Mediterrán karácsony

Virtuális gasztrotúránk következő állomása a napfényes Itália. Az olasz konyha töretlen sikerének a kulcsa abban rejlik, hogy egy hétköznapi étkezés is valódi ünnep.

Bruschetta 4. - palermói

A kulturálisan nagyon is sokszínű csizma régióinak hagyományokban és ünnepi fogásokban is megvannak a maguk tradíciói – és ehhez tartják is magukat. Az ünnep december 24-én éjfélkor kezdődik és csupán 24 óráig tart. Karácsony előestéjén – a mi szentesténken – szigorú, húsmentes böjtöt tartanak.Az északi tartományokban ilyenkor főleg angolnát készítenek, a déliekben pedig tengeri herkentyűs tésztákés egytálételek kerülnek az asztalra. Különösen fontos szerepet kapnak ilyenkor az előételek, az úgynevezett antipastik. Ezekből a kis falatkákból akár hét-nyolcféle is az asztalra kerülhet, lehet köztük grillezett zöldség,rákfalatés természetesen bruscetta.Az igazi lakoma 25-én ebédre van – a család ilyenkor összegyűlik az ország különböző pontjairól. A menü általában levesből, előételből, tésztából, salátából, főfogásból és desszertből áll. Hogy mi, az természetesen függ attól, hogy melyik tartományban vagyunk.

Pappa al pomodoro (Toszkán paradicsomleves)

Abruzzóban például a legnépszerűbb leves karácsonykor a citromos zellerleves húsgombóccal, míg Toscanában ribollitátvagy pappa al pomodorótfogyasztanak. A főfogás délen inkább valamilyen fűszeres pulykasült, míg északon általában borjúOlaszországról lévén szó, a pizzailyenkor sem hiányozhat a menüből, Nápoly környékén endíviás-fenyőmagos töltött pizza dukál, míg Marchéban egy diós-mazsolás édes változat hódít. A desszert aztán tényleg házanként változik, van, ahol a fűszeres, olasz mézeskalácsokat részesítik előnyben, van, ahol a ravioli nagyságú, szőlőlekvárral töltött fánkocskákat, vagyis a calgionettit, a kifinomult északi tartományokban pedig a krémesebb sütik tarolnak ilyenkor. De gasztrokülönbségek ide-vagy oda, a panettonénak, vagyis a milánói karácsonyi kalácsnak, pandorónak, a nyolcágú „aranykalácsnak”, valamint a torronénak, a ragacsos, mandulás-mézes süteménynek mindenképp az asztalon van a helye Itália összes tartományában.

Még több karácsonyi főétel és édesség recept!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!