Köszönjük szépen, túlvagyunk az ezerarcú Jelly Bean és a grillázskolbász találkozásán a Bazilika téren

Íme, a jelenben éljük most már a gasztroforradalom tomboló kreativitását. Az idei Édes Napokon a hajóágyúként szárnyaló képzelet igencsak szürreális alkotásokat kreált.

A Bazilika előtti teret befoglaló rendezvényen elsőként a Rimóczy Art standján sorakozó „Grillázs kolbászok” szúrnak szemet (van csípős és csemege is). Van „Sült marcipán batyu” vörösáfonya-sárgabarack-pomelo ízesítésben, valamint Sült tea. Az Ehető Alkohol feliratú termékek láttán jobbnak látom odébb libbenni, ez most kezdetnek kicsit erős.

Mellette a szögletes fánkok világa tárul elém, mintha semmi nem jelenhetne meg csak úgy, megszokott formájában, muszáj valami érdekességet belecsempészni. Például van szilvás gombóc ízesítésű is, csak, hogy ne törjön ránk a mardosó unalom közben.

Nem hittem volna, hogy a Ráchel Flódnija stand egyszer majd üdítő hatással lesz rám. Itt csakis flódni található, előtte pedig óriási sor kígyózik. A flódni, sok korábbi kitelepülésükkel ellentétben ezúttal tényleg fantasztikusan néz ki.

Markáns szereplője fesztiválnak a Jelly Bean stand, mint tudjuk ezek egészen perverz ízkombinációkban tudnak létezni, talán még tepertőset is ettem egyszer, persze lehet, hogy nem olyannak szánták. Szóval nem szabad lebecsülni a Jelly Beant, én nem is teszem, 36 ízben kapható, gluténmentes, zselémentes, mi kell még, lovagolunk vadul a trendeken, a hullámok pedig visznek előre.

A Bolka Bonbon standja következik, ahol mindig megbízható minőségű macaronhoz és bonbonokhoz juthatunk.

Úgy látom a mákos guba az idei Édes Napok egyik sztár ízvilága, mákos guba - "poppy seed" pohárkrém és macaron is kapható más standoknál is.

A ChocoMe standján félfüllel elkapok egy beszélgetést, ahogy egy külföldi látogató meglepődik a Raffinée termékük árán, de elmagyarázza a kedves eladó, hogy ez egy "very high quality product".

Igazából már képtelen vagyok észben tartani a sok süteménybolt fantázianevét, de a Marangona standja kifejezetten érdekesnek tűnik, elsőként a bazsalikomos csokitorta pohárkrémjükön akad meg a szemem, majd a Brownie trüffelre pillantok, ami normás és sós karamellás ízben is kapható, muszáj vennem belőle.

És ezen a ponton meg is születik számomra a rendezvény sztárja, a Brownie trüffel ugyanis valami elképesztően finom, leginkább a régi nagy kedvenc Utasellátó csokirúd ízvilágát idézi.

Talán a nosztalgia, vagy az én ízlésemhez igen közel álló tömény csokoládés ízvilág okozza, mindenesetre fantasztikus, egyetlen probléma, hogy utána már alig-alig tud az ember legyűrni bármit is.

Szerencsére a következő körökben inkább a megjelenési formákkal nyűgöznek le a kiállítók, nem maradhatnak el a mackó, fegyver és magassarkúcipő alakú csokoládék, a Chocotrick képviseli ezúttal ezt a csodálatos műfajt.

A vastag, nyers csokoládétáblák sok vendéget vonzanak, de a túloldalon a hatalmas csokiszökőkutak mindent visznek, a szökőkútból lefolyt, felolvadt csokoládét pohárkrémre csurgatva, eperrel, cukorszórással érdemes fogyasztani, veszik is, mint a cukrot, haha.

Egy újabb Jelly Bean stand és a körülötte ólálkodó Jelly Bean plüssfigura durvítja a bulit, de megpillantom a Zazzi Cukrászda standját és máris tudom, hogy ott majd muszáj lesz kóstolnom valamit.

A standnál csak az Ország Tortájának választott Pöttyös Panni tortát lehet kapni enyhén csoffadt változatban, őszintén szólva ezt a tortát én még nem láttam egy cukrászdában sem jól kinézni: gyanúsak rajta a béna korongok, az egész egy fura málnahabos ragacs (édesség nélkül), amely mindenképpen megereszkedik - gondolom az elkészítése után 3 perccel. Mindegy, muszáj vennem egyet, 950 Ft (!) forint és hát hiába imádom a Zazzi Cukrászdát szerintem ez a süti konkrétan nem jó.

A csökkentett cukortartalom biztos sokak számára vonzó, de itt leginkább az édesség hiánya tűnik fel, a sütemény állaga semmilyen, pontosabban kifejezetten rossz ezúttal, de lehet, hogy csak nem tárolták megfelelően (a benne lévő mákról nem nyilatkozom, mert sajnos önhibámon kívül nem szeretem a mákot). Nem tudom miért lett ez ennyire felkapva, unalmas és nem jó sajnos, pedig soha nem kóstoltam még rossz sütit és főleg nem rossz macaront a Zazzinál.

A Société standnál vigasztalódom egy fantasztikus kávéval, majd lezárandó az élményeket a Desszert Neked tuti biztos élmény Rákóczi Túrós pohárkrémjével, valamint a Zangió passiógyümölcsös és csoki mousse-os 500 Ft / darabos bonbonjával elegánsan búcsút intek a grillázs-jellybean-pillecukor felhőnek.

Megint rájövök, hogy én igazából szeretem ezeket a perverz túlzásokat.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Egy jó, fűszeresen elkészített marhapörkölt nagyon hasonlít az indiai marhacurryhez" - interjú Diwan Allen George, Budapesten élő pakisztáni séffel

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.