Kínáld hússal a kisbabádat!

Túl vagyunk a gyümölcsök, gabonák, főzelékfélék bevezetésén, ideje, hogy megismertessük babánkat a húsokkal! Mit válasszunk a hentespultból, és hogyan készítsük el?

A hozzátáplálás során a gyümölcsök, gabonafélék, főzelékfélék megismertetése után a következő lépés a húsoknak, a teljes értékű fehérjeforrásoknak a bevezetése. Bár a növényi eredetű alapanyagoknak is van fehérjetartalmuk, ezek úgynevezett nem teljes értékű fehérjék, mivel nem tartalmazzák az összes, az emberi szervezet által nem előállítható esszenciális aminosavat a szükséges mennyiségben és arányban. Az anyatej tartalmazza ezeket, de ebben az életkorban már nem feltétlenül a megfelelő mennyiségben. Így szükség van az állati eredetű fehérjékre is, mint például a húsok, a tej, a tejtermékek, a tojás. Ezek közül a babaétrendbe az előbbiek vezethetők be elsőként, a tojás- és tejfehérje potenciális allergizáló hatása miatt. A húsok, amellett, hogy fehérjeforrások, elsődleges vasforrásként is szolgálnak, ami a baba fejlődésének egyik kritikus pontja. Ezért tilos a csecsemők, kisgyermekek vegán táplálása.

Ha eljön a szilárd ételek ideje >>

Kisbabánk étrendjébe mindenképpen sovány, könnyen emészthető húsokat válasszunk, például csirkehúst, pulykahúst, ezeket is a bőrük nélkül.

Elkészítésükkor figyeljünk arra, hogy ne használjunk sok zsiradékot, sok sót és fűszerezzünk enyhén, harmonikusan. Főzhetünk például egy finom, sűrű húslevest, párolhatunk csirkét zöldségekkel.

Kezdetben a húst is pürésítsük, ha már darabosabban kínáljuk, mindig figyeljük, hogy gyermekünk ne nyelje félre. Főzzük, pároljuk alaposan meg a húst, ne maradjanak semmiképpen sem nyers részek benne.

Kínálhatjuk főzelékfeltétként, burgonyapüré vagy rizs, gabonakásák mellé. A halak bevezetéséről itt olvashattok bővebben.

A hentespultból választható magas só-, zsírtartalmú, erősen fűszerezett felvágott-, kolbász-, szalámifélék, májkrémek bevezetésével még bőven várhatunk, ezek emésztésére gyermekünk szervezete még nincs felkészülve.

Még több babáknak való receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?