Így tudod kihozni a legtöbbet a megosztó korianderből

Napi Tippünkből A-tól Z-ig mindent megtudhatsz a koriander felvágásról.

koriander az egyik legmegosztóbb fűszernövény, de mi nagy rajongói vagyunk. Íze merész, friss és enyhén édes. A koriander rendkívül aromás, és az ételeket is izgalmasabbá teszi. Ahhoz azonban, hogy a sós recepted éke legyen a koriander, érdemes tudni, miként lehet gyorsan és hatékonyan felaprítani a megfelelő formában. Főleg, hogy a legtöbb receptben korianderlevelet említenek, miközben a fűszernövény szára is ehető, ami gyakran frissebb és intenzívebb ízű, mint maguk a levelek. Akár indiai, akár latin-amerikai vagy más ázsiai receptben használod, akár köretként vagy a fogás sztárjaként, az alábbi tippek segítenek, hogy a legtöbbet hozd ki a korianderből.

Megmutatjuk, miként érdemes felhasználni a koriandert

Hogyan mosd meg a koriandert?

Mielőtt bármi mást tennél, mindenképpen mosd meg és töröld szárazra a koriander, mivel a leveleken sok szennyeződés gyűlhet össze.

A legpraktikusabb, ha salátacentrifugában megpörgeted őket. Mártsd a koriandercsokrodat hideg vízbe, kicsit mozgasd meg közben a leveleket, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Ezután csöpögtesd le, majd jöhet a centrifuga. Ha nincs ilyened, egy konyharuhával lapogasd szárazra a koriandert.

Mire lesz szükséged?

  • Vágódeszka: Érdemes rögzíteni a vágódeszkád, mivel ha csúszkál vágás közben, az jelentősen növeli a sérülések kockázatát. Dolgozni is könnyebb lesz egy stabil vágódeszkán. Tegyél néhány réteg nedves papírtörlőt a deszka alá, esetleg konyharuhát vagy rögzítheted csúszásmentes alátéttel, ha van ilyen.
  • Éles szakácskés: A másik, amire szükséged lesz, egy éles kés. A szakácskés a legjobb, mivel a nagy pengével egyszerre sok koriandert tudsz átvágni.

Próbáld ki ezeket a korianderes finomságokat:

Mi legyen a korianderlevelekkel és -szárakkal?

Kezd azzal, hogy eldöntöd, el szeretnéd-e választani a korianderleveleket a száraktól – ez a recepttől függően változik. Ha a koriandert köretként használod, valószínűleg csak a leveleket szeretnéd felhasználni.

Más receptekhez, például a guacamoléhoz, tacóhoz és fűszeres szószokhoz a szárakat is felhasználhatod, ha nem akarod, hogy bármi is kárba vesszen.

Minden a személyes preferenciákon múlik.

Hogyan távolítsd el a leveleket a száraktól?

Két fő módja van a korianderlevelek eltávolításának a szárról:

Csokorba szedve: Ha nagy mennyiségű koriandert tervezel felhasználni a receptedben, hatékonyabb, ha egyszerre dolgozol az egész csokorral. Fogd meg az összes korianderágat egy csokorba rendezve, és a nem domináns kezeddel tartsd őket a szár végénél. Vedd a kést a domináns kezedbe, és tartsd 45 fokos szögben. Onnan indulva, ahol a levelek kezdenek kihajtani a szárból, óvatosan mozgatva a kés pengéjét előre-hátra, borotváld le a leveleket, miközben forgatod a koriandercsokrot.

Egyenként: Ha csak néhány evőkanálnyi korianderre van szüksége, egyszerűen tépd le a leveleket egyesével a szárról.

Ezekhez a fogásokhoz is remekül passzol a koriander:

Hogyan aprítsd fel a koriandert?

Az alábbi módszerekkel pikk-pakk letudod ezt a feladatot:

Finom felvágva: Ez a módszer a levelekhez és a szárakhoz is használható. Fogj egy marék korianderlevelet, és futtasd át egyszer a kést rajta. Fordítsd meg a kést, és a másik irányba is vágd fel a növényt. Folytasd ezt a folyamatot, amíg a koriandert olyan finomra nem aprítod, amilyenre szeretnéd.

A koriander szárának felkockázásához sorakoztasd fel a szárakat, és szeleteld fel olyan vékonyan, amilyen vékonyra csak lehet.

Durván felaprítva: Futtasd végig a kést a leveleken, mint a kockázásnál, de hagyjd abba a vágást, amikor a korianderdarabok többsége körülbelül 6 mm nagyságú.

Tépkedve: Ha szereted az ételeket egész korianderlevelekkel díszíteni, de már túl nagyok, akkor a kezed is használhatod. Egyszerűen tépked őket össze kezelhetőbb darabokra, és használd igény szerint.

Vagy csak egyszerűen tépked össze a leveleket

Fel lehet előre aprítani a koriandert?

Igen! A hűtőszekrényben körülbelül két napig elállnak. Tedd át az aprított fűszernövényt egy légmentesen záródó dobozba vagy visszazárható műanyag zacskóba, és lezárás előtt tegyél a tetejére egy nedves papírtörlőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több érdekességről olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...