Valószínűleg még sosem készítettél így lágytojást

Lépésről-lépésre elmondjuk, hogyan készítsd el a lágytojást, és egy olyan metódust is elárulunk, amiről még lehet, hogy nem hallottál!

A tökéletes lágytojás fehérjéje már épp, hogy megkeményedett, belül viszont puha és folyós. Bár nem olyan bonyolult az elkészítése, mint a buggyantott tojásnak, azért oda kell rá figyelni, hogy tökéletes legyen. Ráadásul nemcsak főzni, hanem akár gőzölni is lehet a tojásokat a tökéletesen lágy végeredményért – mutatjuk, hogyan!

Valószínűleg még sosem készítettél így lágytojást

Milyen tojást használj?

Ha keménytojásról van szó, akkor a régi tojás a legjobb választás (régi alatt azt értve, hogy maximum két hete várakozik már a hűtődben), mivel azt könnyebb lesz megpucolni. Ezzel ellentétben a lágytojáshoz a friss tojások a legjobbak. "A tükör- vagy lágytojáshoz igazán friss pasztőrözött tojást kell használni, mert így a baktériumoknak nem lesz ideje elszaporodni" - mondja Rosemary Trout, a Culinary Arts & Food Science klinikai adjunktusa a Drexel Egyetem. Ráadásul van egy esztétikai bónusz is: "Minél frissebb a tojás, annál jobban néz ki, ha feltörik" - teszi hozzá Trout. Szupersárga sárgáját és élénk tojásfehérjét fogsz látni, amit élmény lesz elfogyasztani egy pirítóson vagy épp kikanalazni a héjából.

Így főzz lágytojást

Két általános módszer létezik a lágytojás elkészítésére: a főzés vagy a gőzölés, amelyek közül az előbbi a népszerűbb, és az ismertebb.

  • Helyezd a tojásokat egy rétegben egy közepes edénybe, amit tölts fel hideg vízzel, addig, hogy 2,5 cm-re fedje a tojásokat. Közepesen-magas fokozatra állítsd a tűzhelyet, és forrald fel a tojásokat.
  • Amint a víz gyorsan felforr, kapcsold le teljesen a tűzhelyet, és fedd le az edényt. Állíts be egy időzítőt négy-öt percre.
  • Amikor a tojások megfőttek, egy merőkanállal óvatosan emeld ki őket a vízből, és tedd 30 másodpercre jeges fürdőbe, hogy leállítsd a főzés folyamatát (ezáltal könnyebben is lehet majd őket kezelni). Vedd ki őket a vízből, és melegen tálaljuk.

Milyen hosszú ideig kell főzni a tojásokat?

A főzési időt a tojások mérete határozza meg:

  • a közepes tojásokat (M): 3-4,5 percig
  • nagy tojásokat (L): 4-5 percig
  • extra nagy tojások: 4,5-6 percig

Próbáld ki a párolását

Ne aggódj, ha még sosem hallottál erről az eljárásról, rendkívül egyszerű és sokkal kíméletesebb, mint a forralás. Ráadásul még pucolni is sokkal könnyebben lehet az így elkészített tojásokat, ami bónusz, ha például rámen levesbe vagy salátába készíted.

  • A lágytojás gőzöléséhez tegyél egy szűrőedényt vagy bambuszgőzölőt forrásban lévő víz fölé.
  • Amint a gőz feljön a szűrőn vagy a bambuszgőzölőn keresztül, add hozzá a tojásokat, és állíts be egy időzítőt 4-6 percre a szuper folyós sárgájához, vagy 6-8 percre a részben megfőtt, kevésbé híg sárgájához.
  • Tedd a tojásokat jeges fürdőbe 30 másodpercre, ha héjában tálalod, vagy amíg kellően lehűl ahhoz, hogy meg tudd hámozni.

Ezután már csak a tálalásra kell odafigyelni, hogy mindenkit lenyűgözz az éttermi szintű lágytojásoddal!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiába a sok étkezési javaslat és diéta: ezért kellene úgy...

Naponta felüti a fejét egy újabb diéta, egy másfajta táplálkozási tanács, egy újabb innovatív dietetikai megközelítés, de hiába, mert az utóbbi években, évtizedekben egyre romló egészségi állapotban van a magyar ember. Lássuk, mit tudtak az ezredforduló előtt a táplálkozás terén!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Habos meggyes 2.

A nagyapám nővére sütötte ezt a habos meggyest, amikor még nagyon kicsi voltam, de a recept nem maradt meg. A munkatársam anyósa viszont a múltkori céges névnapozásra ezt sütötte meg, ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...