Sütöttél már medvehagymás pogácsát? Itt az ideje! Mivel a medvehagyma kevés ideig áll rendelkezésünkre, ezért jól tesszük, ha egyből felhasználjuk, amint szembetalálkozunk vele valahol. A fokhagyma aromájára emlékeztető fűszernövény nagy kedvence a magyar konyhának, azonban beszerzése nem a legegyszerűbb dolog, hiszen jellemzően még szezon alatt sem juthatunk hozzá a boltokban. Ez valószínűleg rövid termőideje és korlátolt termőterülete miatt van így. A szezon mindössze pár hétig tart, termőterülete pedig jellemzően a dunántúli erdők aljnövényzetére korlátozódik. Mi most pogácsát sütöttünk belőle.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ey/Ko/xjoLfos6rDgfasU4yKpbd26pN1Sdp9KkkY0LZ8YG.jpg?p=lqip-16%3A9&s=67bff29de77e4345618097dcf491e2d3)
Honnét szedjünk medvehagymát?
A legegyszerűbben a piacokon találjuk meg, de előfordulhat hogy egy-egy szerencsésebb vásárló akár szupermarketek vagy online szupermarketek virtuális polcain találkozik a fűszernövénnyel. Természetesen a szabadban is szedhetünk, ha olyan térségben élünk, ahol megterem, azonban érdemes figyelni, mivel levele nagyon hasonlít a szintén ilyenkor nyíló gyöngyvirágra. A gyöngyvirág levele azonban emberi fogyasztásra nem alkalmas, sőt, mérgező, ezért mindenképp tapasztalt "medvehagymásszal" vállaljuk csak be a gyűjtést!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Fm/mZ/yLvMX7TIJrdILaXeYdQZOmo6gFboNwTMAYq3lEXY.jpg?p=lqip-16%3A9&s=aa327cb58c09940b35688c709d9c1568)
A medvehagyma tartósítása
Mivel ilyen rövid ideig tart a szezon, érdemes a növény tartósítása mellett dönteni, főleg, ha az év későbbi szakaszaiban is szeretnénk felhasználni. A friss élelmiszerek tartósítása nem újkeletű dolog, így könnyen dönthetünk a fagyasztás és a szárítás mellett, de egy kis kreativitással és zsiradék hozzáadásával egészen hétköznapi hozzávalókat készíthetünk belőle. Az olaj és a vaj egyaránt alkalmas a tartósításra, de kísérletezhetünk zsírral és akár borecettel is.
A legjobb választás azonban, ha ledaráljuk, és pesztót készítünk belőle, hiszen így hőkezelés és fagyasztás nélkül a legfrissebb és legmarkánsabb ízét raktározhatjuk el.
További medvehagymás szépségek itt:
TIPP: A medvehagymának, épp, mint a fokhagymának, nagyon jellegzetes és erőteljes íze van, ezért a legjobb, ha kijelölünk egy saját tárolót számára. Ez leginkább elővigyázatosság, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy medvehagymaíze lesz bármilyen élelmiszernek, ami utána kerül a tárolóba, hiába tisztítottuk ki alaposan.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/gE/EF/jU2VDLhJJRmax2jOGPRx3lCnTYQcR7Dzvd64m6FD.jpg?p=lqip-16%3A9&s=81d1d133caad8036f50fa49f192ad16e)
'Medvehagymás pogácsa' - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: