„Legkedvencebb ételem a töltött karalábé, tejfölösen, ízesen, ahogy anyukám készíti" – Konyhanyelven Szekeres Dórával

Konyhanyelven című sorozatunkban a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Szekeres Dóra, a Nosalty újságírója válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Mit főztél utoljára?

Klasszikus cseresznyés pitét sütöttem a szentendrei kertünkből előző nap szedett cseresznyéből, és egy ovis ünnepségre sajtos pogácsát.

Mit hallgatsz főzés közben?

Általában semmit, a főzés nekem igazi nyugalmi állapot: van, hogy hatalmas gondolatfutamok közepette főzök, de inkább az a gyakoribb, hogy teljesen üres fejjel, amolyan mindfullness-gyakorlatként csak egyszerűen benne vagyok a folyamatban és teljesen kitisztul az agyam, nagyon feltölt. Ha mégis szól valami, akkor itt fent van néhány az örök és aktuális kedvenceim közül.

Ki számodra az überséf?

Nincs ilyen – sok szakács van, akinek szeretem a stílusát, de nem vagyok akkora rajongó, hogy csak azért menjek el helyekre, hogy megismerjem a főztjét az illetőnek. Viszont abszolút figyelem a trendeket, szemléletbeli változásokat, és sok mindent igyekszem is beépíteni a saját életünkbe is.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Két kisgyerekem van, így a hűtőben mindig van egy elég biztos alapkészlet, amiből rengetegféle dolog elkészíthető: tej, joghurt, sajtok, jó minőségű felvágott, különböző ázsiai és olasz paszták, zöldségek, gyümölcs és tojás, ja és a nyári időszakon kívül mindig van itthon savanyú káposzta is, amit a férjem és a kislányom magában, csemegeként esznek.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Olyan négyéves korom óta nem eszem húst, nagyjából harmincéves koromig teljesen vega voltam, azóta a darált húst és a különböző felvágottakat megeszem, de a színhúst azóta sem, azt hiszem, ez már mindig így marad. De attól még bármilyen húsételt gond nélkül elkészítek.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Egyszer, sok évvel ezelőtt részt vettem egy könyvbemutatón az Indonéz Nagykövetségen, pazar fogadás volt utána, ahol felszolgáltak egy tradicionális indonéz édességet, a zöld palacsintát, azaz a Dadar Gulungot, aminek az ízét azóta se felejtem.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Sok kedvencem van, de a legkedvencebb ételem a töltött karalábé, tejfölösen, ízesen, ahogy anyukám készíti.
Egy szuper kirándulás a balatonlellei Majthényi Présháznál: gyönyörű táj, kilátás, szuper házias ételek

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Vágd juliennre.

Kedvenc piacod?

Nagyon közel lakom a Fény utcai piachoz, szeretek oda járni, és az utóbbi pár évben megszerettem a városmajori, kis termelői piacot is, ahová gyönyörű áru érkezik hetente háromszor, Tisza-menti termelőktől.

Közért vagy hipermarket?

Óriási Lidl-rajongó vagyok.

Kedvenc hazai éttermed?

Sok kedves helyem van, Balaton környéki és budapesti éttermek, de hogy kicsit hazabeszéljek, a legkedvencebb a sógorom vegán bisztrója, a Szabad Bisztró.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Mióta megszülettek a gyerekeim, egészen keveset iszom. De a jó vörös- és fehérbort még mindig szeretem.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A karantén óta végignézzük a nagy sorozatokat a férjemmel, épp hatalmas Sopranos-rajongásban vagyunk.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

A fő munkahelyem már tizenöt éve a Litera – irodalmi portál, ahol szerkesztő és újságíró vagyok, emellett könyveket is szerkesztek, így munkahelyi kötelességem is az állandó olvasás. Most épp Goran Vojnovic Jugoszlávia, édes hazám című könyvét és Székely Szabolcs A beszélgetés története című verseskötetét fogom olvasni.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Aktuális kedvencem a tavaly karácsonyra kapott, eredeti Microplane reszelőm.ű

A testvérem kézműves, bio sajtokat gyárt Dániában, egy neves sajtüzemben

Magazin, amit mindig beszerzel?

Általában a neten olvasok mindent. De nyáron a strandra mindig megveszem az Élet és Irodalmat, a Magyar Konyhát és egy csomó bulvármagazint.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Nem nagyon van ilyen fix program, inkább spontán szokott alakulni.

Úti cél, ahová mindenképp?

Szardínia, mert ott él a család egyik fele, Dánia, mert ott meg a másik. Idén nyáron az állandó balatoni nyaralás mellett felfedezzük majd a Zselici Csillagparkot is – nagyon várom már.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

A szentendrei kertünk, a fonyódi nyaralónk és apósoméknál Szardínián.

Életed gasztroélménye?

A testvérem kézműves, bio sajtokat gyárt Dániában, egy neves sajtüzemben – elég szuper érzés olyan sajtokat enni, amiknek a létrehozásában neki is része van.

Kedvenc mondás a konyhában?

Amennyit felvesz.

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A pavlova, amit a régi sütőnkben éveken át elrontottam, ez annyira kedvemet szegte, hogy azóta se próbáltam, pedig a jó sütő már megvan hozzá.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Bepakolni a mosogatógépet, kipakolni a mosogatógépet.

Recept, amit álmodból is?

A bonyolult húsételeken, süteményeken és ünnepi, komolyabb fogásokon kívül mindent fejből főzök.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Mondjon bárki bármit, én nem tudom nem megmosni.


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!