Koronavírus: így lesz megoldható az étkezés és a bevásárlás karantén idején is

A koronavírus kapcsán rengeteg kérdés merül fel az emberekben. Mit fogunk enni, és hogy fogunk vásárolni, ha jön a karantén? A tapasztalatok szerint nincs ok a pánikra.

Az olaszországi híreket hallva ijesztően hangozhat, hogy egy teljes országot karantén alá vonnak. Az emberek élete megváltozott, a boltokat tömegek rohanták le, hogy bespájzoljanak arra az időszakra, amikor otthon kell maradniuk. Korábban már írtunk arról, hogy mi a szakember véleménye az élelmiszerek felhalmozásáról. A válasz akkor egyértelműen az volt, hogy felesleges hosszú hetekre mindenből bespájzolni. A szakembereket az is igazolja, ami éppen Kínában és Olaszországban zajlik a karantén bevezetése után.

Életmentő ételfutárok

A koronavírus epicentruma, Vuhan teljes karantén alá került február eleje óta. Az emberek csak végszükség esetén mennek az utcára, a kínaiak nagyon szigorúan betartják a hatóságok által előírt utasításokat. Az utcákon kevés embert látni, viszont annál több motoros futárt, akik életmentő szerepet töltenek be a járvány idején. Kínában egyébként is már szinte hagyománya van a házhozszállításnak, így egyértelmű volt, hogy a napi étkezéseket is a futárok segítségével oldják meg. Hasonlóan viselkednek a karanténba vonult lakosok Japánban vagy Vietnámban, ahol szintén népszerű lett az étel házhoz rendelése.

Boltba csak nagyon kevesen mennek, így az élelmiszerek beszerzését is a futárok biztosítják. Ahogy nálunk is egyre több házhozszállítást kínáló bolt működik, úgy Ázsiában is több ilyen szupermarket közül lehet választani. A lényeg, hogy a többség tényleg csak azt vásárolja meg, amire szüksége van, nem halmozza fel a tisztálkodószereket és az élelmiszereket sem, mert azzal másokkal is kiszúrhat.

A lakásokhoz, házakhoz érkező futár maszkot visel, és általában sisakkal a fején érkezik. A csomagokat szinte minden esetben az ajtó előtt teszik le, hogy ne érintkezzenek a karanténba vonult lakókkal.

Ezt olvastad már?

Ezzel a 3 egyszerű lépéssel kerülheted el otthonodban a vírusos megbetegedéseket!

Olaszországban taxival is szállítanak ételt

Európában az olaszoknál a legrosszabb a koronavírus okozta helyzet. A teljes országot karantén alá helyezték, ami azt jelenti, hogy jelenleg már csak az élelmiszerboltok és a patikák lehetnek nyitva.

Míg a vendéglátás hanyatlik, több mint 56 százalékkal nőtt a boltok forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest. Az emberek betáraztak, pedig a házhozszállítás Olaszországban is működik, és van aki már ott is él vele.

Az éttermek a házhozszállítással próbálnak túlélni, és pótolni a 80 százalékkal visszaesett forgalmukat. Az olaszok imádnak enni, így van is igény az éttermi pizzára és tésztára. Van olyan taxitársaság, amelyik felárért cserébe házhoz szállítja az ételt.

A La Cucina Italiana főzőiskola kedvezményes online kurzusokkal segít azoknak, akik nem olyan profik a konyhában, és a karantén idején szeretnének főzni tanulni.

Olyan éttermek is vannak, amelyek segíteni próbálnak azoknak, akik nap mint nap a legnagyobb harcot vívják a járvánnyal. Jó néhány olasz pizzéria ajánlott ingyen pizzát a gyógyításban segédkező orvosoknak és nővéreknek, mások pedig a bevétel néhány százalékát ajánlják fel adományként a kórházaknak.

Pánikra tehát semmi ok, a fent felsorolt példák jól mutatják, hogy ha karantén alá vonnak bizonyos régiókat Magyarországon, az élelmiszer- és ételszállítás akkor is biztosítva maradhat. A szigorú egészségügyi előírások betartására azonban minden esetben figyelni kell.

Ezeket olvastad már?

via, via és via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek