Így tudod kihozni a legtöbbet a megosztó korianderből

Napi Tippünkből A-tól Z-ig mindent megtudhatsz a koriander felvágásról.

koriander az egyik legmegosztóbb fűszernövény, de mi nagy rajongói vagyunk. Íze merész, friss és enyhén édes. A koriander rendkívül aromás, és az ételeket is izgalmasabbá teszi. Ahhoz azonban, hogy a sós recepted éke legyen a koriander, érdemes tudni, miként lehet gyorsan és hatékonyan felaprítani a megfelelő formában. Főleg, hogy a legtöbb receptben korianderlevelet említenek, miközben a fűszernövény szára is ehető, ami gyakran frissebb és intenzívebb ízű, mint maguk a levelek. Akár indiai, akár latin-amerikai vagy más ázsiai receptben használod, akár köretként vagy a fogás sztárjaként, az alábbi tippek segítenek, hogy a legtöbbet hozd ki a korianderből.

Megmutatjuk, miként érdemes felhasználni a koriandert

Hogyan mosd meg a koriandert?

Mielőtt bármi mást tennél, mindenképpen mosd meg és töröld szárazra a koriander, mivel a leveleken sok szennyeződés gyűlhet össze.

A legpraktikusabb, ha salátacentrifugában megpörgeted őket. Mártsd a koriandercsokrodat hideg vízbe, kicsit mozgasd meg közben a leveleket, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Ezután csöpögtesd le, majd jöhet a centrifuga. Ha nincs ilyened, egy konyharuhával lapogasd szárazra a koriandert.

Mire lesz szükséged?

  • Vágódeszka: Érdemes rögzíteni a vágódeszkád, mivel ha csúszkál vágás közben, az jelentősen növeli a sérülések kockázatát. Dolgozni is könnyebb lesz egy stabil vágódeszkán. Tegyél néhány réteg nedves papírtörlőt a deszka alá, esetleg konyharuhát vagy rögzítheted csúszásmentes alátéttel, ha van ilyen.
  • Éles szakácskés: A másik, amire szükséged lesz, egy éles kés. A szakácskés a legjobb, mivel a nagy pengével egyszerre sok koriandert tudsz átvágni.

Próbáld ki ezeket a korianderes finomságokat:

Mi legyen a korianderlevelekkel és -szárakkal?

Kezd azzal, hogy eldöntöd, el szeretnéd-e választani a korianderleveleket a száraktól – ez a recepttől függően változik. Ha a koriandert köretként használod, valószínűleg csak a leveleket szeretnéd felhasználni.

Más receptekhez, például a guacamoléhoz, tacóhoz és fűszeres szószokhoz a szárakat is felhasználhatod, ha nem akarod, hogy bármi is kárba vesszen.

Minden a személyes preferenciákon múlik.

Hogyan távolítsd el a leveleket a száraktól?

Két fő módja van a korianderlevelek eltávolításának a szárról:

Csokorba szedve: Ha nagy mennyiségű koriandert tervezel felhasználni a receptedben, hatékonyabb, ha egyszerre dolgozol az egész csokorral. Fogd meg az összes korianderágat egy csokorba rendezve, és a nem domináns kezeddel tartsd őket a szár végénél. Vedd a kést a domináns kezedbe, és tartsd 45 fokos szögben. Onnan indulva, ahol a levelek kezdenek kihajtani a szárból, óvatosan mozgatva a kés pengéjét előre-hátra, borotváld le a leveleket, miközben forgatod a koriandercsokrot.

Egyenként: Ha csak néhány evőkanálnyi korianderre van szüksége, egyszerűen tépd le a leveleket egyesével a szárról.

Ezekhez a fogásokhoz is remekül passzol a koriander:

Hogyan aprítsd fel a koriandert?

Az alábbi módszerekkel pikk-pakk letudod ezt a feladatot:

Finom felvágva: Ez a módszer a levelekhez és a szárakhoz is használható. Fogj egy marék korianderlevelet, és futtasd át egyszer a kést rajta. Fordítsd meg a kést, és a másik irányba is vágd fel a növényt. Folytasd ezt a folyamatot, amíg a koriandert olyan finomra nem aprítod, amilyenre szeretnéd.

A koriander szárának felkockázásához sorakoztasd fel a szárakat, és szeleteld fel olyan vékonyan, amilyen vékonyra csak lehet.

Durván felaprítva: Futtasd végig a kést a leveleken, mint a kockázásnál, de hagyjd abba a vágást, amikor a korianderdarabok többsége körülbelül 6 mm nagyságú.

Tépkedve: Ha szereted az ételeket egész korianderlevelekkel díszíteni, de már túl nagyok, akkor a kezed is használhatod. Egyszerűen tépked őket össze kezelhetőbb darabokra, és használd igény szerint.

Vagy csak egyszerűen tépked össze a leveleket

Fel lehet előre aprítani a koriandert?

Igen! A hűtőszekrényben körülbelül két napig elállnak. Tedd át az aprított fűszernövényt egy légmentesen záródó dobozba vagy visszazárható műanyag zacskóba, és lezárás előtt tegyél a tetejére egy nedves papírtörlőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több érdekességről olvashatsz itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek