Kínáld hússal a kisbabádat!

Túl vagyunk a gyümölcsök, gabonák, főzelékfélék bevezetésén, ideje, hogy megismertessük babánkat a húsokkal! Mit válasszunk a hentespultból, és hogyan készítsük el?

A hozzátáplálás során a gyümölcsök, gabonafélék, főzelékfélék megismertetése után a következő lépés a húsoknak, a teljes értékű fehérjeforrásoknak a bevezetése. Bár a növényi eredetű alapanyagoknak is van fehérjetartalmuk, ezek úgynevezett nem teljes értékű fehérjék, mivel nem tartalmazzák az összes, az emberi szervezet által nem előállítható esszenciális aminosavat a szükséges mennyiségben és arányban. Az anyatej tartalmazza ezeket, de ebben az életkorban már nem feltétlenül a megfelelő mennyiségben. Így szükség van az állati eredetű fehérjékre is, mint például a húsok, a tej, a tejtermékek, a tojás. Ezek közül a babaétrendbe az előbbiek vezethetők be elsőként, a tojás- és tejfehérje potenciális allergizáló hatása miatt. A húsok, amellett, hogy fehérjeforrások, elsődleges vasforrásként is szolgálnak, ami a baba fejlődésének egyik kritikus pontja. Ezért tilos a csecsemők, kisgyermekek vegán táplálása.

Ha eljön a szilárd ételek ideje >>

Kisbabánk étrendjébe mindenképpen sovány, könnyen emészthető húsokat válasszunk, például csirkehúst, pulykahúst, ezeket is a bőrük nélkül.

Elkészítésükkor figyeljünk arra, hogy ne használjunk sok zsiradékot, sok sót és fűszerezzünk enyhén, harmonikusan. Főzhetünk például egy finom, sűrű húslevest, párolhatunk csirkét zöldségekkel.

Kezdetben a húst is pürésítsük, ha már darabosabban kínáljuk, mindig figyeljük, hogy gyermekünk ne nyelje félre. Főzzük, pároljuk alaposan meg a húst, ne maradjanak semmiképpen sem nyers részek benne.

Kínálhatjuk főzelékfeltétként, burgonyapüré vagy rizs, gabonakásák mellé. A halak bevezetéséről itt olvashattok bővebben.

A hentespultból választható magas só-, zsírtartalmú, erősen fűszerezett felvágott-, kolbász-, szalámifélék, májkrémek bevezetésével még bőven várhatunk, ezek emésztésére gyermekünk szervezete még nincs felkészülve.

Még több babáknak való receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek