Kibéreltünk egy privát séfet egy estére, és megnéztük, mit tud a konyhánkban a gasztronómia Amazonja

Kipróbáltuk az új SéfPláza.hu szakácsbérlő szolgáltatást, Tóth Ágit kísértük el egy csütörtök estén, a megrendelő belvárosi otthonába.

Ági kissé megpakolva megy fel a liften, de nem vészes azért a helyzet, az estéhez szükséges minden eszköz könnyen szállítható. A lakásban, ahol főzni fog pedig minden más rendelkezésre áll, le lett egyeztetve előre.

Nem is kell olyan sok dolog egyébként, néhány tál, tányérok, evőeszközök, sütő, és persze tűzhely.

Izgulsz? – kérdezzük, de ő magabiztosan nevet: „Á, nem, nagyon szórakoztatónak tartom ezt a kissé új formát. Nekem is meglepetés, hogy éppen hol főzök, összességében pedig mindkét félnek teljesen újfajta élmény.”

Ági profi helyszíneken, vagy kifejezetten lakáséttermekben is tart ilyen vacsorákat, reggeliket, és mindig szívesen bevonja a jelenlévőket is. Ha érdeklődnek, akkor pedig bármennyit tud mesélni a török konyháról, illetve az asztalra kerülő fogásokról.

Ági több, mint 12 éve a török gasztronómia nagy rajongója, két éve kezdte el írni az első magyar nyelvű, török gasztronómiát népszerűsítő blogot.

Tóth Ági privát séf

A rutin tehát megvan, hamar feltalálja magát, szinte otthonosan mozog pillanatok alatt a cseppet sem professzionális, átlagosan felszerelt konyhában. Kettőt se pillantunk, már elő is kerültek a gránátalmák, a szárított padlizsánfűzért óvatosan vissza kell szerezni a vendégek nyakából, mert elkezdenek vele játszani egyből. Az előételek egy része gyorsan kész van, de csak akkor ülünk asztalhoz, ha minden fogás elkészült, ez így szokás a török konyhában.

Itt az idő, hogy megismerjék a magyarok, hogy a török gasztronómia nem csak dönerből és baklavából áll, hanem a világ egyik legszínesebb, legváltozatosabb konyhája.

Íme a varázslatos török "élményvacsora":

A Séfplázával részben belépsz egyfajta komfortzónába, mert lejön a felelősség terhe a válladról, hogy milyen lesz az étel, foglalkozhatsz közben a vendégeiddel, ugyanakkor egy másik komfortzónából mégis kilépsz, hiszen valaki más tevékenykedik a konyhádban, a te helyeden.

Vágnak, pucolnak, melegítenek, sütnek, golyókat formálnak, aki akar segít, aki inkább lazulna, az az erkélyen iszogat, mindkét változat rendben van.

A bárányragu már a sütőben, elkezdünk teríteni, mindent az asztalra hordunk, ami teljesen tele lesz, öröm és boldogság mindenki arcán, semmi feszengés, sőt, a teli asztal, és az, hogy mindenki bármihez nyúlhat, és egyszerre eszünk mindent, különösen felszabadult hangulatot eredményez.

Elemezzük az élményt, miért volt ez ennyire jó, mi, az amitől más? Részben talán a sokszoros sikeres komfortzóna váltás, az elképzelt határokon való átlépés, részben pedig az, hogy mindig valami új élményt keresünk, és ez tényleg egy nagyon vicces, szokatlan, de ez az este maradandó és nagyon jó emlék marad.

Na, hol lesz a következő lakásvacsora, ahová mehetünk?

A menüt se felejtsük el:

  • Zeytinyağlı taze fasulye - olívaolajos friss török zöldbab

  • Muhammara-paprikapasztás diókrém

  • Babagannuş-grillezett padlizsánból,paradicsomból és paprikából készült saláta

  • Narlı kısır - gránátalmás bulgursaláta

  • Mercimek köftesi - vöröslencséből készült vegán gombóc

  • Yaprak sarması - töltött szőlőlevél

  • Patlican dolması - töltött szárított padlizsán

  • Friss fehérsajt kecsketejből

  • İslim kebabı - padlizsánszeletekbe bugyolált húsgombócok paradicsomszószban sütve

  • Török olívabogyó

És ezt olvatad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Egy jó, fűszeresen elkészített marhapörkölt nagyon hasonlít az indiai marhacurryhez" - interjú Diwan Allen George, Budapesten élő pakisztáni séffel

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek