Konyhanyelven Macsuga Vikivel – Gasztro kérdezz-felelek a Nosalty szerkesztőivel

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty szerkesztőinek gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Elsőként felelős szerkesztőnk, Macsuga Viki válaszol a villámkérdésekre.

Új IG-sorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkaikról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a Nosalty szerkesztőitől.

Konyhanyelven sorozatunkban Macsuga Vikivel, a Nosalty felelős szerkesztőjével beszélgettünk

Ehhez kapcsolódóan jöjjön egy kis gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven Macsuga Vikivel, a Nosalty felelős szerkesztőjével:

Mit főztél utoljára?

Fogós kérdés, mert sajnos nem főzök gyakran, ami a Nosaltynál szerintem csak rám igaz. A tudományom a gyors tésztákra korlátozódik, a hűtőm tartalmában is inkább az leli kedvét, aki szomjas. Egy-egy őrületre, mint a fetás-paradicsomos tiktok, kapható vagyok, de inkább sütök, az tényleg kikapcsol. Párja nincs a pitéimnek! Sós-édes, jöhet minden, eddig senki sem panaszkodott, aki kóstolta.

Mit hallgatsz főzés közben?

Whitney Houstont! Egyébként, amíg egyedül éltem, szinte sosem hallgattam zenét, bírom a csendet, de a férjem meg a 3000 lemeze itthon kicsit átalakította a dolgokat, ha nem szeretném, akkor is mindig szól valami, az esetek 90%-ában bevallom, fogalmam sincs, mit hallgatok. Munkához azért vannak kedvenceim, a Nosaltynak meg egy kiváló Spotyfy listája, ott csekkolhatjátok.

Ki számodra az überséf?

Nincsen olyan, akinek minden lépését áhítattal követném a gasztroszcénából, de Massimo Botturát sokáig el tudom nézegetni azokkal a csodálatos olasz fogásokkal meg az életigenlésével, szeretem, ahogyan gondolkodik az ételekről. A The Great British Bake Off nyertese, Nadiya Hussain egyszerű, mégis csodás receptjeit pedig a barátaim ajánlották a figyelmembe, azóta nem győzöm válogatni a jobbnál jobb desszerteket.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Gin és fagyasztott bogyós gyümölcsök.

via GIPHY

Étel, amit soha nem eszel meg?

Mi az amit megeszem...sokáig azt gondoltam, nem vagyok válogatós, de mostanra fény derült rá a barátaim által, hogy mégis. Estig tudnám sorolni, úgyhogy maradjunk abban, belsőséget semmilyen formában nem fogyasztok.

Melyik volt a legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Egy sünös fogás, amit egy sajtóeseményen kóstoltam az Aum nyitásakor. Érdekes élmény volt, textúrájában és ízében nem találkoztam még hasonlóval.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Alapvetően a kenyeret mondanám, minden áldott nap ennék, ha tehetném, imádom minden formájában, és hajlandó vagyok hosszú órákat utazni egy-egy pékség ikonikus kenyeréért. Mégis, ha azt nézem, mi az az étel, ami a boldogságot juttatja eszembe, akkor a lélekételem a lángos. Télen, nyáron, már egy falattól a legcsodálatosabb gyermekkori élmények tódulnak elém: a Balaton, a szüleimmel a nyíregyházi piacok, első randik, minden eszembe jut.

Lélekételem, lángos, a tökéletesség

Mi a kedvenc, gasztronómiához köthető szavad?

Felpirít. Mi mindent felpirítunk, aminek jóláll.

Kedvenc piacod?

A bolhapiacokat kedvelem, vidékre gyakran ellátogattam akár egy-egy ismertebb régiségpiacra is, de a külföldi utazásaim során is biztosan kikutatom, hol van a legjobb lelőhely a városban egy kis kincsvadászatra. Zöldséget és gyümölcsöt a Kiscelli Múzeum melletti pici helyről vásárolok.

Közért vagy hipermarket?

Online rendelek főként, ha mégis betérek valahová, akkor közért.

Kedvenc hazai éttermed?

Lehetetlen egyet választani! Imádom a Róma Ételbárt, egyedül eszegetni, és eltrécselni ott Cica nénivel, vagy reggelizni egyet a Horizontban, e kettőt minden nap tudnám csinálni. De a Salt, a Stand is olyan minőségű éttermek, ahová akármikor beülnék. A 101 Bistróból pedig annyit rendelek házhoz, hogy lassan a kedvencemmé válik. És az Őrségben a Pajta! Áh, nagyon nehéz.

Ital, ami mindig elvarázsol?

A kotyogós kávé minden áldott nap. Kevés tejjel, tűzforrón.

Film, mozi, sorozat, amik inspirálnak?

Filmszakon végeztem, szerintem minden egyes filmben és sorozatban találok egy pici dolgot, ami inspirál, még a leglaposabb alkotásokban is. Nagyon hiányzik a mozi! Kicsit kezdek megkattanni az itthoni filmezéstől, de a skandináv krimisorozatokat imádom, legutoljára pedig a Mr Robot gondolkodtatott el a világról, Rami Malekkel. Számomra hatalmas guilty pleasure a Drag Race, manapság ugyanis inkább azt részesítem előnyben, ami kikapcsol, és ez tökéletesen alkalmas rá.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Sofi Oksanen: Kutyafuttató. Aki ismeri, szereti a finn írónő műveit, annak nem mondom, hogy katartikus élmény lesz, mégis lebilincselő a történet, letehetetlen, mint általában.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Az Alessi sörnyitóm, nem iszom sört, de csodásan néz ki. Vannak ám menő csigás pohárjelölőim is, és egy pasztellszínű sütőkellékekből álló gyűjteményem, azokat is imádom. Sajnos lényegesen több konyhai kütyüm van, mint amennyit valójában használok is.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nem veszek magazint, online olvasok mindent, cserébe heti szinten vásárolok könyveket, azt csak papíralapon tudom befogadni – az illatát, tapintását nem tudja nálam kiváltani az e-olvasó.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Ahol édességet adnak! Viccet félretéve, tényleg imádom, ha valami különleges cukrászati műremekkel debütál egy kedvenc régi, vagy egy jónak ígérkező új hely.

Egy jó desszertért a világ végére is...a fenti költeményért viszont csak a SALT Budapestbe kellett menni

Úti cél, ahová mindenképp szeretnél eljutni?

Japán. Már-már fanatikusan vágyom oda, annak ellenére, hogy történetesen rettegek a repüléstől. Idén vettük tervbe, de sajnos a pandémia közbeszólt. Az egész vonz, építészet, gasztronómia, illatokat, ízeket szeretnék onnan mihamarabb megtapasztalni. Félek, ha egyszer eljutok, vissza sem akarok majd jönni. Listán szerepelnek az éttermek, hotelek, látnivalók, mindent begyűjtöttem már.

Hely, ahol kikapcsolsz?

Nyíregyházán születtem, ott tudok a legjobban kikapcsolni a családommal. Nagy evések, nagy beszélgetések.

Életed gasztroélménye?

Az egyik legjobb barátnőmmel jó tíz éve Barcelonában elmentünk egy irtó pici (tényleg szinte csak a helyiek által látogatott, nemcsak annak mondott) tapasbárba. Elképesztő volt a hangulata, a plafonról lógtak a hatalmas sonkák, mindenki feltartott kézzel várta a poharába ömlő cavát, és egymás hegyén-hátán át adogatták az emberek a kis sajtostányérokat. Mindennek a számban érzem az ízét arról az estéről, és a hangulatát is imádtam, annak ellenére, hogy a pulthoz préselődve még egy bordám is megrepedt.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Kislányadagot kaptam?"

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

Wellington, sose lesz pont olyan külsőre, mint amit szeretnék, készüljön akár lazacos, akár húsos változatban, még tökéletesítgetem, legalább ízre már eléri a várt hatást.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Pizzakráter-készítés. Annyira balul sült el, soha többé nem akarok pizzát sütni, sajnálom.

Recept, amit álmodból is?

A tökéletes pitetészta, de sajnos nem árulhatom el, hátha megnyílik egyszer a saját pitézőm.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek