Cseh gombócleves recept

Cseh gombócleves
Cseh gombócleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel az eredeti receptet nem ismerem, ez nem az autentikus, hanem egy magam kreálta változat - de finom!

hozzávalók / 4 adag

  • 25 dkg darált pulykamell
  • 2-3 db krumpli
  • 1 tojás
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1,5-2 dl tejföl
  • bors
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 babérlevél vagy 1 ágacska friss tárkony
  • esetleg ecet vagy citrom

ajánlat

Nemcsak pulykából készülhet, sőt valószínű, hogy eredetileg darált sertéshús szerepelt a receptben.

receptjellemzők

konyha: cseh
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

savanyú leves, húsgombócleves, ecetes leves húsgombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Két fej hagymát apróra vágunk, az olajban megdinszteljük.
  2. Amikor puha, kicsit lehúzzuk a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, felengedjük kb. 2 liter vízzel, sóval, borssal, babérlevéllel/tárkonnyal ízesítjük. (Húsleveskockát is tehet bele, aki szereti.)
  3. Közben összeállítjuk a gombócot: a darált húshoz hozzáadjuk a meghámozott, majd lereszelt (apró lyukú sajtreszelőn) nyers krumplit, a tojást, a lisztet, egy apróra vágott vöröshagymát, a tört fokhagymát (reszelhetünk bele paprikát is), és borssal, sóval ízesítjük, jól összedolgozzuk. Ne legyen kemény.
  4. Gombócokat formálunk belőle, és a forró levesben kifőzzük. Amikor kész (10-15 perc), kiszedjük, a levet pedig a tejföllel elkevert kanálnyi liszttel behabarjuk, és lassú tűzön összeforraljuk.
  5. A gombócokra szűrjük. Lehet a habarást ecettel savanyítani, vagy tálalásnál citrommal ízesíteni a levest, de nélküle is finom.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 27 621
elküldve: 30
receptkönyvben: 542
elkészítve: 27/39
Facebookon megjelent: 1

szakács

Veres Mari

Mióta szakács: 2012.11.08.
43 recept
hirdetés

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic cs, 2014-03-06 22:31

Kedves Mari!
Elkészítettem ma ebédre ezt a levest! A tárkonyból én csak két csipet szárított tárkonyt tettem bele. A húsgombóchoz a hozzávalókat meg csak szemmel mértem ki. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
Üdv, WM

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria h, 2013-11-18 19:54

Ne mérgelődj Bandipapa, én is alig találtam meg. Szerényen elsuvasztották a fejléc jobb oldalán. Nem feltűnő.
Üdv.: Marikamama.

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa h, 2013-11-18 11:00

Megüt a guta!
Szerettem volna kinyomtatni, a receptet, de sehol sem találom azt a Q...va nyomtatás ikont!
A régivel milyen egyszerű és könnyű volt.
Elnézést kérek az alpári modorért, de a kinlódás kihozta belőlem a "bunkót".....
Készítettem egy NoSalty szakácskönyvet (mappát) otthon, saját célra, abba fűzögettem a kedvenc recepteket. Úgylátszik ennek vége. Köszönöm NoSalty csapat
Bandipapa

Mazsola és Tádé
Mazsola és Tádé h, 2013-11-18 14:27

Ha jobbá akarunk tenni valamit, az hátrányokkal is járhat. A cseh gombóc leves recept cím felett van egy piros " recept "ikon, attól jobbra egy nyomtató és egy boríték ikon. Remélem, sikerülni fog, nem szegi kedvedet a főzéstől.