartományban vagyunk.

Pappa al pomodoro (Toszkán paradicsomleves)

Abruzzóban például a legnépszerűbb leves karácsonykor a citromos zellerleves húsgombóccal, míg Toscanában ribollitátvagy pappa al pomodorótfogyasztanak. A főfogás délen inkább valamilyen fűszeres pulykasült, míg északon általában borjúOlaszországról lévén szó, a pizzailyenkor sem hiányozhat a menüből, Nápoly környékén endíviás-fenyőmagos töltött pizza dukál, míg Marchéban egy diós-mazsolás édes változat hódít. A desszert aztán tényleg házanként változik, van, ahol a fűszeres, olasz mézeskalácsokat részesítik előnyben, van, ahol a ravioli nagyságú, szőlőlekvárral töltött fánkocskákat, vagyis a calgionettit, a kifinomult északi tartományokban pedig a krémesebb sütik tarolnak ilyenkor. De gasztrokülönbségek ide-vagy oda, a panettonénak, vagyis a milánói karácsonyi kalácsnak, pandorónak, a nyolcágú „aranykalácsnak”, valamint a torronénak, a ragacsos, mandulás-mézes süteménynek mindenképp az asztalon van a helye Itália összes tartományában.

Még több karácsonyi főétel és édesség recept!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Nagyon tetszett az írásod! Egy apróságot viszont szeretnék hozzáf?zni! Az írásod elején december 8-át említed, de sajnos az esemény amit hozzá társítasz azt máskor augusztus 15-én ünnepeljük mi itt magyar országon és olasz országban egyaránt :) ehhez az dátumhoz a jó meghatározás a következ?: "December 8. Mária fogantatása, Szepl?telen Fogantatás A szepl?telen fogantatás ünnepe, a születés (szept. 8.) el?tt kilenc hónappal. A keleti egyházban: Anna foganása. Els? írásos emléke szerint keleten a 8. században december 9-én ülték, a 9. századtól minden liturgikus könyvben szerepelt. A Nyugati Egyházban a 9. században Nápolyban és Szicíliában t?nt fel, a 10. század elején már Angliában is megtartották (valószín?leg a görög származású Szent Tódor canterburyi érsek szorgalmazására). 1129-ben a londoni zsinat általánossá tette az ünnepet. Európában el?ször Normandia, majd Franciaország fogadta be (Szent Bernát ugyanakkor ellenezte a Mária-ünnepek gyarapodását). Magyarországon III. Béla király (ur. 1172-96) honosította meg. A 13-14. században f?leg ferences hatásra egész Európa átvette az ünnepet. A pápai udvarban XXII. János (ur. 1316-34) idején kezdték ünnepelni. IV. Sixtus pápa 1476-ban fölvette a Római Kalendáriumba, Úrnapja búcsúit és a Leonardus de Nogarolis officiumot csatolta hozzá. XII. Ince pápa 1693-ban oktávát adott az ünnepnek, mely XI. Kelemen pápa (ur. 1700-21) rendelete szerint 1708-1969 között parancsolt ünnep. Neve a dogma kihirdetése (1854) után Szepl?telen Fogantatás. Magyarországon 1947. november 8-án törölték a munkaszüneti napok közül." Forrás: http://www.ktp.hu/index.php/uennepek-jeles-napok/672-maria-uennepek Ha esetleg kijavítanád azt nagyon megköszönném! Üdvözlettel: Balázs

Címlapról ajánljuk

További cikkek