Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandula fahéjas cukorköpenyben

Mandula fahéjas cukorköpenyben
Mandula fahéjas cukorköpenyben
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismerős érzés?

Télies időjárás, séta valahol a városban, mígnem egyszer csak egy lágy fuvallatnak köszönhetően orrunkat édeskés fahéjas mandulaillat csábítja el. Már messziről tudni, hogy a gőzölgő fahéjködbe burkolózva mit is árulnak. Nem éppen cukormentes csemege, de néha bűnbe lehet esni. Az utcai árusok speciális géppel készítik, a házi változat kinézetre nyilván nem lesz ugyanolyan. A receptet régebben találtam egy amerikai oldalon, ahol pekándióval készítették. Többféle létezik, van olyan is, amelyiket fűszeres tojásfehérjébe forgatva sütnek majdnem 300 fokon (hozzászólásomban megtaláljátok a receptjét). Itt most azt a "főzős" változatot írtam le, amelyik nekem bevált.

Kockázatok és mellékhatások:
1) Az egész konyhát kellemes illategyveleg lengi be.
2) A ropogtatás utáni fogmosás elmulasztása nem ajánlott!
3) Egy szem sohasem elég.

 


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Apró karácsonyi meglepetésnek sem rossz, pláne ha általunk dekorált csatos üvegbe tesszük. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulát állandóan mozgatva enyhén megpirítjuk (olaj nélkül felhevített teflonserpenyőben). 
  2. Egy kisebb fémedénybe tesszük a többi hozzávalót, és közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetjük. Akkor van kész, amikor a kristálycukor felolvad.  
  3. Hozzáadjuk a pirított mandulát, majd villával folyamatosan forgatjuk. Ahogy a víz párolog, a szirup sűrűsödik, végül rámorzsásodik a mandulára. Csak óvatosan! Ha túl sokáig és durván forgatjuk, lepereg róla a máz.
  4. Sütőpapíron vagy fólián szétterítve kihűtjük. Ha néhol összeragadtak, szedjük szét.
  5. Jól zárható üvegbe tesszük, már ha eljut odáig. :)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 51 796
elküldve: 16
receptkönyvben: 796
elkészítve: 67/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
37 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

fahéjas-cukros mandula

Hozzászólások (70)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2018-04-05 09:34

Cukrozott, de simával is elkészítheted, nem ettől a kis mennyiségtől lesz édes.
(Van, aki tejszínnel helyettesítette.)

jozefine
jozefine Sat, 2017-12-30 14:05

Dióval kínáltak meg ilyen fahéjasan hát nagyon finom ! köszönöm és Boldog Új Évet Kívánok!

Devy
Devy Sun, 2015-12-13 11:00

Kedves Zúza!

Biztos vagyok benne, hogy erre a kérdésre szinte lehetetlen válaszolni, de muszáj feltennem. :) Meddig áll el ez a csodálatos finomság? Karácsonyi ajándék mellé szeretném adni, kis tasakban a családnak. Ha mostanában megcsinálom, vajon December 24-én is még ropogós lesz?
Köszönöm előre is a választ! :)

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2015-12-17 11:43

Kedves Devy!

Lehetetlen nincsen! ;)
Bocsánat, hogy egy kicsit megkésve válaszlok! Igen, ropogós lesz még karácsonykor is, és sokáig eláll. A sűrített tej romolhat meg, de mire az megromlik, addigra tuti elfogy. :) Én mindig az ajándékozás előtti napon, vagy akár aznap csinálom, mert nagyon hamar készen van. :) Sok sikert!

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2014-09-30 21:30

Szia Kisszunyi! Nem én töltöttem fel oda, lekoppintották innen, úgy ahogy van. :( Köszi, hogy szóltál, sajnos nem tudok mit tenni, legalább a forrást megjelölhették volna... Majd jelzem nekik, hátha nem tudják honnan pottyant a recept. :)

Daryl
Daryl Sun, 2014-05-18 11:16

Anyák napjára csináltam meg ajándéknak, nagyon nagy sikere lett, és még aznap elfogyott. :) Másnap már jött a rendelés a következő adagra! Köszi a receptet, mindenkinek ajánlom! +++

Noeee
Noeee Sun, 2014-04-27 17:58

Annyira örültem, hogy rátaláltam erre a receptre, mert egyszerűen imádom a fahájas pörkölt mandulát és nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű elkészíteni. :) Volt, hogy nem volt itthon tejszín, akkor tejszín és víz helyet tejet öntöttem bele és úgy is szuper lett. Törökmogyoróval is megcsináltam, az is nagyon jó, bár a mandula viszi a pálmát.
Köszönööööm! :)

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2014-04-28 11:00

Örülök örömödnek, és köszönöm, hogy megosztottad velünk a tejes ötletet!
Tejszín nem kell bele, gondolom véletlenül írtad sűrített tej helyett. :)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2014-01-16 11:38

Szia!
Van itthon török mogyoróm, azzal is finom lehet, nem? Viszont nincs itthon sűrített tejem... Tipp? Ötlet? :D
Üdv: Ági

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2014-01-16 12:31

Szia Ági!
Versbe foglalva:

Dió, mogyoró, szinte bármi jó,
De a sűrített tej bele való.
Tippként irány a legközelebbi bolt,
És akkor tuti nem lesz semmi gond. :D

annam
annam / annam Sun, 2013-12-22 19:39

elképesztően finom lett. köszönöm a receptet. elsőre jól sikerült, azt hiszem muszáj lesz még készítenem.

Zsuzsima
Zsuzsima Thu, 2013-11-28 22:43

Köszönöm a remek receptet, elkészítettem, tökéletes lett. Annyit fűznék még hozzá, hogy jobb mint az eredeti !

rezu
Rezu / rezu Tue, 2013-10-29 11:00

Isteni!! Elronthatatlan!! És nem bírom abbahagyni az evését :) Köszi, hogy megosztottad ezt a receptet!

szteri
szteri / szteri Sat, 2013-02-23 17:59

Kedves Zuza! Ezer hala a receptert!!! Nagyon-nagyon finom, es ahogy van tökeletes. Ajandekba keszitettem (mogyoroval)... de azonnal duplaznom kellett, mert az elsö adagot megettük :DD Szteri

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-12-18 16:40

Csatlakozom a rajongók táborához!!! Mennyei!!!!! :D. Kipróbálom dióval is, mit szólsz? :D
Kelleme karácsonyi ünnepeket kívánok! Üdv. Szivi

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2012-12-19 10:41

Szerintem dióval is szuper lesz, pláne, ha szép nagy (nem töredezett) dióbelet sikerül beszerezni. Köszönöm, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok én is! Üdv. Zúza

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2012-12-22 14:47

Kedves Zúza, megcsináltam dióval is, háááááát valami fergetegesen finoooommm :D, szerintem még jobb, mint a mandulával (de ezt csak megsúgom :D). Még egyszer köszi a receptet! S mert nem jött el a világ vége, :D, újra boldog, békés ünnepeket kívánok meg boldog új évet!!!

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2012-12-22 16:27

Akkor ez a tipikus "egyik jobb mint a másik" eset. Legközelebb dióval is készítek. :) Még szerencse, hogy hamar készen van.
A következő áldozat a mogyoró lesz :D Boldog új évet! Zúza

antaresz
antaresz Mon, 2012-12-17 17:24

Kedves Zúza!
ma elkészítettem...Világbajnok a recepted!! Nagyon-nagyon finom lett. A kikristályosításban még lesz mit gyakorolnom, de legszívesebben, már a fazékból kiettem volna :-)
Köszönöm! Boldog Karácsonyt! Antaresz

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2012-12-18 00:18

Kedves Antaresz!
Szerintem hamarosan profi leszel a kristályosításban. :)
Boldog karácsonyt Neked is! Zúza

Aikaterina
Aikaterina Thu, 2012-09-06 14:30

Annyira bejött a recept, hogy nálunk már szinte futószalagon készül, értve ez alatt a gyakoriságát. Éppen ezért valami jó kis mandula lelőhely után kutatok, ahol elfogadható árban lehet beszerezni. Van esetleg valakinek valami jó tippje?
Kata

Aikaterina
Aikaterina Sat, 2012-09-01 12:06

Csak erősíteni tudom azok táborát, akik dicsérik ezt a receptet. Kipróbáltam és tökéles! A kisebbik fiamat idézve "a fahéjas mandulával meg vagyok elégedve". Kata

KisEdi
Edi / KisEdi Mon, 2012-07-09 21:04

Hát, a hétvégén kipróbáltam, ilyet szerettem volna adni köszönő ajándék gyanánt az esküvőnkön a vendégeknek. Szomorú vagyok, nekem nem morzsálódott rá a máz a mandulára, csak egyre feketébb lett. Vagy fél óra volt az is, mire elkezdett sűrűsödni. Pedig mindent úgy csináltam, ahogy a receptben van :( Mit ronthattam el?

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2012-07-11 21:37

Jaj, de kár... Érdekes amiket írsz, nem igazán tudom mitől lehet. Milyen sűrített tejet használtál hozzá? Csak mert kérdezted, hogy jó lenne-e cukrozatlannal is.

KisEdi
Edi / KisEdi Thu, 2012-07-12 08:09

Cukrosat, azt hiszem Oké márkanevűt, olyan tubusosat. Azzal lehetett a baj? Lemostam végül az égett mázat a manduláról, de a mandula is égett lett, nem tudtam megmenteni :(

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2012-07-12 15:42

Én is azzal készítettem, nem tudom mi lehet az oka. Szerintem szimplán túl sokáig hagytad a tűzhelyen. Olyan finom csemege, kár hogy így jártál, remélem azért egy próbát még megér. Szívesen készítenék Neked egy adagot, kár hogy nem lehet itt átküldeni. :)

nbeatrix
nbeatrix Fri, 2011-12-16 17:25

Ezt szokták karácsony táján kis árusok az utcán árulni...
Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű elkészíteni!
Nekem nem szabadott volna találkoznom ezzel a recepttel, már megettem egyedül egy zacskó mandulát, és még mindig nem bírom abbahagyni!!!!

Svenska
Svenska Fri, 2011-12-09 18:36

Tökéletes recept, ma közel 20 különböző kolléga dicséretében fürödhettem :) gyorsan megvan, nem pepecselős és tényleg mennyei. Köszi a recit!!!

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2011-12-15 10:45

Kedves Svenska, örülök, hogy sikere volt a csemegének.
Köszönjük a wok-os ötletet! Üdv. Zúza

andex
andex Sat, 2011-12-03 22:35

Sziasztok!

Már próbáltam egyszer elkésziteni ezt a finomságot a receptet a tv-ben láttam ,de sajnos nem sikerült ( még jó hogy csak egy 200g-os csomagot vettem próbaképpen)csak jól befüstöltem a lakást és szép kis fekete széndarabokat csináltam, na mert az állt a receptben hogy barna cukrot kell fahéjjal heviteni és abba beleforgatni a mandulát. Balgán azt hittem hogy majd én most milyen jó kis gebratene mandelt fogok sütögetni,másnap lesz mivel felvágni a munkahelyen. Tojásfehérjéről vagy sűritett tejről-ezt itt nem is lehet kapni- szó sem esett ,nekivágnék még egyszer de ugye a sűritett tej hiánya miatt a tojásfehérjést próbálnám ki , és az lenne a kérdésem hogy valaki elkészitette-e már közületek ?Üdv Andi

Zúza
Zúza / Zúza Sun, 2011-12-04 12:55

Kedves Andi!
Sejtem milyen lehetett az a TV-s recept, de ez más. Itt nem kell ráégetni a cukrot a mandulára, tehát se füst, se széndarabkák nincsenek. Kár, hogy nem tudsz beszerezni sűrített tejet. A fehérjés változatot még mindig nem próbáltam. Annyira szeretjük ezt, hogy eszünkbe sem jut, hogy van fehérjés változat is. Pont ma készítek egy adagot... :) Üdv. Zúza

416
mandula 20 dkg
sűrített tej 2 ek
cukor 9 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
víz 2 ek
fahéj 1 teáskanál