Tudtátok, hogy a praliné egy emberről kapta a nevét? És hogy a bonbon miről? A világ talán legnélkülözhetetlenebb édességének eredettörténetét kutattuk.
Hogy a legnélkülözhetetlenebb édesség volna a bonbon, az merőben szubjektív megállapítás. A magam részéről rajongok a falatnyi csokis desszertekért, és ha jól sejtem, ezzel a rajongással nem vagyok egyedül. Mint minden világszerte, vagy legalábbis széles körben ismert és népszerű ételféleséghez, így a bonbon eredetéhez is többféle mese kapcsolódik. Sokan ismerni vélik a bonbon "igazi" történetét, de valahogy minden anekdota különbözik a többitől.
Annyi bizonyosnak tűnik, hogy egyszer régen, nagyon régen (valószínűleg a XVII. században) élt egy francia marsall, Plessis-Praslin (Plessy-Pralins), aki valamilyen módon kapcsolatba hozható Clément Jaluzot-val, aki vagy cukrász volt vagy szakács, de nagy eséllyel egy ember. A kapcsolatuk mibenlétét nem a kínos részletek miatt fedi homály, csupán az nem világos, hogy Jaluzot dolgozott-e Praslinnek, vagy a marsall (hadvezér, gróf, herceg?) pusztán alanyi jogon rajongott a cukrász/szakács munkásságáért. Mindenesetre Jaluzot Praslinről nevezett el egy apró édességet, ami valószínűleg ekkor még cukormázzal vastagon bevont mandula lehetett.
Internetes nézelődés közben láttam meg ezt az energiaszelet receptet. Átalakítottam bonbonnak, hogy mindenki szívesen kóstolja meg, mert még mindig sokan idegenkednek az ilyen ételektől. ...
Vegyünk egy teljesen új terméket - amit a blogon részletesen be is mutatok -, mégpedig a zölddiót szirupban. S mi legyen belőle így az ősz elején? Persze, hogy egy kis boldogságcsomag... ...
Az étcsokis krém ötlete a marcipános fahéjas trüffel receptjéből való, kipróbáltam bonbon krémnek, és nekem nagyon ízlett. Kíváncsi voltam a fehércsokis változatára is, így azt is ...
Az egyik történet szerint a 30 éves háborút lezáró tanácskozáson a megfáradt vezetőket örvendeztették meg először ezzel a finomsággal. Egy másik – valószerűtlenebbnek tűnő – történet szerint XIII. Lajos a Bordeaux-i lakosok királyellenes hangulatát próbálta ezekkel az édes finomságokkal enyhíteni. A legbájosabb „eredetmonda” szerint viszont a XIV. (!) Lajos udvarában bemutatott cukrozott mandula akkora sikert aratott az előkelő hölgyek körében, hogy megízlelése után csak azt mondogatták: Bon! Bon! (tehát: Jó! Jó!), innen hát a bonbon elnevezés.
Akárhogy is, a bonbon vagy praliné gyorsan meghódította a világot, és lassanként alakot is váltott, a 19. századra már általánosan elterjedt a csokoládés külsejű, krémes töltelékkel bíró, különböző formavilágú apró desszert. Hogy pontosan ki felé kell hálát éreznünk a bonbon a létrejötte miatt, az nem teljesen világos, de attól még a hála hála marad. Éljen a bonbon!
Biztosan veled is előfordult már, hogy a mindennapi rohanásban elfelejtetted, hogy jönnek a vendégek, esetleg váratlanul toppantak be. Ezzel a trükkel akkor is nagyszerű vendéglátó lehetsz, ha nem készülsz napokig a konyhában a vendégekre, és csak pár perced van az előkészületekre.
A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes ...
Íme egy klasszikus ünnepi recept: aszalt szilvával töltött csirkerolád baconbe tekerve, és kisütve. Remek választás, gyorsan összeállítható, költséghatékony, csodás köretekkel ...
Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...
Bejgli nélkül épp úgy elképzelhetetlen a karácsony, mint Last Christmas vagy Igazából szerelem nélkül. Van, ahol generációról generációra öröklődő recept alapján készül az ünnepi sütemény, de szerencsére annak sem kell aggódnia, aki nem tud/akar nekilátni otthon a bejglisütésnek. Mutatunk kilenc opciót, ahonnan bátran rendelhetsz, akár a klasszikus, akár az új ízek rajongója vagy. De van ötletünk annak is, aki speciális étrendet folytat!
Az őzgerincformában sült baconos-sajtos csirke egy igazi közönségkedvenc étel, amely gyorsan elkészíthető, mégis lenyűgözi a vendégeket. Különleges ízvilágát a bacon füstössége, a csirke puhasága és a sajt olvadt, krémes textúrája biztosítja. Ez az étel tökéletes választás lehet hétvégi ebédhez, ünnepi vacsorához vagy akár egy hétköznapi lakomához is.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...