Mac&cheese - az amerikai sajtos tészta

Régóta szerettem volna kipróbálni a – filmekből már jól ismert - amerikai sajtos tésztát. Megtettem és nem csalódtam. Mármint az amerikaiakban.

Mac and cheese - amerikai sajtos tészta recept

A napokban több fogást is főztünk, ezeket folyamatosan közzé tesszük majd az oldalon. Készítettünk húsokat, leveseket, burgonyás ételeket és tésztákat. Szóval nagy sürgés-forgás volt a konyhában, így sokszor egymás keze alá dolgoztunk. Míg fotóztunk, megkértem Annát, hogy készítse elő nekem a sajtos tészta hozzávalóit - mire odaértem a pulthoz, a sajtmártás már rotyogott a tűzön.

Anna csak annyit mondott: „Te jó ég, ez mennyire amerikai!” Na, igen. Egy narancssárga, nyúlós massza fogadott a fazékban, amit nem tudtunk hova tenni, de azt tudtuk, hogy ezt az életben nem szívja majd be a tészta, így sűrűn öntögettük hozzá a tejet, míg végül egy számunka, illetve a tészta számára is megfelelő állagot kaptunk.

Időközben a kagylótésztát is kifőztük. Aprítottunk, szeleteltünk reszeltünk, míg végül minden hozzávaló a pulton sorakozott szépen egymás után. Nem volt más hátra, mint összerakni, tepsibe rendezgetni, és bedobni a sütőbe.

Mac and cheese - amerikai sajtos tészta recept

A végeredmény? Hát, kissé szokatlan. Merőben eltér az általunk ismert sajtos tésztától, de meg kell hagyni, azért elég finom - az alap a tészta, erre pedig jóféle ízes sajt kerül tejjel, mustárral és kedvenc fűszereinkkel. Mi metélőhagymával, szerecsendióval, és sóval-borssal ízesítettük. Magába a mártásba cheddar sajtot főztünk, a tészta tetejére viszont füstölt sajtot reszeltünk, ami megadta a koronáját az ételnek. Az eredeti recept szerint zsemlemorzsát is kellene szórnunk a sajtra, ami finom ropogósra sül a tetején, de én úgy éreztem, ettől talán még szárazabbá válik, ezért azt tanácsolom, hogy ha nem találjuk elég szaftosnak a mártást, hígítsunk még rajta egy kicsit, vagy hagyjuk el a morzsát!

Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni!

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

Még több sajtos tészta receptet, itt találsz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!