Léböjtkúra, tisztítókúra - így készüljünk a tavaszra?

A tavasz közeledtével sokan tervezik, hogy belevágnak egy léböjtbe, akár, mert az újévi „tavaszra lefogyok” célt nem sikerült elérni, akár méregtelenítés céljából.

A léböjt szabályai szerint a kúra ideje alatt – ami néhány naptól akár több hétig is tarthat – frissen készített zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat lehet fogyasztani. A kevésbé szigorúak némi olajos magból készült tejet (pl. mandulatejet), vagy nagyon kis mennyiségű szilárd ételt is engedélyeznek.

Mit nyerhetnek a léböjttel a kipróbálók? A kúra ajánlói szerint a szervezet méregtelenítése mellett fogyást, az immunrendszer erősítését, energiával való feltöltődést, ragyogó bőrt.

Nézzük, valóban ennyi jót tartogat számunkra egy ilyen kúra?

  1. A zöldség- és gyümölcslevek alapvetően jól beilleszthetőek az étrendünkbe, de nem árt tudni, hogy ezekbe a levekbe nem minden kerül be, ami az egész gyümölcsben, zöldségben megtalálható. Kimarad a rost és az antioxidánsok egy része is. Ráadásul a levek cukortartalma sokkal gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, mintha egészben ennénk a zöldségeket, gyümölcsöket.
  2. A léböjtkúra alatt nem meglepő a fogyás, hiszen a napi energiabevitel kb. 1000-1200 kcal körül mozog, ami jóval kevesebb egy átlagos felnőtt napi szükségleténél. Sokszor – főleg, ha hashajtóval is rásegítünk – hasmenés is előfordulhat, ez is oka lehet a súlyvesztésnek. Sajnos a leadott kilók feletti öröm általában nem tart sokáig, a kúra befejezése után szépen visszakúszik, amitől megszabadultunk, esetleg többet is nyomhatunk a mérlegen, mint korábban.
  3. Sokan azért vágnak bele, mert úgy gondolják, hogy a tervezett életmódváltáshoz a léböjtkúra egy jó kezdet, és utána könnyebb lesz az étkezési szokásokon változtatni. A tapasztalatok azonban ezt nem igazolják vissza, a nélkülözés visszaüthet, és aztán rávetjük magunkat a hiányolt csokira, chipsre, alkoholra (kinek mi a gyengéje).
  4. A levekhez általában használt zöldségeknek és gyümölcsöknek nemcsak az energiatartalma kicsi, de fehérjékben és zsírokban is szegények.
  5. Tényleg vannak mérgek a szervezetünkben? Jellemzően arra vonatkozóan nem találunk információt arról, hogy pontosan mik is ezek a mérgek, így mérni és bizonyítani sem lehet, hogy egy léböjt- vagy bármilyen kúrával ezeket el lehet távolítani. A méregtelenítés annyiban persze igaz lehet, hogy a böjt alatt alatt elvileg nincs pl. dohányzás, így a nikotintól mentesül a szervezetünk.
  6. Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a léböjtkúra mellett, hogy a máj a sok méreganyagtól eltömődik, mint egy légkondi szűrője, és meg kell tisztítani ahhoz, hogy rendesen végezze a munkáját. A máj az egyik „méregtelenítő” szervünk, feladata többek között a szervezet számára szükségtelen vagy káros anyagok átalakítása, eltávolítása, melyek végül távoznak a testünkből. Persze a májnak sem mindegy, hogy 1 pohár vagy 1 üveg bort iszunk meg, de hiába adunk neki gyümölcs- és zöldségleveket, ezektől nem fog hatékonyabban működni. A máj egészséges emberekben öntisztító, ha megfelelő üzemanyaggal látjuk el, méghozzá egészséges ételek formájában.
  7. A léböjtkúrák sokszor kiegészülnek beöntéssel, mondván, hogy a széklet felgyülemlik és letapad a bél falára, így a mérgek felhalmozódnak, és bekerülnek a véráramba. A bélfal sejtjei azonban folyamatosan megújulnak (kb. 72 óránként), így nem áll fenn az a lehetőség, hogy éveken keresztül egyre vastagabb rétegben rakódjon le a széklet a beleinkben. A beöntéssel cserébe a jó baktériumokat is el lehet távolítani, amit aztán kénytelenek leszünk pro- és prebiotikumokkal pótolni.
  8. A kipróbálók közül sokan számolnak be arról, hogy a kúra végére jobban érezték magukat és jobban is néztek ki. Ez részben a placebóhatásnak is betudható, de a fő ok általában az, hogy a résztvevők ez idő alatt elhagyják kevésbé egészséges szokásaikat: túl nagy mennyiségű étel, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, túlzásba vitt nassolás stb. A kúra alatt többnyire a körülmények is mások: vannak, akik szabadságot vesznek ki, sokan pedig szervezett keretek között vesznek részt a léböjtön, általában egy csendesebb, természetközeli helyen, a programok között séta, jóga, úszás, masszázs, délutáni szieszta is fellelhető. Ha belegondolunk, ezek már önmagában is elegendőek lehetnek, hogy kipihenten, energiától feltöltődve térjünk vissza a hétköznapokba.

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek