5 dolog, amire SOHA ne használd az ablaktisztítót

Sajnos vannak olyan anyagok, amiken nem szabad használni az ablaktisztítót, bármennyire is jó ötletnek tűnik. Mutatjuk, mire nem szabad fújnod!

1. Ne használd bőrápolónak!

Valószínűleg sokan emlékeznek a Bazi Nagy Görög Lagzi című filmbőlKosztasz Portokaloszra, aki állandóan magánál tart egy üveg Windex ablaktisztítót, ami szerinte mindenre jó. Nos, ez sajnos nem így van. Az ablaktisztítóban található vegyületek bőrirritációt okozhatnak, így semmiképp nem szabad a bőrre fújni. Ha ablakot mosol, akkor is érdemes kesztyűt húznod.

via GIPHY

2. Ne keverd össze más anyagokkal!

Az általános iskolai kémia órákról talán még mindenki emlékszik, hogy nem jó ötlet mindenféle vegyszereket összekeverni. Ez az ablaktisztítóra is igaz. SOHA ne keverd össze más tisztítószerekkel, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel, amik rosszullétet vagy ájulást is okozhatnak.

3. Ne használd grániton és márványon!

Az ablaktisztítót lehet használni más felületeken, de mielőtt a lakásban mindent lefújsz vele, nem árt tájékozódnod. Laminált felületeken például nyugodtan alkalmazhatod, de a gránitot és a márványt szigorúan tilos vele takarítani.

4. Ne fújd kezeletlen fára!

Ahogy a márványt és a gránitot, úgy a kezeletlen fa bútorokat sem szabad lefújni ablaktisztítóval, mert kikezdheti az anyagot, és foltokat hagyhat. A konyhapulton kis dózisokban nyugodtan használhatod, ha fényesíteni szeretnéd.

5. Laptopodat se tisztítsd vele!

Laptop tisztításához érdemes direkt erre a célra árusított tisztítószert, rongyot használni. Az ablaktisztítót inkább hanyagoljuk, mert egyes termékek olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amik károsíthatják a laptop alkatrészeit.

Ezeket olvastad már?

via The Kitchn

Coverfotó

Címlapról ajánljuk

További cikkek