Kolbász a város szélén

A jó kolbász egyik legfontosabb összetevője a zsír, illetve a zsír és a hús megfelelő arányú elegye. A kolbászfélék elterjedését a szükség hívta életre, hiszen egy-egy disznóölés alkalmával a sok húst tartósítani kellett. Továbbá egyes részek, a nyesedék, az inasabb, zsírosabb húsdarabok még szükségben sem voltak a legalkalmasabbak fogyasztásra eredeti formájukban. Feldolgozva viszont annál inkább.
Kolbász

Frissen, zsírban kisütve, meleg vagy hideg füstön tartósítva, vékony- vagy vastagbélbe töltve: bárhogy is van elkészítve, a kolbász a magyar gasztronómia szerves része. Bár kolbászkészítésre utaló jelek már a középkorból is származnak, a disznótartás és disznóvágás 19. századi elterjedésével került be a magyar éléskamrákba. Ezt és ennek a hústartósítási módszernek a sokszínűségét pedig a betelepülő németeknek köszönhetjük.

Még több kolbásszal készült receptet itt találtok!

Vállalkozó kedvűek amúgy otthon is próbálkozhatnak kolbásztöltéssel. De néhány tanácsot fogadjanak meg. Egyrészt kolbászt tölteni csak nagyobb mennyiségben érdemes, másrészt, ha fateknőt nem is, legalább egy töltőgépet be kell szerezni, hacsak nem akarunk (a régiekhez hasonlóan) ehhez ökörszarvat használni.

Kolbásszal töltött karaj

Hiába a híres csabai, a kolbász még Magyarországon sem hungarikum, a baranyai svábok kevésbé érlelt vastagkolbásza a stifolder, míg a szintén itt élő sokacok a sertés vastagbélbe, vakbélbe töltik, jellegzetes „virág” formájú szárazkolbászukat, a kulent. Sőt külföldön is van, ahol kolbászból van a kerítés, a németeknek, spanyoloknak, franciáknak, olaszoknak elképesztően gazdag és izgalmas receptjeik vannak. Igaz, a lehetőségek sokszínűségének köszönhetően a kolbász erre a változatosságra teremtődött. Az érlelés foka, az ízesítés, sőt a hozzávalók mind-mind variálhatóak, ne lepődjünk meg azon, ha ló-, marha-, birka-, vadhúsból készült kolbászba ütközünk: inkább kóstoljuk meg nyugodtan.

Bár a kolbász frissen, zsíron kisütve a legfinomabb (piacon, savanyított zöld paradicsommal és fehér kenyérrel), a hurkával szemben a hosszú tárolásra is alkalmas, pontosabban: hosszú tárolás után is fogyasztható. Sőt a kolbász érlelési ideje megkülönböztetést is jelent, gondoljunk csak a szárazkolbászra.

Sült kolbász

A zsírban lesütés vagy a sózás, füstöléshelyett ezért a húsdarabokat apróra vágták, sózták, fűszerekkel ízesítették, majd vékonybélbe töltötték, füstre akasztották. Ma már a megfelelőbb textúra elérése miatt inkább darálót használnak, leggyakrabban a sóval, őrölt feketeborssal, köménnyel és fokhagymával, illetve pirospaprikával ízesítik. A fűszerek összetételének meghatározása, illetve a csípősség fokának „beállítása” a hagyományok szerint a házigazda tisztsége. (Ez a művelet egyébként nagyszerű társadalmi esemény, és szinte mindig családi perpatvar kíséri.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!