Kovászolj uborkát!

A kovászos uborka jobb esetben az egész nyarat végigkíséri - nem győzöm egymás után tölteni a nagy befőttesüvegeket, olyan ütemben fogynak el az uborkaszemek.

Hidegen, a hűtőből kivéve magában is hamar elfogy, de bármilyen sült kísérője is lehet. Nagy titkok nincsenek, de aki még soha nem készített kovászost, annak talán tudok újat mondani.

A megvásárolt mennyiséget (én úgy másfél kilóval szoktam indítani) jó alaposan, körömkefével folyó víz alatt lesikálom, hogy a földmaradványok eltűnjenek a zöldségről, ha ez megvan, mindkét végét levágom és kb. a közepéig bemetszem két oldaláról az uborkákat. Így tudnak majd megérni, és alaposan átitatódni a lével, kvázi “kovászolódni”.

Sokan fokhagymát is tesznek bele, nálam ez kimarad, nem úgy a két evőkanál só és a termetes csokornyi kapor, amelyek gondoskodnak az ízesítésről. Annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje az üveg tartalmát, mehet a tetejére egy szelet kenyér és egy kis műanyag tányér azért, hogy semmilyen por vagy piszok ne kerüljön az üvegbe az érés alatt. Az időjárástól, a nap intenzitásától függ, hogy milyen gyorsan készül el - nagy hőségben másfél nap után már kukkolhatunk a fedél alá, a jellegzetes illat árulkodik a folyamat szakaszairól.

Még több kovászos uborka receptje >>

Fontos, hogy valamilyen tálban, tányérban tegyük ki érni, és az sem lehet kifogás, hogy nem kertes házban lakunk - magam is egy második emeleti, belvárosi bérlakás egyik ablakpárkányán végzem el ezt a műveletet. A kovászosból, illetve a levéből isteni kovászos uborkalevest lehet készíteni, de az érzékeny gyomrúak ezzel ne nagyon próbálkozzanak.

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?