Kínai újév: szerencsehozó finomságok

A kínai újévet, vagyis holdújévet (kínaiul: Chunjie, „tavaszünnep”) idén január 23-án biztosan ünnepli a világ népességének negyede. Kínában ilyenkor napokra megáll az élet, mindenki az újévre készül. Még a Magyarországon élő kínaiak is igyekeznek úgy ünnepelni – ha nem sikerül hazatérniük Kínába –, mintha otthon lennének.

A 2012. év, kínai nyelven: 辰, ami annyit tesz, a Sárkány éve.

Újévi, szerencsehozó kínai finomságok

Az újévi asztalokon gyakran találkozhatunk a földimogyoróval, fontos ünnepi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendégeket. Ezek mindegyike szerencsét hoz! A rizslisztből készült sütemény (gao) például ugyanúgy hangzik, mint a „magas” szó, így újévkor azt jelképezi, hogy fogyasztója magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban tilos: ugyanis a fehér a gyász színe! Hagyományos a szerencsebatyuk, hal és a csirkés ételek fogyasztása. Előszeretettel esznek az ünnep estéjén kínai töltött táskát (jiaozi).

Kínai receptek itt >>

Kártya, madzsong, babonák

A Sárkány évének kezdetén a családok összejönnek, megajándékozzák egymást és együtt búcsúztatják el az óévet. Fontos, hogy csakis páros évszámban ajándékozhatnak, ha nem így cselekednek, akkor a babona szerint elmarad a szerencséjük. Az ünnephez hozzátartozik, hogy hagyományos játékokat – kártyát, madzsongot – játszanak, illetve petárdát durrogtatnak, ami a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor pedig a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy másnapra is maradjon. Ha az óévből bőségesen jut az újév első napjára, az nagyon jó előjel!

A piros aszerencse, a gazdagság jelképe

Nagy hangsúlyt fektetnek az ünnepi készülődésre. A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság jelképe, ezért is lett az alapszíne minden újévi dekorációnak. A piros díszítésen kívül a narancs és a mandarin elengedhetetlenkellékei a napnak, mivel a kantoni nyelvjárásban a „narancs”, az „arany” és az „édes” ugyanúgy hangzik (yam). Hasonlóan a „mandarin” és a „szerencse” kiejtése is megegyezik (kat).

A rizst, a levest és a többi fogást kis, mély csészékből fogyasztják. A készételt tálakban tálalják, az asztal közepére teszik, amelyekből mindenki magának szed. A leves többnyire italként szolgál vagy fogások között frissítőként, illetve az étkezés végén kínálják. A legtöbb ételt pálcikákkal, a levest lapos porcelánkanállal fogyasztják. A kínai ételekideális partyfalatok lehetnek.

{ RKÉP =40898,3}

Hozzászólások

NapsütötteVidékünkön

Mint kínai rajongó, én is megünnepeltem az új évet, ettem a kínai étteremben egy fafül gombás, csíp?s húst, egyébként az új év napja újholddal is indul, szóval ez az év is jól fog telni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egészséges ételek, amelyek nagy mennyiségben ártalmasak lehetnek

Attól, hogy valami egészséges, még nem biztos, hogy nagy mennyiségben is az – ez nagy igazság, és érdemes rá figyelni, ha nem szeretnénk hízni, vagy emésztési problémákkal küzdeni. Az alábbi ételek például, annak ellenére, hogy nagyon jót tesznek a szervezetnek, az ellenkező hatást váltják ki nagyobb mennyiségben.