Költözős gombócleves

Nem könnyű feladat a kimerülő készletekből olyan ebédet kreálni költözés közben, amiből a dobozhalmok között cikázó unokánk is szívesen lakmározik. De sikerült, íme!

{node=144571}

Aki már költözött valaha, tudja, aki még nem, majd megtudja, mivel jár, amikor életünknek tárgyakban megtestesült darabjait dobozokba, zsákokba próbáljuk beszuszakolni. Közben persze etetni kell az unokát, a munkában segítőket is. A legegyszerűbbnek tűnő megoldás ilyenkor, ha rendelünk valamit. Ha így tennénk, akkor viszont felvetődik egy újabb probléma, mégpedig, hogy mit kezdjünk a felhalmozott készleteinkkel?

Maceszgombóc Nora Palmer konyhájából

A költözési menüsor speciális, mivel összeállítása szorosan kötődik a kármentés különböző stációihoz, vagyis a kamra és főképp a mélyhűtő tartalmának felszámolásához. Ez utóbbinak köszönhetően ettünk tökfőzeléket, töltött káposztát, gombapörköltet, gyümölcslevest, és minden mást, amihez húsleves szükségeltetik.

A végső stádiumban a készletünk 25 dekányi darált hús, pár darab krumpli és vöröshagyma, valamint egy doboz tejföl volt.

Aranka barátnőm, aki a pakolásban elévülhetetlen érdemeket szerzett, és a főzést is magára vállalta, kiötlötte, hogy ezek az alapanyagok ideálisak egy cseh gombócleveshez. A pontos receptúrát ugyan nem ismerte, de annyira emlékezett, hogy az adottakon kívül még babérlevélre lesz szükség, valamint lisztre, a habaráshoz. Sebaj, mondtam, van egy remek cseh szakácskönyvem, utána tudunk nézni. Nyúlnék a polchoz, de az már üres… Valamelyik, gondosan leragasztott dobozban vár jobb sorára annak a bizonyos levesnek a receptje is. Nincs gond, mégiscsak az internet korában élünk, lám, kapóra jön a segítség, egy jó webszakácskönyv. Laptop bekapcsol, irány a NoSalty receptoldal! Nincs kapcsolat. Próbálkozás újra és újra – semmi. Négy nappal később derül majd ki, hogy a vihar miatt letört faág kitépte a falból a világhálóval összekötő vezetéket.

Az ebédidő viszont vészesen közeledett. Kérhettünk volna még telefonon segítséget, de úgy döntöttünk, emlékeinkre és kreativitásunkra hagyatkozunk. Így született meg a mi – és mint kiderült, nagy sikert aratott – költözős, cseh húsos-krumplis gombóclevesünk. Persze babérlevél sem volt otthon – vagy már azt is bepakoltuk…

Mari nagyi

Még több cseh receptet itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek