Egyél mákot, hogy legyen mákod! – Minden, amit a fekete szemekről tudni érdemes

A mák, bár nagyon sok magyar ételnek is összetevője, igazi nemzetközi kedvenc. Ha babonásak vagyunk, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk még véletlenül sem a szerencsénk elrontói lenni, az év első napjaiban jó, ha minél több mákot fogyasztunk, mert a népi hiedelem szerint szerencsét hoz.

Egyébként itt nálunk, Magyarországon elsősorban a kék mák a sláger, míg például az indiai konyhában a fehér mák a nyerő. De Európában korántsem csak mi vagyunk nagy mákrajongók, a csehek, szlovákok, lengyelek, románok, litvánok, ukránok, szerbek és horvátok mind komolyan foglalkoznak ezzel az alapanyaggal, és persze a zsidó konyha egyik legnagyobb kedvencéről, a flódniról sem feledkezhetünk meg, ha az ikonikus mákos desszertekről értekezünk.

A mák egyébként Közép-Ázsiából származik, történészek szerint már a neandervölgyi ember is használta – vélhetően fájdalomcsillapításra. A Kr.e. 4000-ből származó, eufórikus boldogságot ábrázoló sumér rajzokból is inkább az tűnik ki, hogy a mák gubójából készült italt fogyasztották, nem magát a magot. Az ókori görögök és a rómaiak kenyérbe sütötték és mézzel keverve fogyasztották, a magjából sajtolt olajat saláták, mártások ízesítésére használták – és használják még ma is. A hidegen sajtolt mákolaj világossárga, enyhén kesernyés ízű. Hagyományosan a mákot csigapréssel, hidegen sajtolják, majd hordókban ülepítik, végül palackozzák.

Források szerint mi a szlávoktól vettük át a máktermesztést. Felénk a mákos tészta a karácsonyi vacsora legrégebbi étele; a néphiedelem szerint a mákszemek sokasága a gyarapodást, a termékenységet és a jólétet szimbolizálja. A mákos tészta ünnepi utódja később a bobajka lett; már az első, 1695-ben kiadott magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben is megtaláljuk a mákos guba – vagy ahogyan a könyvben szerepel: lőnye – receptjét.

Európa nyugati részein szinte csak péksütemények tetején futhatunk bele egy-egy szembe – ott is inkább csak díszítés vagy kuriózum gyanánt; gyanúsan méregetik a hírhedt alapanyagot, ami persze teljesen alaptalan, hiszen maga a mag fogyasztása teljesen biztonságos, sem eufóriás állapotot, sem drogfüggőséget nem okoz, bár az valóban igaz, hogy nagyobb mennyiségű mákfogyasztás után a vizeletből kimutatható valamennyi ópiát. De lássuk, melyek azok az desszert összetevők, amelyekkel nagyon klassz kis párost alkot a mák.

BOLO.HU

Az erdei gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök a maguk természetességével igazán jól kiegészítik a mákot. Főleg télen, amikor a friss gyümölcsből nem jut olyan sok a mindennapokban. Egy feketeribizlis máktorta igazán lélekmelegítő lehet a hosszú téli napokon, és nem mellesleg még az immunrendszerre is jó hatással van.

A fehércsoki

A fehércsoki és a mák találkozása látványnak sem utolsó, hiszen a parányi mákszemek gyönyörűen érvényesülnek a fehér masszában, de ízben is tudnak újat mutatni. Valami frissítő gyümölccsel, például meggyel pedig aztán végleg totál verhetetlenek.

Csokoládé

Mi az, aminek nem áll jól a csoki? Létezik egyáltalán ilyen dolog? Ha létezik is, a mák biztosan nem ilyen. Egy táblás csoki, amelyben mák van, igazán képes visszaadni a mák finom és jellegzetes ízét, így aki nagyon szereti a mákot, csokiba „ágyazva” még inkább élvezheti azt.

BOLO.HU

Mentes desszertek

Mivel a mák – a hiedelemmel ellentétben – meglehetősen ártatlan összetevő, nagyon jól passzol a mentes desszertekbe is. Mind az ízhez, mind az állaghoz nagyon sokat tud hozzáadni, ezért is olyan kedvelt alapanyag a mentes cukrászatban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

  • A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

Ezeket olvastad már?

Krémes, édes, egészséges...ez a csodás GESZTENYE!

Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!

Szekeres Dóra

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk