Összeszedtük a tökéletes kalácspuding készítésének minden titkát

A húsvét után a kamrában száradó, szikkadt kalácsok megmentője a kalácspuding. Borzasztóan egyszerű, mégis van, hogy nem úgy sikerül, amilyenre akartuk. Hogy mindig tökéletes legyen, fogadjuk meg ezt a néhány tanácsot.

Az a szép a maradékmentésben, hogy bizonyos esetekben kifejezetten a megszáradt, megnyomódott ételek adják a legjobb eredményt. Ez alól nem kivétel a tökéletes kalácspuding sem: akkor járunk a legjobban, ha a húsvét után hátrahagyott szikkadt szeleteket használjuk fel. Villámgyors desszertet tehetünk az asztalra, szinte alig kell vele bajlódni. A család észre sem fogja venni, hogy ismét a húsvéti kalács került a tányérokra. Tökéletes kalácspuding, lépésről lépésre.

Összeszedtük a tökéletes kalácspuding készítésének minden titkát

Előkészítés

Mivel már pár nap eltelt a nagy ünnepi ebéd óta, valószínű, hogy a kalácsunk megszáradt. Ez jelen esetben szerencsés, hiszen így tud majd minél több tejet magába színi. Ha még friss kaláccsal dolgozunk, vágjuk kockákra, és alacsony hőfokon (kb. 150℃) pirítsuk meg a sütőben.

A legjobb, ha a kalács egyenetlen kockákban kerül az édességbe. A kisebb-nagyobb darabok így különböző állagúak lesznek, ezért lesznek a pudingnak krémesebb és ropogósabb részei.

A tej, tojás, tejszín és vaj mind legyen szobahőmérsékleten. Ehhez vegyünk ki mindent a hűtőből pár órával az elkészítés előtt.

A tejes keverékhez érdemes két decinként egy tojást használni. Ha kimértük, adjunk hozzá még egy extra tojássárgáját, ettől sokkal krémesebb lesz.

Az ízek hozzáadása először itt történik: a tojásos tejhez, adjunk bátran cukrot, vaníliát, citrushéjat, fűszereket. Jól elkeverve az édesség minden egyes részén eloszlik majd.

A sütés

A kalácskockákat áztassuk az ízesített tejes keverékbe. 15 perc alatt biztosan megszívják magukat, a tál alján csak kevés folyadéknak kell maradnia. Ne ijedjünk meg, ha nagyon mállik az egész, ez azt jelenti, hogy jó alaposan elázott a kalács.

Amíg a darabok áznak, vajazzunk ki egy megfelelő formát és melegítsük elő a sütőt. Fontos, hogy már meleg sütőbe kerüljön a puding, mert különben folyós maradhat a végén.

Az összeállításhoz válasszunk kedvünk szerint csokoládét, magvakat, aszalt gyümölcsöt, lekvárt. Nem érdemes friss gyümölcsöt használni, mivel túl sok levet ereszt és ez megváltoztatja a puding állagát.

Rétegezzük az elázott kalácsot és a kiválasztott extrákat. Minden réteg tetejére tegyünk apró vajdarabokat. Ne túl sokat, rétegenként egy kiskanálnyit osszunk el.

A kész édesség tetejét is szórjuk meg vajdarabokkal. Ezek a sütőben elolvadnak, és ettől lesz ropogós, aranybarna a puding.

A tál alján maradt folyadékot ne öntsük a formába, mivel ettől elázik. A kalács már elég tejet magába szívott ahhoz, hogy krémesre süljön.

Tegyük a sütőbe, az aktuális recept szerint. Az utolsó öt perc erejéig kapcsoljunk felső sütésre, hogy a desszert teteje kapjon egy kis plusz színt.

Akkor járunk a legjobban, ha pár perc pihentetés után langyosan tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden vacsora megkoronázása egy tökéletes édesség:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek