gasztro interjú

„Egy általános letargia jellemző, holott olyan szép országban élünk, olyan...

1992 novemberében kezdte meg működését a balatonszemesi Kistücsök étterem. Az eltelt több mint három évtizedben a balatoni vendéglátás intézményévé vált az étterem, ahol a klasszikus magyar ételek és a szezonális fogások is jól megférnek egymás mellett. Egy éve már szálláshellyel is várják a vendégeket egy komplex élményért, amibe a gasztronómiai ínyencségeken túl a környék szépségének felfedezési is belefér. Csapody Balázzsal, a Kistücsök tulajdonosával, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökével, a hazai Bocuse d’Or Akadémia és a SVÉT elnökségi tagjával beszélgettünk.

Szász Nóri

„Mi, magyarok nem kimondottan merünk panaszt tenni, mert sokan kellemetlennek...

Több mint hetvenháromezer követője van a TikTokon, ám ez a szám folyamatosan nő. Videói témái között pedig épp úgy megtalálni a málnás pehelycukrot, mint a kistermelői kakaót vagy épp a sajátmárkás fetasajtot. Nem szeretne közszereplővé válni, velünk most mégis kivételt tett, és személyes találkozón válaszolt a kérdéseinkre, a kritikusmítoszt cáfoló közvetlenséggel és nyíltsággal. A Termékkritikussal vásárlói bizalomról, közösségépítésről, emlékekről, régi és új ízekről beszélgettünk.

Kormos Lili

„Az egyediség nem felsőbbrendű” – interjú Tenner Benjáminnal

Majdnem tíz éve, hogy újtára indította a Konyhakört, ami az alkalmankénti pop-up vacsorák szervezőjéből mostanra ügynökséggé nőtte ki magát, sőt, már a nyolcadik kerületben működő Ensō is hozzájuk tartozik. Soron következő eseményükön a legendás Ferihegy egyes terminálját veszik birtokba, a yo8vágyat megálmodójával, Vida Verával közösen. A 'Helyi idő szerint 20:23' apropóján Tenner Benjáminnal beszélgettünk.

Kormos Lili

„A halomszámra kidobált élelmiszer egy olyan jelenség, amit máig nem...

Dolgozott szerkesztőként, épp a Nosaltynál, iskolai menzán, ahol több mint ötszáz fő étkeztetéséről gondoskodott, mindemellett pedig három gyerek anyukája. Szalánczi Anna, aki sokak számára a Partizán – Ínség zavara című sorozatából lehet ismerős, most főzőtanfolyamokat tart, és gasztro-coachinggal is foglalkozik. A Sóskifli Gasztroműhely jelszava: „A főzés öröm, tapasztald meg te is!”. Annával a gyerekek gyorsan változó ízléséről, a mindennapok kihívásairól, ízemlékekről beszélgettünk, de megpróbáltuk azt is megfejteni, hol vannak a női séfek a világ csúcséttermeinek éléről.

Kormos Lili

„Én például nagyon szeretem megérinteni a padlizsán felületét” – Soma...

Soma Mamagésát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, több évtizedes karrierje során számtalan tv-műsorban szerepelt, így több főzős vetélkedőben, amiket rendre meg is nyert. Honnan ered a főzés iránti szenvedélye, kell-e cukor a káposztás cvekedlibe, és honnan jött a Segítek egy családot kezdeményezésének ötlete – többek között ezekről mesélt nekünk.

Szász Nóri

„A finom étel nem csak egy szűk réteg kiváltsága, nem...

Miért kap egy étterem a Magyar Marketing Szövetségtől Diamond Awards-díjat? Hogyan kerül egy csapat művész három napra Kisharsányba? De a legfőbb kérdés: mit takar a falusi fine dining, amit a Kisharsányban található Góré étterem képvisel? A kicsit több mint egy éve nyílt vendéglátóhely elhelyezkedésében, koncepciójában és még marketingjében is egyedülálló - ezekről beszélgettünk Balogh Ildikó tulajdonossal.

Szász Nóri

„Muszáj megfognom azt az ételt, hogy benne legyen az a...

Van, hogy 150 fős osztrigakóstolókat tart, és van, hogy három személynek készít vacsorát. Több Michelin-csillagos étteremben dolgozott, volt sous chef Amerikában, most pedig a saját földjén a saját zöldségeit termeli meg, szörpöket készít, és luffatököt termeszt. A Tischler Petra által kínálat ‘private dining’ élményt nehéz lenne beskatulyázni, ahogy Petrát is. Karrierjéről, a fine dining világának árnyoldaláról és fenntarthatósági törekvéseiről beszélgettünk.

Szász Nóri

„Most örülök, hogy tudom, hogy nem hal meg egy tehén...

A vegánsággal kapcsolatban az egyik leggyakoribb ellenvetés, hogy az állati eredetű élelmiszerek nélkül az ember nem visz be fontos tápanyagokat. Különösen a fehérjét szokták zászlójukra tűzni a kritikus hangok, de a legjobb cáfolatot erre az érvre épp az egyre sokasodó sportolók száma adja meg, akik vegán étrenden is képesek ember feletti teljesítményt nyújtani. Shane Tusup maga is több éve elhagyta az állati eredetű élelmiszereket – a Veganuár hónap lezárásaként vele beszélgettünk a sport és vegán táplálkozás kapcsolatáról.

Szász Nóri

„Michelin-csillag nélkül fine dining éttermet csinálni olyan, mint futva indulni...

2019-es nyitása óta folyamatosan erősíti pozícióját a Kertész utcai Laurel étterem a budapesti fine dining szektorban. Báthory Gergely, a Laurel tulajdonosa, és Mede Ádám, az étterem séfje, egyaránt hisznek benne, hogy a vendéglátás lényege egyszerű: a vendég finomat akar enni, és jól szeretné érezni magát. Erre törekednek ők is, és úgy látják, francia konyhatechnológián, letisztultságon, magyar-ázsiai komplex ízeken alapuló koncepciójuk megtalálta a maga közönségét. Az ideális csapatról, a Michelin-csillag funkciójáról és a csopaki Restiről kérdeztük őket.

Nosalty

„Ez a világ már nem rólunk, hanem a pénzről szól"...

2021 őszén nyílt meg a The Planteen a Graphisoft parkban. A menza napi szinten látja el tápláló, színes és izgalmas ételekkel az iskolásokat, egyetemistákat és a környéken dolgozókat, kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával. Fait Federikával, az The Planteen ügyvezetőjével és Zsolnay Gergely executive séffel beszélgettünk.

Szász Nóri

„Nem kell rástresszelni a receptekre, nem feltétlen kell mindent pöccre...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Decemberben Kovács Júliával interjúztunk, akinek fiatalos, izgalmas és kreatív receptjeivel már találkozhattatok az oldalon. Szia, Júlia!

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek