Igen, chipset tettünk a krémlevesre, de nagyon jó okunk van rá

Nem minden nap főz az ember 8 órán keresztül krémlevest, de amikor mégis, a végeredmény annyira finom lesz, hogy ámulatában véletlenül chipset szór a tetejére a fáradt szakács. Vagy mégsem véletlenül? A cikkben kiderül ez, illetve a komoly főzési idő magyarázata is.

A krémleves általában egy gyors, laktató, de legfőképp maceramentes étel, amit akkor készítünk, ha nem akarunk túlságosan odafigyelni a fazékban fortyogó zöldségekre. Nos, ez utóbbi a most következő leves esetében is igaz, hiszen nagyon nem kell szemmel tartanunk azalatt a 8 óra alatt, amíg elkészül. Igen, jól hallotta mindenki: a krémleves akkor lesz igazán finom, ha hosszan, lassú tűzön főzzük. Ugyan ezzel elveszik a fogás praktikus gyorsasága, de ezt biztosan el fogjuk felejteni, ha megkóstoljuk. Ja, és akkor, ha meglátjuk, hogy még chips is kerül a tetejére.

Lassú főzésű "fehérkrémleves" hullámos burgonyacsipsszel és cheddarral - recept erre! (fotó: Hering András)

Főzni csak lassan-szépen

A konyhai folyamatok világában szinte általánosan alkalmazható tény, hogy minél türelmesebben főzünk valamit, annál ízletesebb lesz. Gondoljunk csak a lassan sülő kacsacombra vagy az órákon át békésen gyöngyöző húslevesre.

Persze nemcsak hússal lehet ezt eljátszani: a zöldségeknek is sok jót tesz egy óvatos, hosszadalmas főzés.

Ilyenkor jobban kiadják a bennük lévő aromákat és a kész étel állaga is sokkal gazdagabb lesz. Megéri tehát kivárni türelmesen a levesfőzésre szánt órákat, főleg, hogy közben bármi mást is csinálhatunk.

Krumpli a levesben, krumpli a levesen

Ám nemcsak a 8 órás főzés teszi különlegessé ezt a krémlevest, hanem a benne lévő ízek és alapanyagok kreatív felhasználása is. A leves ugyanis krumpliból, karfiolból és fehérbabból áll (ezért is kapta a sejtelmes „fehérkrémleves" nevet), amelyek istenien krémes állagot biztosítanak.

Ízesítés terén pedig hagyma, tejföl, kakukkfű, fehérbor és citromlé alkot meglepő összhangot. És az ízek visszakösszönek a tálaláskor is, ugyanis hagymás-tejfölös chips és cheddar sajt kerül a leves tetejére.

Ugyan sokaknak barbár dolognak tűnhet a chips használata, egy jó minőségű burgonyasziromnak azonban minden létjogosultsága megvan ahhoz, hogy egy krumplit is tartalmazó krémlevest gazdagítson. Valljuk be, gyerekkorunk óta mind arról álmodozunk, hogy chipset szórhassunk minden ételre! Nos, most végre megtehetjük!

Lassú főzésű "fehérkrémleves" hullámos burgonyacsipsszel és cheddarral - recept erre! (fotó: Hering András)

Készítsünk lassú főzésű „fehérkrémlevest"!

Hozzávalók: 3 közepes db burgonya, 1 kis db karfiol, 2 doboz cannellini bab konzerv, 1 kis db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 l zöldség alaplé, 3 ek vaj (sótlan), 2 ek fehérbor (száraz), 1 szál kakukkfű (friss), 1 teáskanál fokhagymapor, 2.5 dl tejföl, 1 csokor snidling, 1 teáskanál citromlé, só és bors ízlés szerint, 15 dkg cheddar sajt és tejfölös-hagymás hullámos chips a tálaláshoz

Egy nagyobb leveses lábosban keverjük össze az apróbb kockákra vágott burgonyát, a falatnyi fejekre szedett karfiolt, a fehérbabot, hagymát, fokhagymát, zöldséglevet, vajat, bort, kakukkfüvet, fokhagymaport és 1,5 teáskanál sót.

Fedjük le, és főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

A receptúra lényege, hogy körülbelül 8 órán keresztül, alacsony hőfokon főzzük össze az alapanyagokat, mert így kapjuk meg a tökéletesebb állagot és ízélményt.

Persze a hétköznapok rohanásában beleférhet, ha egy óra alatt összefőzzük az alapot, de ebben az esetben ne számítsunk a maximális ízorgiára. Ha tehetjük, főzzük nagyon lassan!
Ha minden zölsdégünk puhára főtt, vegyük ki és nyugodtan dobjuk ki a kakukkfű ágát, majd levehetjük a tűzhelyről a levest. Adjuk hozzá a citromlevet.

Ahhoz, hogy teljesen sima és krémes levest kapjunk, botmixerrel pürésítsük a hozzávalókat.
Belekeverjük a tejfölt és a metélőhagymát. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót.

Fekete borssal, tört hullámos burgonyachipsekkel és reszelt cheddarral megszórva kisebb leveses tálkákban tálaljuk.

Lassú főzésű "fehérkrémleves" hullámos burgonyacsipsszel és cheddarral - recept erre! (fotó: Hering András)

A lassú főzésű „fehérkrémleves" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Lassú főzésű "fehérkrémleves" hullámos burgonyacsipsszel és cheddarral - recept erre! (fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...