Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Julia Child magyar kolleginái - Három hölgy, akiknek a szakácskönyvei máig meghatározzák, mi kerül a magyar családok asztalára

Horváth Ilona, F. Nagy Angéla és Lajos Mari szakácskönyvei a mai napig fontos szerepet játszanak abban, mi kerül a magyar családok asztalára. (X)

Vannak olyan szakácskönyvek, amelyek generációkon keresztül meghatározták azt, mit gondolunk idehaza a gasztronómiáról. Cikkünkben három olyan hölgyet mutatunk be, akik évtizedeken át komoly befolyással voltak arra, mit és hogyan főznek a magyar háziasszonyok, ugyanis szakácskönyveik olyan kulturális közös nevezők, amelyekről az elmúlt évtizedekben mindenki hallott, akinek van egy kevés köze a főzéshez. Sok személyes emlék kapcsolódik ezekhez a kötetekhez, nem kevesen a házikoszt barátságos melegségével asszociáljuk munkáikat. 

Horváth Ilona

Az 1906-ban, Brassóban született tanárnő, Horváth Ilona a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnázium leánykollégiumának igazgatójaként főzést és háztartási ismereteket is oktatott az intézményben. Itt írta meg híres szakácskönyvét, ami először 1955-ben jelent meg, és ami azóta is újabb és újabb kiadásokat ért meg, és alig van olyan magyar család, ahol nem található meg a könyvespolcon a könyv.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vaskos kötetnek csak egy része fűződik Horváth Ilona nevéhez, a munka nagy részét F. Nagy Angéla végezte el 1970-ben, aki amúgy saját jogon is bekerült válogatásunkba. A ma már kicsit idejétmúltnak, talán spórolósnak ható receptek a kellemetlen emlékű magyar ötvenes évek világában keletkeztek, de aki egy igazán klasszikus pörköltet vagy rácsos linzert szeretne elkészíteni pontos és alapos segítséget kaphat ehhez ebből a könyvből.

Horváth Ilona: Szakácskönyv

Tudtad?

Rendelj most a lira.hu webáruháztól 2000 Ft felett, és könyveidet az MPL ingyenesen kiszállítja! Több, mint 3000 átvételi pont közül választhatsz!

Az akció időtartama: 2017. november 1-30.

F. Nagy Angéla

F. Nagy Angéla Örkény István író feleségeként egyszer hisztériás rohamot kapott, amikor látta, hogy férje és annak barátai intellektuálisan izgalmas életet élnek, míg az ő napjait a mosás, a főzés és a gyermeknevelés tölti ki. Örkény segítségével a háziasszony elkezdett gasztronómiai témájú cikkeket írni, majd később számtalan szakácskönyv szerzőjeként vált ismertté, és a Magyar Konyha főszerkesztőjeként volt nagy hatása a hazai gasztrokultúrára. Például az, hogy zsír helyett étolajat használnak a magyar háziasszonyok, F. Nagy Angéla szerint az ő érdeme volt. Érdekes adalék, hogy Örkény fiatal feleségeként Angéla eleinte nem tudott főzni, mert egy pompás szakácsnő is költözött vele új háztartásába. Amikor a kitűnő szakácsnőt elcsábították tőle, Angéla anyósától tanult meg főzni. A kényszerű elfoglaltságból végül hivatás lett.

F. Nagy Angéla: Kedvenceim szakácskönyve

Lajos Mari

A hetvenes években műfordítóként és szinkrondramaturgként is tevékenykedő Lajos Mari és fotós férje, Hemző Károly a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján rukkolt elő szokatlanul látványos és igényes ételfotókkal díszített szakácskönyvsorozatával. A koncepció újszerűsége a látványos, színes képekben rejlett. A házaspár egy nagy kötetet szeretett volna kiadni Barátaimtól barátaimnak címmel, ám egy ilyen színes, igényes kiadvány olyan drága lett volna, hogy végül fejezetenként jelent meg a kötet. Mindegyik 99 receptet tartalmazott 33 fotóval. Az eredetileg 12 kötetesre tervezett népszerű sorozatnak már majdnem 27 kötete jelent meg.

Lajos Mari: 199 Mesés olasz étel

Rendelj a lira.hu webáruháztól most, és az MPL ingyen szállítja! Az akció időtartama: 2017. november 1-30. Részletekért kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsu150
zsu150 Thu, 2017-11-23 20:46

a munka nagy részét F. Nagy Angéla végezte el 1970-ben - ez így nem teljesen igaz. Az egyik nagy átdolgozás valóban a 70-es években volt, de már 1956-ban a 2. kiadás is az első kiadás majdnem háromszorosa terjedelemben, és ezt a bővítést, átdolgozást is F. Nagy Angéla csinálta, csak akkor még nem került ki a neve. Az eredeti, 55-ös HI szakácskönyv egy kis vékonyka kötet volt.