Tudtátok, hogy a praliné egy emberről kapta a nevét? És hogy a bonbon miről? A világ talán legnélkülözhetetlenebb édességének eredettörténetét kutattuk.
Hogy a legnélkülözhetetlenebb édesség volna a bonbon, az merőben szubjektív megállapítás. A magam részéről rajongok a falatnyi csokis desszertekért, és ha jól sejtem, ezzel a rajongással nem vagyok egyedül. Mint minden világszerte, vagy legalábbis széles körben ismert és népszerű ételféleséghez, így a bonbon eredetéhez is többféle mese kapcsolódik. Sokan ismerni vélik a bonbon "igazi" történetét, de valahogy minden anekdota különbözik a többitől.
Annyi bizonyosnak tűnik, hogy egyszer régen, nagyon régen (valószínűleg a XVII. században) élt egy francia marsall, Plessis-Praslin (Plessy-Pralins), aki valamilyen módon kapcsolatba hozható Clément Jaluzot-val, aki vagy cukrász volt vagy szakács, de nagy eséllyel egy ember. A kapcsolatuk mibenlétét nem a kínos részletek miatt fedi homály, csupán az nem világos, hogy Jaluzot dolgozott-e Praslinnek, vagy a marsall (hadvezér, gróf, herceg?) pusztán alanyi jogon rajongott a cukrász/szakács munkásságáért. Mindenesetre Jaluzot Praslinről nevezett el egy apró édességet, ami valószínűleg ekkor még cukormázzal vastagon bevont mandula lehetett.
Az egyik történet szerint a 30 éves háborút lezáró tanácskozáson a megfáradt vezetőket örvendeztették meg először ezzel a finomsággal. Egy másik – valószerűtlenebbnek tűnő – történet szerint XIII. Lajos a Bordeaux-i lakosok királyellenes hangulatát próbálta ezekkel az édes finomságokkal enyhíteni. A legbájosabb „eredetmonda” szerint viszont a XIV. (!) Lajos udvarában bemutatott cukrozott mandula akkora sikert aratott az előkelő hölgyek körében, hogy megízlelése után csak azt mondogatták: Bon! Bon! (tehát: Jó! Jó!), innen hát a bonbon elnevezés.
Akárhogy is, a bonbon vagy praliné gyorsan meghódította a világot, és lassanként alakot is váltott, a 19. századra már általánosan elterjedt a csokoládés külsejű, krémes töltelékkel bíró, különböző formavilágú apró desszert. Hogy pontosan ki felé kell hálát éreznünk a bonbon a létrejötte miatt, az nem teljesen világos, de attól még a hála hála marad. Éljen a bonbon!
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Probléma akadt a Penny saját márkás sörének visszaváltásával, ugyanis az Adelskronen sörös dobozokat nem fogadták be az automaták. Úgy látszik, a kialakult helyzetet végül sikerült orvosolni.
Nagy mennyiségű, magzatfejlődést is károsító örök vegyi anyagot találtak egy 16 európai országra kiterjedő vizsgálatban. A búzaalapú termékek a legszennyezettebbek.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A mikulásvirág szép, ünnepi atmoszférát varázsol, de nem biztos, hogy hosszú távon át kitartó, boldog szobanövény lesz belőle. Ha tartós, lakásbarát és viszonylag könnyen gondozható növényt szeretnél, érdemes egy másik fajtát választani.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...