Veszélyes lehet a lejárt fűszer?

Igen, lehet, hogy elsőre az is meglepetést okoz, hogy a fűszer meg tud romlani, de vajon adódhat abból problémánk, ha elfogyasztjuk lejárta után?

A fűszeresfiók gyakran marad ki a nagytakarítás során, mondván: egy fűszer nagyon sokáig eláll. Bár kétségtelen, hogy hosszú a fűszerek lejárati ideje, de idővel nemcsak az erősségüket veszíthetik el, de meg is romolhatnak.

Veszélyes a lejárt fűszer?

Veszélyes a lejárt fűszer?

Az nem kérdés, hogyha a tej vagy a sonka lejár, akkor a kukában a helye, hiszen fogyasztásra alkalmatlanok. De mi a helyzet, ha mondjuk a szárított bazsalikom vagy a paprika romlik meg? Szerencsére a romlott fűszerek nem okoznak betegséget, de az ételeink ízét teljesen megváltoztathatják. Persze ettől még beletehetjük az ételeinkbe, de ne várjuk tőlük ugyanazt az „erőt", mint fénykorukban.

Mi mennyi ideig?

Általánosságban a szárított zöldfűszerek több mint egy évig jók lehetnek. A különböző leveleket, mint amilyen a babér, érdemes egy éven belül elhasználni. A friss, darálatlan ételízesítők szavatossága 1-2 év. A magvak és a gyökerek akár 3 évig is bátran használhatóak.

A tárolásuknál figyeljünk arra, hogy páramentes helyen tartsuk őket, hiszen a pára igencsak ront a minőségükön. A magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem tesz éppen jót nekik, de a hűtőben se tartsuk őket. A legjobb, ha a kamrában vagy a konyha egyik szekrényében tároljuk őket.

Forrásunk volt.


Ezek a konyhai trükkök is jól jöhetnek később:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.