Kesztyűs kézzel bánjunk a tojással!

Közeleg a húsvét, hamarosan főszereplővé avanzsálnak a tojások. Ilyen csillagászati tojásárak mellett jól jöhet néhány trükk, melyek segítségével elkerülhetjük, hogy akár egy tojás is kárba vesszen. Márpedig nincsen húsvét, tojás nélkül.

Kezdjük rögtön az elején, a beszerzésnél. Nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy a saját vagy a nagymama baromfiudvarából begyűjtött friss tojással dolgozhat a konyhában. Ha tehetjük, mindenképpen megbízható forrásból, őstermelőtől szerezzük be a tojásokat, hisz a tanyasi tojásoknak nincsen párja, összehasonlíthatatlanul finomabbak, frissebbek, mint nagyüzemi társaik. Nem beszélve ez utóbbiak már-már természetellenes sárga színéről.

A tojásokat tároljuk hűvös helyen (pincében, kamrában vagy a hűtőszekrényben). Tovább friss marad a tojás, ha csúcsával felfelé helyezzük a tartóba (ekkor a sárgája leereszkedik a tojás aljára). Csúcsával lefelé akkor tegyük, ha szeretnénk, hogy a sárgája középen legyen, így viszont hamarabb romlik.

Felhasználás előtt a tojások frissességét a következő módon ellenőrizhetjük: vízzel teli tálba engedjük, ha lesüllyed, biztosak lehetünk a frissességében, ha pedig lebeg, ne használjuk fel.

A tojások főzésekor csupán néhány alapszabályt kell betartanunk, és máris garantált a repedésmentes, könnyen pucolható főtt tojás:

  • A tojásokat főzés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessenek, mire a forró vízbe kerülnek.
  • A lobogó vízbe lassan, óvatosan, evőkanállal eresszük a tojásokat.
  • A főzővízbe tegyünk pár csepp ecetet. Egy nagyobb adag só (kb. 2 ek só/2 l víz) hozzáadásával pedig biztosíthatjuk a könnyebb pucolhatóságot.
  • Ha nem volnánk biztosak abban, hogy a hűtőbe főtt vagy nyers tojást tettünk, egy trükkel könnyedén eldönthetjük: megforgatjuk a tojásokat az asztalon, a nyers tojás rögtön megáll, a főtt tovább gurul.

Hamarosan a tojásfestés rejtelmeiről is olvashattok. Addig is kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!

További húsvéti receptek itt >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...