Így előzheted meg a koronavírus-fertőzést! Orvos szakértőnket kérdeztük

Pár napja nincs óra, hogy ne hallanánk a Kínából induló koronavírusról. Nézzük, kell-e tartanunk tőle, és hogyan tudjuk megelőzni a fertőzést!

2020. január eleje óta terjed az új koronavírus Kínában, a virológiai vizsgálatokkal igazolt fertőzöttek száma a 2020. január 25-i járványügyi jelentés szerint legalább 1297 fő, és 41 halálos áldozatot regisztráltak (a számok azonban óráról órára nőnek).

Mit kell tudni a betegségről és vajon jelent-e veszélyt a Magyarországon élőkre? A Rózsakert Medical Center orvosai segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Mi a koronavírus?

A koronavírus a légúti megbetegedést okozó vírusok népes családja, amelyeket az 1960-as években azonosították először. Egy gyakori vírusról van szó, amelynek a legtöbb típusa ártalmatlan, léteznek azonban súlyos megbetegedéseket okozó típusai is, például a korábban járványt kiváltó MERS és SARS, illetve a most megjelent, tüdő- és légúti megbetegedést okozó új típus, amely a 2019-nCoV nevet kapta. A legfrissebb adatok szerint a járványügyi szakemberek azt feltételezik, hogy az új típusú koronavírus a vadállatokról terjedt az emberre. A fertőző forrás pontosításához azonban még további vizsgálatokra van szükség.

Milyen tünetei vannak a koronavírusnak?

A koronavírusok okozta megbetegedések tünetei az enyhe náthától a gépi lélegeztetést igénylő súlyos légzési elégtelenségig terjednek. A mostani járványt okozó vírusfertőzés leggyakoribb tünete a láz, légzési nehezítettség, amelynek hátterében a vírus okozta tüdőgyulladás áll.

Hogyan terjed?

A vírus légúton és szájon át fertőzhet.

Veszélyben vannak-e a Magyarországon élők?

Magyarországon a vírus megjelenésének esélye egyelőre csekély. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója alapján a kínai hatóságok a Wuhani Nemzetközi repülőtéren a kiutazóknál egészségügyi szűrést végeznek, a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, és semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást nem tanácsol Kínával kapcsolatban.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzést?

A WHO az alábbi ajánlásokat tette közzé:

  • Mossunk gyakran kezet, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal!
  • Használjunk tüsszentés és köhögés esetén zsebkendőt, ami után ismét alapos kézmosás szükséges.
  • Kerüljük a kontaktust lázas betegekkel!
  • Keressük fel a háziorvost lázas megbetegedés esetén,adjunk információt korábbi külföldi utazásainkról!
  • Kerüljük az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent!
  • Kerüljük a nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszerek fogyasztását!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek