Kovács Ági: saláták, csakis sajttal!

Kovács Ági, egykori élsportolóként, olimpiai bajnokként ma is nagy gondot fordít a táplálkozására és az elegendő testmozgásra. Ma már családja van, kisfiának rendszeresen főz és elmondása szerint, sajt nélkül nem tudna élni!

Élsportolóként odafigyeltél az étkezésedre?

Anno rengeteg kalóriát égettem el naponta, ezért volt szükséges a megfelelő mennyiségű energiabevitel, ugyanakkor figyelnem kellett arra is, hogy tudjam tartani a súlyomat. Ez inkább a hétvégéken volt nehéz, nehogy fölugorjanak a pluszkilók pihenő időszakban, meg persze akkor, amikor változott az edzés minősége, mennyisége. Az élsportban létezik ugyanis egy alapozó időszak, majd a verseny előtt könnyített edzések jönnek, ezért állandó figyelmet igényelt, hogy a verseny előtti időszakban nehogy hirtelen meghízzak.

Szerinted mennyit kell mozognunk?

Akkor működik jól az ember teste, ha a sportolás életmódszerűen belesimul a mindennapjainkba, és nem kötelező, nemszeretem programként tekintünk rá. Saját magamon is látom, miután az élsportot abbahagytam, jó néhány hónapig nem mozogtam, jól esett megpihenni, aztán észrevettem azokat a változásokat magamon, melyek negatív irányba hatottak, éreztem, hogy nem teljes az életem. Újra elkezdtem életvitelszerűen, szinte minden nap mozogni, azóta energikusabb vagyok, érzem, hogy a szervezetemnek szüksége van erre. Ez egy idő után örömforrássá válik, nem kötelező dologként tekintünk rá. Lassan eljön az az érzés, hogy egész nap alig várjuk, hogy kimehessünk futni. Az lenne a legjobb, ha idáig eljutnának az emberek, de ehhez a szemléletet kell formálni. Ez gyerekkorban kezdődik, mert ahol a szülők eszerint élnek, ott a gyerekek már ebbe nőnek bele. Most mindennap futok, mert ezt tudom a legjobban kivitelezni, hiszen csak kilépsz az ajtón és már futhatsz is. A téli mínuszokban is futottam, kisbaba mellett is, hazaért a férjem, én már indultam azonnal, de a mai napig szeretek úszni.

Vezetsz otthon háztartást?

Vezetek persze, főzök, szinte mindennap. Az elmúlt fél év speciális volt, mert külön kellett babaételeket is készítenem. A kisfiam egyéves, neki mostanság kezdem el ugyanazokat az ételeket adni, de legalábbis hasonlókat, mint amiket mi eszünk. Ő reggelizik, korai ebédet kap, majd jöhet az uzsonna és a vacsora.

Vannak bevált receptjeid, kedvenceid?

Teljesen változóak, általában évszakfüggők, az éppen elérhető alapanyagokból készítem az ételeket. Télen rengeteg levest főzök, nyáron imádom a salátát, nagyon sokat eszünk belőle. Mindegy, milyen a saláta, csak sajt legyen rajta, nem számít, hogy grillezett, rántott, rajongok értük. Imádom a gyümölcsleveseket és az olasz konyhát is. Régebben sokkal több húst ettem sportolóként, de mára ez redukálódott, inkább sajtokkal viszem be a fehérjét. Nem mondom, hogy gyakran vetemedünk rá, de nyáron imádom a szalonnasütést, ezen kívül a bográcsos ételek, a grillezés, a halászlé abszolút kedvencek a családban.

Van fogyókúrás trükköd, ha felszalad egy-két kiló?

Pont most, szülés után egy évvel, szinte minden lement magától, nehézségek nélkül visszaállt a súlyom. Ha az ember életében életmódszerűen jelen van a mozgás, akkor nem kell nagy áldozatokat hoznia a súlymegtartás érdekében, nem úgy, mint egy fogyókúrában.

Próbáltál valaha őrült diétákat?

Amióta tudatos a szemléletem, főleg, hogy a sportot abbahagytam, akkor próbáltam leadni a kilókat, de hosszú távon nem vált be egyik sem, csak a napi szintű, élvezetes mozgás, ami ugyanolyan része az életemnek, mint egy ebéd. Ha nincs, akkor hiányzik. Ha este az ember elmegy futni, akkor nem is tud utána nagyon enni, legalábbis nálam így van.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek