Mediterrán karácsony

Virtuális gasztrotúránk következő állomása a napfényes Itália. Az olasz konyha töretlen sikerének a kulcsa abban rejlik, hogy egy hétköznapi étkezés is valódi ünnep.

Bruschetta 4. - palermói

A kulturálisan nagyon is sokszínű csizma régióinak hagyományokban és ünnepi fogásokban is megvannak a maguk tradíciói – és ehhez tartják is magukat. Az ünnep december 24-én éjfélkor kezdődik és csupán 24 óráig tart. Karácsony előestéjén – a mi szentesténken – szigorú, húsmentes böjtöt tartanak.Az északi tartományokban ilyenkor főleg angolnát készítenek, a déliekben pedig tengeri herkentyűs tésztákés egytálételek kerülnek az asztalra. Különösen fontos szerepet kapnak ilyenkor az előételek, az úgynevezett antipastik. Ezekből a kis falatkákból akár hét-nyolcféle is az asztalra kerülhet, lehet köztük grillezett zöldség,rákfalatés természetesen bruscetta.Az igazi lakoma 25-én ebédre van – a család ilyenkor összegyűlik az ország különböző pontjairól. A menü általában levesből, előételből, tésztából, salátából, főfogásból és desszertből áll. Hogy mi, az természetesen függ attól, hogy melyik tartományban vagyunk.

Pappa al pomodoro (Toszkán paradicsomleves)

Abruzzóban például a legnépszerűbb leves karácsonykor a citromos zellerleves húsgombóccal, míg Toscanában ribollitátvagy pappa al pomodorótfogyasztanak. A főfogás délen inkább valamilyen fűszeres pulykasült, míg északon általában borjúOlaszországról lévén szó, a pizzailyenkor sem hiányozhat a menüből, Nápoly környékén endíviás-fenyőmagos töltött pizza dukál, míg Marchéban egy diós-mazsolás édes változat hódít. A desszert aztán tényleg házanként változik, van, ahol a fűszeres, olasz mézeskalácsokat részesítik előnyben, van, ahol a ravioli nagyságú, szőlőlekvárral töltött fánkocskákat, vagyis a calgionettit, a kifinomult északi tartományokban pedig a krémesebb sütik tarolnak ilyenkor. De gasztrokülönbségek ide-vagy oda, a panettonénak, vagyis a milánói karácsonyi kalácsnak, pandorónak, a nyolcágú „aranykalácsnak”, valamint a torronénak, a ragacsos, mandulás-mézes süteménynek mindenképp az asztalon van a helye Itália összes tartományában.

Még több karácsonyi főétel és édesség recept!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...