Kevesen tudják, de Marilyn Monroe egy zöldség királynője is volt

Az egész egy ügyes marketingfogás volt, hogy népszerűsítsék ezt a zöldséget.

Marilyn Monroe-t a negyvenes évek végén még kevesen ismerték, amikor is megválasztották Kalifornia első articsókakirálynőjévé. Igazából versenyt nem tartottak a címért, lényegében az egész csak egy ügyes marketingfogás volt, hogy népszerűsítsék ezt a különleges zöldséget és annak jótékony egészségügyi hatását.

Kevesen tudják, de Marilyn Monroe még articsókakirálynő is volt

Marilynre egy vállszalagot raktak, melyre felkerült a címe, kezébe pedig articsókákat adtak, majd lefényképezték vele. Ezeket aztán reklámként használták. Bár a kampányról nem sok infó maradt fent, azt tudni lehet, hogy a következő években a Castroville-i articsókatermesztés szárnyalni kezdett. Olyannyira sikeres volt a dolog, hogy Castroville a „világ articsókaközpontjaként” vált híressé, és 1959 óta minden évben Articsókafesztivált rendeznek.

Ismerjük meg az articsókát!

Az articsóka nagyon kedveli a meleget, így nem csoda, hogy jól megterem Nyugat-Amerika államaiban. Európában leginkább Olaszországban és Franciaországban termesztik. Az articsóka roppant egészséges zöldség, mely cinarint is tartalmaz, ami rendkívül jót tesz az epének és a májnak.

Ezen kívül inulint is tartalmaz, mely egy olyan rostanyag, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, így a bélben táptalajt nyújt a hasznos baktériumoknak, és gátolja a kártékony mikroorganizmusok megtelepedését. Ezen kívül ez a rost természetes cukorpótló, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az articsóka antioxidánsokban is gazdag, fontos foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrás, sőt, bővelkedik A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminban is.

Forrásunk volt.

Kép: Artichoke Festival


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!