Rengeteg vizet és áramot spórolhatsz, ha így mosol

A mosás nem csak egy gombnyomás. Ha pénzt, időt és energiát szeretnél spórolni, érdemes megfogadnod ezeket a tanácsokat.

A legtöbb háztartásban a mosás napi rutinnak számít, azonban 1-2 trükkel megkurtíthatod a villany - és vízszámládat. Így moss hatékonyan és olcsón!

Áztasd be előre!

Ha előre beáztatod azokat a ruhákat, amelyeken makacs foltok éktelenkednek, biztos, hogy nem kell extra magas hőfokon mosnod azért, hogy kijöjjenek a szennyeződések. Sőt, ha áztatás előtt benedvesíted a foltot, és mosószappannal bedörzsölöd, majd állni hagyod, a foltnak fél óra múlva jó eséllyel már nyoma sem marad.

Használd a gyorsmosást!

A gyorsmosással nemcsak időt, hanem a szó szoros értelmében energiát és vizet is spórolhatsz. Ha nem extrém koszosak a szennyes ruhák, vagy csak egyszer viselted őket, és folt sem éktelenkedik rajtuk, akkor néha elég, ha egy frissítő programot indítasz el. Azok a felsőid, amik fél napot voltak csak rajtad tökéletes tesztalanyok a gyorsmosáshoz, és bőven elegendő nekik egy 20-25 perces program.

Válassz alacsony hőfokot!

Használj olyan mosószert, amihez nem kell folyamatosan 60 fokon mosnod még a fehér ruhákat sem. Az alacsonyabb hőfok veszélye, hogy a fehér ruhák a sokadik mosás után elszürkülhetnek, besárgulhatnak, azonban egy alacsony hőfokon is használható mosóporral ettől nem kell tartanod. Ráadásul így nemcsak a villanyszámládon spórolhatsz, hanem a ruháid is tovább bírják majd.

Nincs szükség mindig az extra erős centrifugára

Ha nem másnap van szükséged a mosásban lévő ruhákra, akkor felesleges a legmagasabb centrifuga fokozatot használnod. A magasabb fordulatszám több energiát emészt fel, ezért, ha az idő engedi, válaszd az alacsonyabb fokozatot és hagyd, hogy a ruhák maguktól száradjanak meg.

Ne pakold tele, de 1-2 ruhával se indítsd el!

Lehetőség szerint ne indítsd be a gépet 1-2 ruhadarab miatt, de ne ess át a ló túloldalára se, ugyanis az sem jó, ha teletömöd a gépet. Ha kevés ruha van a mosógépben, és nincs benne súlyérzékelő, energiát pazarolsz vele, míg ha telepakolod, nem fogja rendesen kimosni a ruháidat. Vagyis mindig vedd figyelembe a mosógéped kapacitását, és annak megfelelően használd!

Állíts be az eco programot!

Tény, a környezetkímélő program hosszabb, mint a többi, azonban kevesebb vizet fogyaszt, és a vízmelegítéssel sem megy el annyi áram, mint a magasabb hőfokkal dolgozó programoknál. Ha a fűfoltos, ételfoltos, és edzéshez használt ruhákat szeretnéd kimosni, amikhez magasabb hőfokra lenne szükség, válaszd az eco programot, mert alacsonyabb hőfokon, mégis ugyanúgy tisztára fogja mosni a ruháidat, mint egy 1,5 órás etap.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek