Lehet, hogy aggódnunk kell a bejgli egyik tölteléke miatt

Az időjárási viszontagságok, a csökkenő termőterület és az egyre kevesebb elkötelezett termelő is okai annak, hogy a mák aggasztó helyzetbe kerülhet Magyarországon. Az egyik kedvenc karácsonyi töltelékünk alapja hiánnyal nézhet szembe a jövőben. De mennyire súlyos a helyzet?

A mák népszerűsége ilyenkor decemberben amúgy is megkétszereződik, elsősorban a karácsonyi ünnepkör kedvelt süteményeinek köszönhetően. Azonban egyre égetőbb kérdés, hogy lesz-e elég töltelék a bejglibe, aggasztó képet fest ugyanis a hazai termesztés: méretben csökkenő földek, fogyatkozó csapadék nehezítik a mák jövőjét.

Lehet, hogy aggódnunk kell a bejgli egyik tölteléke miatt

A hazai mák

Hazánk ugyan előkelő helyen szerepel a máktermelésben – a FAOSTAT 2018-as adatai szerint ötödik helyen állunk világszinten – , sajnos mégsem lélegezhetünk fel az adatokat látva. A megtermelt mennyiség évente csökken, ez persze nem a lustaság következménye, komoly problémák állnak a háttérben.

Mind az ipari, mind az étkezési és díszítő mák esetében csökkent a termőterület, az előző évekhez képest.

Szárad az idő

Attól eltekintve, hogy kisebb területen terem a mák, a gazdáknak meg kell küzdeniük a klímaváltozás okozta problémákkal is. A Nébih szerint a globális felmelegedés felismerhető hatással van a máktermelésre.

A mák ugyanis megérzi az éghajlatváltozást: az ültetvényeknek szüksége van az időben érkező tavaszi esőre, különben nem történik meg a mák kelése. Az öntözés pedig sok helyen nem opció, a gazdák csak nehezen tudják megoldani. A nyarak azonban egyre melegebbek, ami a termés nagy részét elpusztítja.

Lesz-e mák a bejgliben?

November végén és egész decemberben láthatóan megugrik a kereslet a mák iránt, ilyenkor tehát még égetőbb a kérdés: lesz-e belőle elég, és főleg, mennyibe fog kerülni? Az idei adatok szerint a Nagybani Piacon 1000 és 1100 forint között mozog az I. osztályú, magyar mák kilónkénti ára.

Az már más kérdés, hogy ez milyen fogyasztói áron kerül a boltokba: ez ugyanis márkától, boltlánctól és csomagolástól is függ majd.

Az előrejelzések szerint 500 és 1700 forint közé eshet majd a mák ára a boltokban.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek