Szomorú tény derült ki a szegedi őrölt paprikáról

A szegedi őrölt paprika összetevőit elnézve már nem is olyan magyaros ez a fűszer, mint azt gondolnánk.

Nagy bajban van a magyar fűszerpaprika-ágazat, ami miatt egyre több az import termék a hazai boltok polcain. Sőt, már akadnak olyan szegedi paprikák is, amelyek két harmada perui, spanyol vagy bolgár őrleményből áll – írja a Pénzcentrum oldala.

Szomorú tény derült ki a szegedi őrölt paprikáról

Több ezer forintba kerül kilója

Az utóbbi időben teljesen elszálltak a hazai fűszerpaprika-árak. Ez abból is jól látszik, hogy idén nyár végén a őrölt fűszerpaprikák kilós átlagára 8.000 forint felett alakult. Az I. osztályú, dedikáltan magyar paprikából készült termékek pedig még ennél is drágábbak lettek. Utóbbiak kilós átlagára ugyanis 13.000 - 15.000 forint körül mozgott.

A magas árak hátterében részben az áll, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkennek a hazai termőterületek, ezzel együtt pedig a megtermelt mennyiség is – mutat rá az oldal. De az sem segít a problémán, hogy a hazai paprikaőrlemény termelői ára Magyarországon általában folyamatosan 30-60%-kal a világpiaci átlagár felett alakul.

Továbbá az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyarországi termelés sokkal drágább a versenytársakénál. Miért? Mert itthon gázzal szárítják a paprikát, a délebbi termőterületeken azonban ez a folyamat a napon történik. Az ágazatban továbbá hatalmas szükség lenne például a feldolgozás elsődleges fázisainak fejlesztésére is.

A fűszerpaprika-import mára meghaladja a 3 ezer tonnát

A fenti tényezők miatt nem nagy meglepetés, hogy több tonnányi import termék érkezik az országba, amelyek rendkívül olcsók. Ám, a szakértők szerint hatalmas minőségbeli különbség van az import és a magyar termékek között.

Nemcsak magyar paprika kerül a zacskóba

A történetet tovább bonyolítja, hogy például a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott egyik, Szegedi Paprikaként árult termék esetében mind az I., mind a II. osztályú áru esetében a magyar paprika aránya csupán az egy harmadát teszi ki a csomagolásban feltüntetett mennyiségnek.

„Az I. osztályú termékben egészen pontosan 35 százaléknyi a hazai paprika részaránya, ami mellett a többi spanyol és bolgár paprika. A II. osztályú termék esetében viszont már csak 34 százalék a hazai arány, ami mellett perui és szintén bolgár paprika található" – emeli ki a cikk.

Már csak 34 százalék a hazai arány / Fotó: Pénzcentrum

De mi a helyzet a Hungarikumok kategóriájába tartozó szegedi fűszerpaprikával?

A Szegedi Paprika Zrt. által gyártott „Eredetvédett Szegedi Paprika" nevű termék 100 százalékban szegedi tájkörzetben termett fűszerpaprikából készült.

Ebből a 80 grammos kiszerelés 669 forintba kerül, a kilós ára pedig 8 340 forint. Ez annyit jelent, hogy ez a termék nem sokkal drágább, mint a gyártó azon I. osztályú bolti termékei, amelyek 60 százaléka spanyol vagy bolgár paprikából készülnek.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?