Kesztyűs kézzel bánjunk a tojással!

Közeleg a húsvét, hamarosan főszereplővé avanzsálnak a tojások. Ilyen csillagászati tojásárak mellett jól jöhet néhány trükk, melyek segítségével elkerülhetjük, hogy akár egy tojás is kárba vesszen. Márpedig nincsen húsvét, tojás nélkül.

Kezdjük rögtön az elején, a beszerzésnél. Nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy a saját vagy a nagymama baromfiudvarából begyűjtött friss tojással dolgozhat a konyhában. Ha tehetjük, mindenképpen megbízható forrásból, őstermelőtől szerezzük be a tojásokat, hisz a tanyasi tojásoknak nincsen párja, összehasonlíthatatlanul finomabbak, frissebbek, mint nagyüzemi társaik. Nem beszélve ez utóbbiak már-már természetellenes sárga színéről.

A tojásokat tároljuk hűvös helyen (pincében, kamrában vagy a hűtőszekrényben). Tovább friss marad a tojás, ha csúcsával felfelé helyezzük a tartóba (ekkor a sárgája leereszkedik a tojás aljára). Csúcsával lefelé akkor tegyük, ha szeretnénk, hogy a sárgája középen legyen, így viszont hamarabb romlik.

Felhasználás előtt a tojások frissességét a következő módon ellenőrizhetjük: vízzel teli tálba engedjük, ha lesüllyed, biztosak lehetünk a frissességében, ha pedig lebeg, ne használjuk fel.

A tojások főzésekor csupán néhány alapszabályt kell betartanunk, és máris garantált a repedésmentes, könnyen pucolható főtt tojás:

  • A tojásokat főzés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessenek, mire a forró vízbe kerülnek.
  • A lobogó vízbe lassan, óvatosan, evőkanállal eresszük a tojásokat.
  • A főzővízbe tegyünk pár csepp ecetet. Egy nagyobb adag só (kb. 2 ek só/2 l víz) hozzáadásával pedig biztosíthatjuk a könnyebb pucolhatóságot.
  • Ha nem volnánk biztosak abban, hogy a hűtőbe főtt vagy nyers tojást tettünk, egy trükkel könnyedén eldönthetjük: megforgatjuk a tojásokat az asztalon, a nyers tojás rögtön megáll, a főtt tovább gurul.

Hamarosan a tojásfestés rejtelmeiről is olvashattok. Addig is kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!

További húsvéti receptek itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 trükk, ami az egyszerű köretedből elegáns ünnepit varázsol

Ha ünnep van, úgy érezhetjük, hogy mindenből a legszebbet, a legelegánsabbat kell elővenni, legyen az étkészlet, jókedv vagy éppenséggel köret. Persze az idő vagy a pénz nem mindig adott minderre: nézzük meg hát, hogy lesz a szerény karácsonyi köretből (pofonegyszerűen) elegáns!